Nodulii pe cap: 6 cauze și tratamente
 

Nodulii pe cap: 6 cauze și tratamente

Cauzele nodulilor de pe cap variază de la stări inflamatorii, până la acumularea de substanțe sub scalp.
Nodulii pe cap: 6 cauze și tratamente
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 08 aprilie, 2023

Nodulii de pe cap sunt mase mici de consistență și mărime variabile, care apar de multe ori progresiv. Un nodul în această zonă nu este întotdeauna un indiciu al unui proces malign. Descoperiți 6 cauze și tratamente ale nodulilor de pe scalp!

Capul uman este acoperit de mai multe straturi în care se găsesc diferite tipuri de glande, vase de sânge și căi nervoase. Este protejat de oasele craniene care înconjoară complet structurile creierului.

De obicei, prezența unui nodul pe cap nu este însoțită de alte simptome, așa că acesta poate trece neobservat pentru o lungă perioadă de timp. Cu toate acestea, este posibil să existe disconfort la atingerea scalpului. Evaluarea medicală este obligatorie.

Nodulii pe cap: 6 cauze și tratamente

Atunci când simt o umflătură pe pielea craniului, mulți oameni se alarmează. Totuși, aceste leziuni sunt foarte rar periculoase și multe dintre ele dispar rapid cu tratament.

1. Traumatism cranian

Loviturile directe la cap duc la apariția unui nodul de dimensiuni variabile. În general, creșterea în volum este de natură inflamatorie. Persoana afectată poate prezenta durere la locul traumatismului, cefalee și roșeață în zonă.

Loviturile de mare intensitate la cap sunt asociate cu umflături și sângerări. Studiile afirmă că în traumatismele craniene ușoare apare un hematom subgaleal fără fractură de craniu. Acesta nu este altceva decât o pungă de sânge între scalp și oasele capului.

Nodulii cauzați de lovituri dispar de la sine după câteva zile. Cu toate acestea, este indicat să folosiți comprese reci și medicamente analgezice pentru a atenua simptomele.

În caz de traumatism sever cu pierderea conștienței, este nevoie de asistență medicală cât mai curând posibil.

2. Dermatită seboreică

Dermatita seboreică este o afecțiune caracterizată prin producția excesivă de sebum. Aceasta este una dintre cele mai frecvente cauze ale nodulilor pe cap și este adesea însoțită de cruste albicioase și mătreață. De asemenea, unii oameni pot prezenta mâncărime și roșeață.

Cercetările indică faptul că cel mai afectat loc este scalpul din cauza numărului mare de glande sebacee. Cu toate acestea, boala poate afecta și sprâncenele, nasul, pieptul și pleoapele. Zona din jurul nodulului este moale și delicată.

Diagnosticul dermatitei seboreice este pus de medicul specialist dermatolog. Tratamentul include utilizarea de șampoane pe bază de keratolitice și antifungice, precum și de corticosteroizi topici.

Coji pe sprâncene
Nu numai scalpul este susceptibil la dermatita seboreică. Aceasta poate fi localizată și pe sprâncene.

3. Lipoame și chisturi sebacee

Un lipom este o mică tumoare grasă benignă care se formează între piele și țesutul muscular subiacent. Apare la ceafă, pe extremități și pe torace. Poate fi nedureros sau însoțit de disconfort, indicând necesitatea îndepărtării chirurgicale.

Chisturile sebacee conțin lichid gras și reprezintă obstrucția unui canal folicular din diverse motive. Acestea pot fi enervante. Prezența durerii indică infecția chistului.

4. Foliculită

Foliculita este inflamația foliculilor de păr. Această afecțiune este rară la nivelul scalpului și este asociată cu bacterii sau ciuperci. Poate prezenta scurgeri purulente.

Persoana afectată poate simți mâncărime și sensibilitate în zonă. Nodulii dispar rapid cu tratament. Tratamentul foliculitei include antifungice și antibiotice.

5. Reacție alergică

Reacțiile alergice ale pielii apar adesea sub formă de urticarie. Aceasta se caracterizează prin apariția de pete roșii, umflături, noduli și mâncărimi intense. Alergia la produsele de păr este una dintre cauzele nodulilor pe scalp.

Tratamentul are ca scop ameliorarea reacției excesive a sistemului imunitar și atenuarea simptomelor. Include utilizarea de medicamente antialergice, cum ar fi loratadina sau corticosteroizii.

6. Cancer de piele

Cancerul de piele este una dintre cauzele apariției nodulilor pe cap. Carcinomul bazocelular este cea mai comună formă de leziune tumorală pe suprafața pielii. Acest tip de neoplasm apare ca o umflătură nedureroasă, sidefată, însoțită de pete întunecate, cu margini reliefate.

Solicitați asistență medicală dacă pe scalp apare un nodul cu pete în jur. Diagnosticul de carcinom bazocelular se stabilește prin biopsie. Tratamentul este chirurgical.

Nodulii pe cap produși de sebum
Nodulii de pe scalp sunt adesea palpabili, dar uneori apar modificări minore care pot fi detectate doar printr-o examinare atentă.

Când să solicitați asistență medicală pentru nodulii de pe cap?

Cauzele nodulilor de pe cap pot fi foarte variate și în majoritatea cazurilor sunt benigne. Cu toate acestea, este indicat să consultați un medic specialist dacă apar modificări ale leziunii: creșterea dimensiunii, modificări de culoare, apariția de noi leziuni, scurgeri purulente sau sângerări.

Profesioniștii din domeniul sănătății sunt singurii instruiți să identifice cauza nodulului și să indice cel mai bun tratament. Tratamentul administrat la timp este cheia unui prognostic bun pe termen lung.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Rodríguez J, Mederos A, Cisneros M, Estrada M. Trauma craneal leve. Rev Cub Med Mil. 2000  Abr ;  29( 1 ): 46-51.
  • González F. Manejo dermatológico. Rev Obstet Ginecol Venez. 2016  Jun ;  76(1 ): 97-103.
  • Bertona E, De Paulis A, Gutiérrez M, Santa M, et al. Un caso inusual de quiste sebáceo infectado por Dermabacter hominis. Rev. argent. microbiol. 2016  Dic ;  48( 4 ): 303-307.
  • Maldonado C. Foliculitis infecciosas. (Parte I). Rev Cent Dermatol Pascua. 2014 ; 23(3): 90-98.
  • Darias C, Garrido J. Carcinoma basocelular. Un reto actual para el dermatólogo. Rev.Med.Electrón. 2018  Feb ;  40( 1 ): 172-182.
  • Tincopa-Wong Ó. Urticaria y angioedema: una visión general. Acta méd. peruana. 2014  Abr ;  31( 2 ): 111-124.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.