Nodulii de grăsime de pe spate: cauze - Doza de Sănătate
 

Nodulii de grăsime de pe spate: cauze

Nodulii de grăsime de pe spate sunt frecvenți și provoacă îngrijorare în rândul persoanelor afectate. Este necesar să îi diferențiezi de alte patologii mai grave pentru a căuta un tratament adecvat.
Nodulii de grăsime de pe spate: cauze

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Nodulii de grăsime de pe spate provoacă adesea îngrijorare. Uneori, nu există doar unul singur, ci unul mare însoțit de alți bulgări mai mici, ceea ce provoacă și mai multă panică.

Este important să obții un diagnostic diferențiat al leziunilor. Cu alte cuvinte, deși poate arăta ca un nodul gras, poate fi vorba despre o altă patologie, cum ar fi un chist sebaceu sau un furuncul.

Deși este adevărat că acumularea de grăsime este cea mai frecventă cauză a nodulilor, nu este rău ca aceștia să fie verificați de către un medic pentru a descoperi cauza reală a problemei. Uneori, examinarea fizică este suficientă pentru a determina originea nodulilor, fără a fi nevoie de teste suplimentare.

Acumularea de grăsime sub piele se numește lipom. Denumirea se referă la structura sa, care este alcătuită din adipocite (celule grase).

Lipoamele nu sunt maligne și sunt, în general, limitate la o dimensiune care nu afectează alte structuri ale corpului. Cu toate acestea, lipoamele gigant și lipoamele interne pot duce la complicații neașteptate, până la punctul în care întrerup funcționarea altor organe.

Nodulii de grăsime de pe spate: diagnosticul diferențial

Așa cum am menționat mai sus, existența unui nodul gras pe spate necesită un diagnostic diferențiat. Trebuie să descoperi dacă ai de-a face cu un lipom sau cu o altă leziune a pielii cu simptome similare. Mai jos, vom detalia cele mai comune trei afecțiuni ale pielii.

Femeie care se confruntă cu nodulii de grăsime de pe spate
Așa cum am menționat mai sus, existența unui lipom pe spate necesită un diagnostic diferențiat. În acest fel, un medicul specialist poate determina tipul de leziune.

1. Lipom

Acesta este un nodul gras clasic. Crește lent și progresiv și devine evident atunci când pacientul îl descoperă, uneori din greșeală. Nu este dureros și ajunge la un punct de echilibru atunci când încetează să crească, cu excepțiile menționate.

Dacă este mic, medicii recomandă adesea ca pacientul să nu facă nimic. Cu toate acestea, dacă este deranjant sau inestetic, îl poți elimina cu ajutorul unei intervenții chirurgicale locale.

2. Furuncul

Furunculul este o infecție a foliculului de păr. Poate să apară pe spate, în special în zona inferioară, unde există mai multe fire de păr. Uneori doare, în timp ce alteori trece neobservat. De obicei, durerea este asociată cu infecția.

Dacă există o complicație, apare puroiul, care exercită presiune în încercarea de a ieși la suprafață. Acesta este motivul pentru care furunculul diferă de lipom, care nu prezintă secreții. Tratamentul unui furuncul constă în antibiotice dacă există o infecție, drenaj dacă există puroi și spălarea rănii cu soluții antiseptice.

3. Chist sebaceu

Această leziune este foarte asemănătoare cu lipoamele, deoarece conține și grăsime. Cu toate acestea, diferența histologică este faptul că acesta are un înveliș dur și fluid în interior. Chisturile sebacee dispar greu. Ele se pot infecta asemenea unui furuncul.

Chistul sebaceu se mișcă și chiar se scufundă puțin la presiune. La fel ca în cazul lipomului, tratamentul este ales în funcție de dimensiunile sale și disconfortul pe care îl provoacă. Dacă pacientul decide să îl elimine, va avea nevoie de o intervenție chirurgicală locală.

Nodulii de grăsime de pe spate: simptome și factori de risc

Nodulii de grăsime apar frecvent pe spate. Cu toate acestea, ei pot apărea și pe membrele superioare și pe gât. Uneori, lipoamele apar și pe membrele inferioare.

Când atingi un lipom, acesta se mișcă puțin și pare a fi moale. Se poate scufunda la presiune, dar nu este lichid ca un chist. Are o anumită rezistență la palpare. Datorită acestor caracteristici, medicilor le este ușor să îl identifice.

Majoritatea nodulilor de grăsime de pe spate nu depășesc 1-2 centimetri. Dacă este mai mare, este probabil un lipom gigant, care este o entitate în sine. Este nevoie de o abordare diferită, deoarece acesta pătrunde în structuri mai adânci și nu este ușor de eliminat, ca în alte cazuri.

Experții nu știu originea exactă a lipoamelor. Aceștia presupun că există un fel de legătură genetică, deoarece lipoamele apar în mod repetat în grupurile familiale cu această tendință. Dar, deocamdată, nu există studii concludente.

În ceea ce privește vârsta, grupul cel mai afectat este cel al adulților cu vârste cuprinse între 30 și 60 de ani. De asemenea, nu există informații clare în ceea ce privește motivul pentru care lipoamele afectează în cea mai mare parte adulții.

Nodul de grăsime
Lipoamele pot fi mari la unii pacienți, afectând chiar și funcționalitatea anumitor organe.

Când este cazul să mergi la medic dacă ai un lipom pe spate?

Dacă observi prezența unui nodul de grăsime pe spate, ar trebui să te adresezi medicului pentru un diagnostic diferențial. Specialistul va putea stabili rapid dacă este vorba despre un lipom sau o altă afecțiune. De asemenea, medicul îți va recomanda un tratament în funcție de cazul tău specific.

Anumite simptome suplimentare avertizează asupra necesității de a merge rapid la medic. Acestea sunt:

  • Creșterea bruscă a dimensiunii lipomului
  • Prezența puroiului care se scurge
  • Întărirea presupusului lipom, cu pierderea mobilității
  • Prezența glandelor umflate în apropierea lipomului

Acordă atenție nodulilor de grăsime de pe spate

Deși lipoamele sunt benigne, ele necesită atenție. Cel mai bine este să te adresezi medicului dermatolog pentru un diagnostic diferențiat. Dacă simptomele experimentate te determină să suspectezi o infecție, dacă apare compresia structurilor învecinate sau dacă observi mărirea dimensiunii lipomului, nu amâna nicio zi vizita la medic!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Laín, Alberto Lozano, and José Alberto Codina Silva. “Enucleación quirúrgica de quiste sebáceo en la región mandibular.” Revista Mexicana de Estomatología 4.1 (2017): 37.
  • Monsel, G., V. Pourcher, and E. Caumes. “Infección cutánea bacteriana.” EMC-Tratado de Medicina 22.2 (2018): 1-7.
  • Michal, Michael, et al. “Dysplastic Lipoma.” The American journal of surgical pathology 42.11 (2018): 1530-1540.
  • Lipoma, Endobronchial. “Endobronchial lipoma.” Singapore Med J 58.8 (2017): 510-511.
  • Shanks, John A., W. Paranchych, and J. Tuba. “Familial multiple lipomatosis.” Canadian Medical Association Journal 77.9 (1957): 881.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.