Ar putea umflăturile din cap să fie tumori?
Umflăturile din cap sunt uneori asociate cu tumorile, în special cu tumori cerebrale. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, nu sunt canceroase. În acest articol, vom explora posibilele cauze ale nodulilor ce apar în cap.
Ar putea umflăturile din cap să fie tumori?
Tumorile apar din cauza diviziunii necontrolate a celulelor într-o zonă a corpului. Treptat, se formează bulgări interni care pot fi benigni sau maligni (canceroși). S-a dovedit că această alterare provine dintr-o mutație a materialului genetic al acestor celule.
Au fost identificați factori de risc care cresc șansele de a dezvolta boala: de exemplu, adoptarea de obiceiuri nesănătoase (fumatul, alcoolismul și consumul de droguri). În alte cazuri, istoricul medical și antecedentele pacientului (rude care au avut aceeași afecțiune) pot juca un rol vital.
O observație importantă este faptul că tumorile cerebrale nu apar niciodată ca noduli în exteriorul capului. Pe măsură ce tumorile cerebrale modifică celulele creierului, cancerul se dezvoltă în interiorul acestui organ.
Această boală nu dăunează niciodată neuronilor, deoarece aceste celule ale sistemului nervos nu sunt afectate de diviziunea celulară. Prin urmare, această patologie va afecta celulele gliale, adică celulele care însoțesc, hrănesc și protejează neuronii.
Deci, de ce apar umflăturile din cap? Vom analiza mai multe posibilități.
Umflături în cap din cauza traumelor
Dacă cădem sau primim o lovitură în cap, în afară de durere, se poate forma un nodul, care poate varia în dimensiune. Denivelarea este cauzată de o ruptură a vaselor de sânge din zonă. Deoarece sângele nu se poate scurge în țesuturile mai adânci, se acumulează sub formă de umflătură.
Ca regulă generală, după câteva zile, umflătura dispare și zona alterată revine la starea inițială. Dacă această umflătură provoacă simptome, cum ar fi amorțeală sau pierderea vederii, consultați un medic pentru a verifica dacă există daune mai grave.
Chisturi de grăsime, noduli sebacei sau lipoame
După cum sugerează și numele, chisturile de grăsime sunt acumulări spontane de sebum și alte resturi care pot forma bulgări în piele. Pot apărea oriunde pe suprafața corpului. Cu toate acestea, sunt rareori maligni, iar cea mai gravă afecțiune este modificarea estetică a zonei.
Specialiștii au confirmat că se pot dezvolta pe tot parcursul vieții. Într-un mic procent din cazuri, umflăturile sebacee apar încă de la naștere.
Citiți mai mult: Nodulii de grăsime de pe spate: cauze
De regulă, se formează prin obstrucția glandelor sebacee care sunt situate pe întreg corpul (inclusiv pe scalp). Cauzele și factorii de risc care pot favoriza o astfel de situație sunt încă necunoscuți. Grăsimea produsă de aceste structuri este capabilă să hrănească și să protejeze țesutul care formează pielea.
De asemenea, este posibil să observați o consistență diferită dacă nodulul crește pe craniu (este dur și are puțină mobilitate) sau pe o zonă apropiată de scalp (este mai moale și poate fi manipulat).
Ocazional, anumite boli pot provoca formarea de chisturi de grăsime, dar acest lucru este rar. Acesta este cazul sindromului Gorlin, sindromului Gardner, pancitopeniei congenitale sau steatocistomului multiplex.
Consultați întotdeauna medicul
Principala problemă a chisturilor sebacee este că pot deveni destul de mari. Au tendința de a se infecta. În general, există o creștere excesivă a florei bacteriene care locuiește în mod natural pe piele.
Totuși, atunci când această situație devine gravă sau pacientul are un sistem imunitar care nu este capabil să funcționeze corespunzător, atunci există un risc crescut de colonizare a agenților patogeni oportuniști.
Aceste microorganisme profită de „apărarea scăzută” pentru a se reproduce și se înmulțesc în sacul chistului. În general, acestea sunt bacterii care se hrănesc cu sebum. Tratamentul cu antibiotice este neapărat necesar.
Alte cauze ale nodulilor din cap
Deși lipoamele și umflăturile traumatice sunt cele mai frecvente cauze, multe alte afecțiuni pot provoca un nodul în cap. Din fericire, majoritatea sunt benigne și tratabile. Printre aceste patologii se remarcă următoarele:
- Dermatita seboreică
- Foliculita
- Urticaria
- Inflamația ganglionilor limfatici
Toate patologiile menționate mai sus sunt însoțite și de alte simptome, cum ar fi durere, roșeață și mâncărime. În plus, foliculita poate fi însoțită și de o scurgere purulentă din cauza suprainfecției.
Un tip de cancer de piele numit carcinom bazocelular poate provoca, de asemenea, umflături în cap. În acest caz, examinați pielea din jurul nodulului și mergeți imediat la medic.
După cum puteți vedea, un nodul în cap nu va fi niciodată legat de o tumoare pe creier. Această manifestare clinică are la bază patologii diferite, dintre care doar una este malignă. Zona în cauză trebuie să fie evaluată de un specialist, mai ales dacă umflătura apare după o anumită formă de traumă.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Moreno Cano, P., Manuel Ruíz, V., & Martín Gordo, O. (2012). Doctor, otra vez los bultos en la cabeza: Quistes tricolémicos. FMC Formacion Medica Continuada En Atencion Primaria. https://doi.org/10.1016/S1134-2072(12)70327-4
- DMedicina. (2014). ENFERMEDADES: TUMORES CEREBRALES.
- Knopman, J., & Härtl, R. (2016). Head Trauma. In International Encyclopedia of Public Health. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-803678-5.00181-8
- Yildiz, H., Hakyemez, B., Koroglu, M., Yesildag, A., & Baykal, B. (2006). Intracranial lipomas: Importance of localization. Neuroradiology. https://doi.org/10.1007/s00234-005-0001-z
- Herholz, K., Langen, K. J., Schiepers, C., & Mountz, J. M. (2012). Brain tumors. Seminars in nuclear medicine, 42(6), 356–370. https://doi.org/10.1053/j.semnuclmed.2012.06.001
- Ortega Zufiría, J. M., Prieto, N. L., Cuba, B. C., Degenhardt, M. T., Núñez, P. P., López Serrano, M. R., & López Raigada, A. B. (2018). Traumatismo craneoencefálico leve [Mild head injury]. Surgical neurology international, 9(Suppl 1), S16–S28. https://doi.org/10.4103/sni.sni_371_17