Simptomele și tratamentul tumorilor cerebrale - Doza de Sănătate
 

Simptomele și tratamentul tumorilor cerebrale

Tumorile cerebrale sunt o patologie foarte gravă. Tratamentul este complicat, la fel și detectarea precoce a acestora. Există multe tipuri benigne și maligne.
Simptomele și tratamentul tumorilor cerebrale

Ultima actualizare: 10 august, 2021

O tumoare pe creier este, ca toate tumorile, o masă formată din celule care cresc scăpate de sub control. Ele pot fi maligne sau benigne. Vă vom spune totul despre simptomele, cauzele și tratamentul tumorilor cerebrale.

Ce este o tumoare pe creier?

O tumoare pe creier este o masă formată din celule care au pierdut controlul asupra reproducerii și creșterii. Cu alte cuvinte, ele cresc și se înmulțesc necontrolat într-un mod diferit decât restul celulelor normale ale corpului.

Acest lucru se întâmplă deoarece o celulă suferă mutații care o fac să se reproducă mult mai mult decât în ​​mod normal și să nu moară când ar trebui, acumulând și mai multe mutații care o transformă într-o celulă malignă. Astfel, apare o masă de celule mutante.

Putem diferenția două clase de tumori. Există tumori benigne și tumori maligne. Diferența constă în capacitatea de a metastaza, mai exact capacitatea de a se răspândi în tot corpul. În tumorile benigne creșterea va fi locală, în timp ce cele maligne vor fi diseminate.

În plus, tumorile primare apar în țesutul original, care în acest caz este creierul. Tumorile secundare sunt cele care au provenit dintr-o altă zonă a corpului și au metastazat creierul.

Creier iluminat în albastru
Tumorile din creier pot fi benigne, maligne, primare sau secundare.

Tipuri de tumori cerebrale

Există multe tipuri de tumori pe care le putem găsi în creier. Există tumori care apar în principal la copii, în timp ce altele apar la adulți sau vârstnici.

Dintre toate tipurile de tumori cerebrale, cele mai frecvente sunt secundare. Printre acestea, se remarcă metastazele cancerului pulmonar, de sân și de piele.

În ceea ce privește tumorile primare, există diferite tipuri, în funcție de zona din care provin. Cel mai frecvent la adulți este meningiomul, urmat de glioblastom. Alte tipuri de tumori cerebrale primare includ, de exemplu, neuromul acustic, adenomul hipofizar, meduloblastomul și craniofaringiomul.

Simptomele tumorilor cerebrale

Simptomele pe care le produce o tumoare pe creier vor depinde, printre alți factori, de mărimea acesteia, de localizarea sa și de viteza de creștere. Deoarece creierul este o zonă atât de crucială pentru controlul funcțiilor corpului, simptomele pot fi foarte diverse. Unele dintre sunt:

  • Dureri de cap frecvente cu debut nou
  • Greață sau vărsături
  • Pierderea simțului senzorial pe o parte a corpului
  • Probleme de mers sau echilibru
  • Pierderea parțială sau totală a vederii la unul sau ambii ochi
  • Dificultăți de vorbire sau de înțelegere a celorlalți
  • Atacuri de epilepsie cu debut nou
  • Modificări ale personalității sau comportamentului

În mod normal, aceste simptome apar treptat în decurs de săptămâni sau luni, deoarece vor depinde de afectarea unei anumite zone a creierului din cauza creșterii tumorii.

Cauzele și diagnosticul tumorii cerebrale

În prezent, cauzele exacte ale cancerului nu sunt cunoscute, deși le putem raporta la unii factori de risc. Cunoaștem unele tipuri de cancer care pot fi moștenite, adică sunt codificate în gene. Cu toate acestea, altele apar spontan. Unii factori care pot predispune la dezvoltarea cancerului sunt expunerea la radiații și tutunul.

Pentru diagnosticarea acestuia, va fi necesară o evaluare clinică făcută de un expert. De asemenea, vor fi necesare diferite teste, atât imagistice (precum CT), cât și de sânge sau biopsii ale masei. Testele vor indica exact ce tip de tumoare este înainte de a începe tratamentul.

Medic ce explică tratamentul tumorilor cerebrale

Tratamentul tumorilor cerebrale

Specialistul care se ocupă de caz va decide care este cel mai potrivit tratament. Acesta poate varia de la chimioterapie sau radioterapie, până la intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea tumorii. Tratamentul va depinde de tipul tumorii, de localizarea acesteia, de caracteristicile pacientului și de mulți alți factori care vor trebui studiați împreună.

La fel ca toate tipurile de cancer, este un subiect ce face domeniul cercetării pentru a îmbunătăți tratamentul și supraviețuirea pacienților. Cu cât o tumoare este detectată mai reped, cu atât șansele pacientului sunt mai mari.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Sinning M. CLASIFICACIÓN DE LOS TUMORES CEREBRALES. Rev Médica Clínica Las Condes. 2017 May;28(3):339–42.
  • Karlsson P, Holmberg E, Lundberg LM, Nordborg C, Wallgren A. Intracranial Tumors after Radium Treatment for Skin Hemangioma during Infancy: A Cohort and Case-Control Study. Radiat Res. 1997 Aug;148(2):161.
  • Contreras LE. EPIDEMIOLOGÍA DE TUMORES CEREBRALES. Rev Médica Clínica Las Condes. 2017 May 1;28(3):332–8.
  • Nayak L, Lee EQ, Wen PY. Epidemiology of brain metastases. Curr Oncol Rep. 2012 Feb;14(1):48–54.
  • Hottinger AF, Khakoo Y. Neurooncology of familial cancer syndromes. Vol. 24, Journal of Child Neurology. SAGE Publications Inc.; 2009. p. 1526–35.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.