Spălarea părului după antrenament: este necesară?
Antrenamentul generează transpirație. Acumularea acesteia pe scalp poate cauza obstrucția firelor noi, în timp ce șamponarea excesivă nu este recomandată. Prin urmare, pentru a ști dacă spălarea părului după fiecare antrenament este necesară, trebuie să luați în considerare mai multe aspecte.
În primul rând, trebuie să știți ce tip de păr aveți, întrucât unul foarte gras nu se comportă la fel ca unul foarte uscat sau foarte fin. În plus, factori precum intensitatea exercițiilor, cantitatea de transpirație și mediul în care se desfășoară activitatea joacă un rol important în luarea deciziei.
Spălarea părului după antrenament: efectele transpirației și ale șamponului
Când vine vorba de curățarea părului, nu există o formulă generală. Deoarece caracteristicile sunt diferite, regularitatea cu care trebuie efectuat acest proces variază de la o persoană la alta.
După sport, nevoia de a spăla părul în profunzime crește. Chiar și așa, este nevoie de anumite precauții. Murdăria nu trebuie lăsată să se acumuleze în păr, dar nici nu trebuie spălat în exces.
Transpirația
Exercițiile fizice au multe efecte pozitive pentru organism, dar generează transpirație pe scalp. Ca termoregulator, transpirația este alcătuită din minerale, precum potasiul, amoniacul și sodiul. Părul ascunde efectele pe care aceste componente le produc în contact cu pielea.
Rădăcinile sunt murdare, părul este uscat pe lungime, iar acumularea excesivă de sebum pe scalp poate înfunda foliculii. În foliculi apar firele noi. Prin urmare, transpirația împiedică creșterea și poate duce la alopecie sau căderea părului.
Șamponul
Spălarea frecventă poate dezechilibra pH-ul scalpului. Pot apărea uscăciunea, mâncărimea și mătreața.
Multe șampoane sunt realizate cu parfumuri sintetice, al căror exces este dăunător sănătății părului. Ele pot provoca iritații și pot modifica generarea de uleiuri naturale benefice pentru păr.
Descoperiți: Nodulii pe cap: 6 cauze și tratamente
De ce să țineți cont atunci când evaluați necesitatea de a vă spăla părul după antrenament?
Dacă spălarea excesivă și acumularea de murdărie și transpirație pot deteriora părul, este necesară spălarea părului după antrenament? Întrucât soluția nu este generală, trebuie să luați în considerare următoarele aspecte:
Tipul de păr
Părul cu fir gros rezistă mai mult timp curat între spălări, fără a se deteriora. Persoanele cu păr fin nu pot lăsa să treacă prea mult timp fără a-l igieniza. Cunoașterea tipului de păr și a nivelului de grăsime naturală este importantă pentru a stabili frecvența de spălare.
Tipul de activitate fizică și nivelul de transpirație
Deși intensitatea transpirației depinde de fiecare organism, este important și tipul de activitate fizică. Un studiu publicat de Jurnalul European de Fiziologie Aplicată sugerează faptul că pierderile de electroliți prin transpirație în timpul exercițiilor fizice variază la sportivi.
Unul dintre motive este intensitatea exercițiilor. O rutină cardio intensă nu este același lucru cu o sesiune de Hatha yoga. Dacă transpirația nu este excesivă, nu este necesară spălarea profundă a părului. Luați în considerare următoarele:
- Exerciții ușoare. Există oameni care generează mai puțină transpirație în mod natural. Există și rutine nesolicitante. Mai puțină transpirație pe scalp înseamnă mai mult timp între spălări.
- Exerciții intense. Activitatea intensă generează mai multă transpirație, iar distanța dintre spălări trebuie să fie redusă.
- Înot. Un caz special este cel al înotului, deoarece pielea intră în contact cu substanțe precum clorul. Această substanță chimică generează uscăciune și lasă părul aspru. Folosiți uleiuri pentru a preveni aceste efecte.
- Antrenament în aer liber. Când faceți exerciții în aer liber, expunerea la căldură și lumina soarelui necesită o îngrijire specială, precum utilizarea unui protector pentru scalp.
Echilibrul pH-ului
Un aspect important pentru a determina frecvența spălării părului este identificarea nivelului pH-ului. Echilibrul de aciditate din păr poate fi măsurat digital. Când acest nivel este între 4,5 și 5,5 în mod natural, părul este sănătos.
Căldura și umiditatea
Lumina soarelui nu este singurul factor ce generează mai multă transpirație. Un alt studiu publicat de Jurnalul European de Fiziologie Aplicată sugerează faptul că transpirația crește semnificativ în medii umede, în comparație cu mediile uscate.
În astfel de cazuri, este necesar să folosiți protecție solară pentru a proteja firele de păr și scalpul. Spălarea după antrenament este obligatorie.
Când aveți dubii..
Uneori, este dificil să luați o decizie. În acest caz, răspundeți la următoarele întrebări:
- Petreceți mai mult timp făcând exerciții în aer liber sau în interior?
- Transpirați puțin sau transpirați excesiv?
- Părul este gras sau tinde să sufere de uscăciune?
Sfaturi pentru îngrijirea părului în timpul activității fizice
Dincolo de spălare, există câteva acțiuni care pot fi efectuate înainte și în timpul antrenamentului pentru a îngriji părul fără a apela la produse chimice:
- Prindeți-vă părul. Folosiți împletituri, cozi sau cocuri. Alegeți elastice groase pentru a nu deteriora părul.
- Folosiți șampon uscat. Uneori, spălarea părului poate fi înlocuită cu aplicarea șamponului uscat înainte de antrenament. Acest produs promovează absorbția transpirației în timpul exercițiilor fizice. Cu toate acestea, utilizarea excesivă este dăunătoare.
- Aplicați balsam. Folosiți-l doar la vârfuri și evitați contactul cu scalpul.
- Folosiți prosoape speciale pentru păr. Când uscați transpirația cu prosoape, trebuie să aveți unul pentru corp și altul pentru păr.
- Folosiți șampon fără sulfați. Alegeți produse cu mai puține elemente chimice.
- Utilizați benzi pentru transpirație. Dincolo de aspectul estetic, acest accesoriu este foarte util pentru a reține și reduce transpirația.
- Lăsați părul să se usuce natural. După spălare, este mai bine să lăsați părul să se usuce în mod natural.
Recomandăm: Exfolierea părului și scalpului și 3 măști pentru acasă
Este întotdeauna necesar să vă spălați părul după antrenament?
Eliminarea transpirației de pe scalp este foarte importantă. Acumularea murdăriei poate genera multe probleme, de la mătreață și până la căderea părului. În ciuda acestui fapt, nu trebuie să apelați la spălarea excesivă.
Pentru a nu recurge la utilizarea zilnica a șampoanelor sau a substanțelor chimice agresive, puteți adopta anumite strategii. Șamponul uscat și benzile pentru transpirație sunt câteva articole utile. De asemenea, dacă nu există transpirație excesivă, puteți extinde durata dintre spălări.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Baker, L. B., De Chavez, P. J. D., Ungaro, C. T., Sopeña, B. C., Nuccio, R. P., Reimel, A. J., & Barnes, K. A. (2019). Exercise intensity effects on total sweat electrolyte losses and regional vs. whole-body sweat [Na+], [Cl-], and [K+]. European journal of applied physiology, 119(2), 361–375. Consultado el 5 de junio de 2023. https://doi.org/10.1007/s00421-018-4048-z
- Coelho, L. G., Ferreira-Junior, J. B., Martini, A. R., Borba, D. A., Coelho, D. B., Passos, R. L., Fonseca, M. A., Moura-Lima, F. A., Prado, L. S., & Rodrigues, L. O. (2010). Head hair reduces sweat rate during exercise under the sun. International journal of sports medicine, 31(11), 779–783. Consultado el 5 de junio de 2023. https://doi.org/10.1055/s-0030-1262802
- Jung, D., Kim, Y. B., Lee, J. B., Muhamed, A. M. C., & Lee, J. Y. (2018). Sweating distribution and active sweat glands on the scalp of young males in hot-dry and hot-humid environments. European journal of applied physiology, 118(12), 2655–2667. Consultado el 5 de junio de 2023. https://doi.org/10.1007/s00421-018-3988-7
- Pros, H. (2020, julio 16). How to prevent and reduce chlorine damage. Hairpros.edu; Hair Professional Career College. https://hairpros.edu/chlorine-hair-what-happens/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.