Logo image
Logo image

Sinteza, eliberarea și funcțiile histaminei

4 minute
Histamina este o substanță endogenă stocată în celule numite mastocite. Participă la numeroase procese fiziologice pe care le vom explica mai jos.
Sinteza, eliberarea și funcțiile histaminei
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte

Ultima actualizare: 04 ianuarie, 2023

Histamina este o amină idazoică implicată în răspunsurile locale ale sistemului imunitar. Această moleculă reglează și funcțiile normale din stomac și acționează ca un neurotransmițător în sistemul nervos central (SNC). În afara SNC, acționează ca un mediator al numeroaselor procese fiziologice. În acest articol, vom discuta despre sinteza, eliberarea și funcțiile histaminei.

Din anii 1950, oamenii de știință știu că această moleculă există în creier, dar până nu demult nu știau ce face. Vom explica rolul său în creier mai târziu în acest articol.

În organism, histamina este stocată în principal în mastocitele țesutului conjunctiv și în celulele bazofile ale sângelui. De fapt, aceste celule au o capacitate mare de secreție și alcătuiesc un sistem care răspunde la o mare varietate de stimuli endogeni și exogeni prin mecanisme celulare multiple.

În condiții normale, histamina din mastocite este stocată în granule secretoare care conțin o matrice de heparină și diverse proteine. Alături de diferite hidrolaze, este conectată la matrice prin legături ionice (în cea mai mare parte), dar o cantitate mică poate circula liber.

Descoperă mai mult:

5 obiceiuri ce pot declanșa migrenele

Mecanisme de eliberare a histaminei

Some figure
Histamina participă la mai multe procese fiziologice. Printre acestea, este un regulator important al neurotransmițătorilor.

Pentru ca histamina să fie eliberată, aceasta trebuie să traverseze membranele granulare și celulare. Eliberarea poate fi citotoxică, după ruperea ambelor membrane, sau exocitotică, prin fuziunea membranelor fără deteriorare celulară.

Corpul uman eliberează histamină în cursul proceselor fiziologice, cum ar fi secreția de suc gastric. Cu toate acestea, este mult mai cunoscută pentru participarea sa la procesele patologice, în care este eliberată într-un mod mai mult sau mai puțin exploziv, așa cum se întâmplă în reacțiile inflamatorii și în reacțiile imediate de hipersensibilitate. În aceste cazuri, histamina este adesea unul dintre numeroșii mediatori pe care corpul îi eliberează simultan.

Există mai mulți agenți fizici și chimici care determină eliberarea histaminei. Printre cei fizici se numără:

  • Căldură
  • Radiații
  • Frig
  • Traumă

În ceea ce privește agenții chimici, există un număr și o varietate extraordinară. Trebuie să existe molecule receptor în membrana cu care aceștia interacționează. În funcție de tipul de interacțiune, se vor declanșa diferite serii de pași care ajung să crească concentrația intracelulară de calciu. Printre acești stimuli, putem găsi:

  • Antigeni
  • Agenți citotoxici
  • Enzime

Citește mai mult:

Alergiile la aditivii alimentari: pericole

Răspunsul general al histaminei în corpul uman

Some figure
Histamina este o moleculă pe care corpul o eliberează în timpul șocului anafilactic. La apariția alergenilor, o cantitate masivă părăsește celulele.

Atunci când histamina este injectată în circulația generală, aceasta poate provoca înroșirea pielii, tahicardie, dureri de cap pulsatile și hipotensiune. Aceste efecte depind în mod direct de doză. Aceasta înseamnă că, dacă crește doza de histamină, cresc și efectele.

La nivel local, produce edem, prurit (mâncărime), urticarie (urticarie) și bronhoconstricție. În plus, histamina contribuie, împreună cu alți mediatori, la apariția șocului anafilactic. Joacă un rol clar în răspunsul imun, în inflamație, secreție gastrică și reglare circulatorie, printre alte funcții pe care le vom vedea mai jos.

Funcțiile histaminei

Există multe roluri pe care histamina le joacă în corpul uman. Vom descrie 5 dintre ele mai jos.

Procese alergice

Histamina este un modulator al răspunsurilor imune umorale și celulare, precum și un mediator major al reacțiilor de hipersensibilitate. Dacă este aplicată în doze mari sau eliberată în timpul anafilaxiei, provoacă o scădere extremă a tensiunii arteriale.

Neurotransmisie

Histamina poate acționa ca un neuromodulator, reglând răspunsurile la alți neurotransmițători. Interacționează ca acetilcolina, opiaceele, GABA, etc. În plus, crește excitabilitatea neuronilor SNC, reglează funcțiile hipotalamice, relația trezire/somn, apetitul și funcțiile vegetative.

Reglare cardiovasculară

Some figure
Având o funcție imunitară importantă, histamina determină vasodilatația pentru a atrage mai multe celule imune.

Acționează ca un vasodilatator prin interacțiunea cu receptorii histaminei. Eliberarea histaminei duce la o creștere a permeabilității capilare datorită efectelor sale asupra vaselor de sânge în urma scurgerii proteinelor plasmatice și a lichidelor din celule.

Funcțiile histaminei în raport cu mușchii netezi extravasculari

Histamina determină contracția mușchilor netezi. Cu toate acestea, răspunsul variază foarte mult chiar și la aceeași persoană. Dozele mici de moleculă declanșează bronhoconstricția la persoanele cu astm bronșic, așa cum am menționat mai sus.

Secreție de suc gastric

Această moleculă induce secreția gastrică și declanșează excreția acidă din celulele parietale. În plus, crește semnificativ producția de pepsinogen și factor intrinsec. Prin urmare, este principalul mediator al secreției acide din stomac, prin stimularea receptorilor H2.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Cienfuegos, A. (2010). Secreción gástrica e inhibidores de bomba de protones. Red de Revistas Científicas de América Latina y El Caribe, España y Portugal. Retrieved from https://www.redalyc.org/html/3377/337731595018/
  • Sociedad Española de Inmunología Clínica, A. y A. P. (n.d.). Anafilaxia. Retrieved April 13, 2019, from http://pacientes.seicap.es/es/anafilaxia_23857

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.