Relația dintre cefalee și ficat
 

Relația dintre cefalee și ficat

Reducerea nivelurilor de stres și anxietate poate contribui în mare măsură la îmbunătățirea sănătății hepatice și emoționale. Ce alte măsuri putem lua pentru a avea grijă de organism?
Relația dintre cefalee și ficat

Ultima actualizare: 17 ianuarie, 2022

Cefaleea și migrena sunt probleme de sănătate care pot avea origini foarte variate. De obicei, există mai mulți factori declanșatori. Chiar și așa, există unul care este adesea trecut cu vederea: relația dintre cefalee și ficat. Știai că există o relație directă între durerile de cap și ficat?

Care este legătura dintre cefalee și ficat?

Când ficatul funcționează corect, ne bucurăm de o calitate optimă a vieții. Totuși, uneori apar probleme digestive și diverse neplăceri. Acestea provoacă oboseală și alte simptome, care includ adesea dureri de cap.

Ce legătură există între durerile de cap și un ficat bolnav? Ei bine, ficatul este un organ care intervine în multe procese și facilitează echilibrul întregului organism.

Medicii naturiști, homeopații și specialiștii din lumea medicinei alternative susțin că, atunci când ficatul nu funcționează corespunzător, este normal să apară dureri intense de cap. Este o durere intermitentă. Apare în zona tâmplelor sau la ceafă.

Femeie care nu cunoaște relația dintre cefalee și ficat

 

Adesea o confundam cu cefaleea tensională. Totuși, este însoțită de durere abdominală și de o senzație de plenitudine. Există și  disconfort intestinal, care este însoțit de gust amar, limbă albicioasă sau gălbuie și puțină greață.

De asemenea, apar insomnia și dificultățile la trezire. La femei, sindromul premenstrual are simptome mai intense.

De obicei, durerile de cap apar atunci când ficatul este intoxicat sau bolnav. Din acest motiv, nu își îndeplinește în mod adecvat funcția și nu poate trimite energia necesară către cap și extremități. De aici vin durerea și oboseala.

Cum să-ți îngrijești mai bine ficatul și să eviți durerile de cap?

Pahar de alcool
Băuturile alcoolice cresc sarcina rinichilor și stresul. În consecință, pot complica anumite boli.

1. Adio băuturilor alcoolice

Elimină consumul de alcool, care provoacă și deshidratare și dureri de cap. Acordă prioritate apei de băut și băuturilor naturale, cum ar fi sucurile, ceaiurile din plante și smoothie-urile.

2. Îmbunătățește-ți dieta

Următoarele recomandări te pot ajuta să-ți îmbunătățești dieta și să ai grijă de ficat. Totuși, sunt doar recomandări și nu sunt un substitut pentru mersul la medic sau nutriționist.

 • Mănâncă mai multe legume și fructe proaspete.
 • Redu consumul de grăsimi trans și saturate, prăjeli, zahăr, sare și produse industriale și ultraprocesate.
 • Menține un consum moderat de cafea și ceai pentru a evita neplăcerile.
 • Evită să consumi cantități mari: cel mai bine este să mănânci mai puțin de mai multe ori pe zi, fără a sări peste nicio masă principală.
 • Acordă prioritate alimentelor vegetale și cerealelor integrale.

3. Ai grijă de tine la nivel mintal

Obiceiurile de viață influențează direct sănătatea ficatului și a minții. Dedică cel puțin o jumătate de oră pe zi pentru a face sport sau pur și simplu mișcare, pentru a-ți curăța mintea de griji și pentru a-ți spori sănătatea și bunăstarea fizică. Este suficient să mergi la plimbare sau să alergi aproximativ 30 de minute pe zi, de exemplu.

Găsește întotdeauna câteva ore pe zi pentru tine, pentru a te bucura de lucrurile simple. Poți să citești în parc sau să ieși la o cafea cu prietenii.

Exemplu de dietă adecvată pentru a evita durerile de cap

Cu aceste alimente, poți avea grijă de ficat și evita durerile de cap asociate cu acest disconfort. Pentru mai multe informații și o dietă care se potrivește nevoilor tale specifice, nu ezita să consulți medicul.

Fructe și legume pentru durerile de cap

 

1. Mic dejun

 • Un pahar cu apă caldă și sucul obținut dintr-o jumătate de lămâie.
 • O felie de pâine integrală cu fulgi de ovăz și gem de afine (fără zahăr).
 • O jumătate de măr și două nuci.

2. Mijlocul dimineții

 • Un măr sau o pară
 • Sau o cană de suc natural de fructe sau o infuzie de mentă
 • O felie de pâine prăjită din grâu integral cu câteva picături de ulei de măsline

3. Prânz

 • Legume la grătar: de exemplu, broccoli sau varză de Bruxelles
 • Pește alb la grătar
 • Un castron mic de papaya tăiată cubulețe

4. Gustare

 • Un pahar de apă cu fulgi de ovăz și câteva căpșuni

5. Cină

 • Anghinare fierte cu puțin ulei de măsline și oțet
 • Orez brun fiert cu ulei de măsline, sare și dafin
 • 1 kiwi

6. Cu o oră înainte de a merge la culcare

 • O infuzie de melisa, mentă și cimbru

Relația dintre cefalee și ficat: alte recomandări

Dacă ai îndoieli cu privire la sănătatea ficatului, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să consulți medicul de familie. Profesionistul îți va face un control și îți va spune ce aspecte ale vieții trebuie să îmbunătățești.

Nu uita că o modalitate de a păstra starea generală de bine a corpului este să adopți o dietă sănătoasă și echilibrată. Hidratează-te și creează-ți o rutină de exerciții fizice.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.