Care este cea mai sănătoasă pâine?
Pâinea și cerealele sunt o componentă esențială a unei diete echilibrate și sănătoase. Sunt multe persoane care renunță la pâine pentru a pierde în greutate, dar nutriționiștii susțin că acest lucru nu este corect. Acestea asigură necesarul de fibre și carbohidrați esențiali corpului tău. Trebuie să știi care este cea mai sănătoasă pâine și să o consumi în mod echilibrat.
Pâinea îngrașă?
- Este cu siguranță important să menții un echilibru în alimentație. Spre exemplu, consumul unei portocale sau al unui măr pe zi este foarte sănătos, dar dacă mănânci cinci portocale, nivelul de zahăr din sânge va crește. Același lucru se întâmplă și în cazul pâinii.
- Pâinea consumată cu moderație nu te îngrașă neapărat. Dar care este cantitatea recomandată? OMS (Organizația Mondială a Sănătății) susține că un consum normal este reprezentat de 250 g pe zi. Spre exemplu, 100 g de pâine albă îți oferă 290 de calorii, iar 100 g de pâine integrală, 243 calorii. În concluzie, problema apare atunci când consumul este ridicat. Trebuie să consumi pâine moderat și nu împreună cu unt, mezeluri, etc.
Îți recomandăm și:
Care este cea mai sănătoasă pâine și cea mai puțin recomandată?
- Pâinea feliată este cea mai puțin recomandată. Conține mai multe grăsimi, zaharuri și aditivi pentru a se menține proaspătă timp îndelungat. Este mai puțin sănătoasă decât tipurile de pâine tradițională. Dar acest lucru nu înseamnă că este „rea”, ci doar că trebuie să consumi cantități mai mici din aceasta.
- Cea mai sănătoasă pâine este cea care are mai multe cereale și este produsă 100% din făină de grâu. Citește ingredientele pentru a verifica acest lucru. De asemenea, este important sa conțină o cantitate mare de cereale. Pentru a afla acest lucru, uită-te la componența cerealelor: tărâțe, partea exterioară a bobului, conține vitamina B, minerale și fibre; germeni: partea plantei din care cresc plante noi, conțin vitamina B, minerale și proteine; endosperm: partea din interiorul bobului ce conține proteine și carbohidrați.
Cea mai sănătoasă pâine
Pâinea din grâu integral
- Pâinea din grâu este integral este cea mai sănătoasă pâine. Aceasta conține fibre insolubile ce ajută la prevenirea cancerului de colon.
- Este necesar să verifici dacă este preparată din cereale integrale. De obicei, îți poți da seama de acest lucru la prima vedere. Alege pur și simplu tipurile de pâine care sunt mai închise la culoare, deoarece acestea sunt cele ce conțin mai puține ingrediente și mai puțini aditivi. Recent a apărut un nou tip de pâine, din făină integrală albă, obținută din grâu alb, și nu roșu. Aceasta este, de asemenea, o alegere bună. Este important să știi întotdeauna ce ingrediente conține pâinea.
Pâinea de ovăz
- Pâinea de ovăz este foarte populară și la fel de sănătoasă. Este de obicei combinată cu făină de grâu, ceea ce o face mai ușoară, mai gustoasă și mai puțin uscată.
- Un alt lucru interesant este faptul că pâinea de ovăz conține fibre solubile care sunt foarte bune pentru reducerea colesterolului.
Îți recomandăm și:
Pâinea de secară
- Pâinea de secară nu este atât de cunoscută ca cea de grâu. Multe persoane nu agreează gustul și este vândută mai puțin, dar poate nu știi că este o variantă foarte sănătoasă.
- Aceasta este probabil cea mai bună recomandare. Este o pâine gustoasă, a cărei aromă se combină foarte bine cu alimente dulci sau sărate. Este foarte bună pentru micul dejun: spre exemplu, o felie de pâine cu un pahar de suc de portocale oferă o doză excelentă de energie, fibre și vitamine.
- Pâinea de secară conține cele mai mari cantități de fibre și nutrienți. Este o combinație unică de fier și vitamina B. Încearcă să o incluzi în dietă. Te va ajuta să nu câștigi în greutate și vei afla că este cea mai sănătoasă și gustoasă opțiune.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Dewettinck, K., Van Bockstaele, F., Kühne, B., Van de Walle, D., Courtens, T. M., & Gellynck, X. (2008). Nutritional value of bread: Influence of processing, food interaction and consumer perception. Journal of Cereal Science. https://doi.org/10.1016/j.jcs.2008.01.003
- Shewry, P. R., Hawkesford, M. J., Piironen, V., Lampi, A. M., Gebruers, K., Boros, D., … Ward, J. L. (2013). Natural variation in grain composition of wheat and related cereals. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf3054092
- Nagyová, L., Rovný, P., Stávková, J., Uličná, M., & Maďarova, L. (2009). Consumer perception of bread quality. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis. https://doi.org/10.11118/actaun200957030115
- Escudero Álvarez, E., & González Sánchez, P. (2006). Dietary fibre. Nutricion Hospitalaria. https://doi.org/10.1002/bjs.5249
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.