De ce apar nodulii mamari?
 

De ce apar nodulii mamari?

Ați simțit vreodată noduli la sâni? Nu vă alarmați! Cel mai probabil este vorba despre formațiuni benigne.
De ce apar nodulii mamari?
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 08 ianuarie, 2023

Cancerul de sân este una dintre bolile de care femeilor de toate vârstele le este teamă. Prin urmare, nu este de mirare că multe femei se alarmează atunci când simt că au tumori sau noduli mamari. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor formațiunile sunt benigne. Dar de ce apar nodulii mamari? Descoperiți mai jos!

În primul rând, este important să clarificăm faptul că sânii sunt formați din diferite tipuri de țesut. Există părți glandulare, adipoase și conjunctive, deci este normal să simțim noduli sau mase fără nicio alterare la nivelul sânului.

Ce sunt nodulii mamari?

Nodulii sunt un motiv frecvent pentru vizitele ginecologice, deoarece simpla lor apariție generează anxietate și îngrijorare. Nodulii la sân sunt leziuni profunde cu o textură diferită de țesutul înconjurător. Aceștia au un diametru variabil.

Nodulii nu se modifică pe parcursul ciclului menstrual și creează asimetrie în comparație cu celălalt sân. Pot fi dureroși și pot provoca secreții din mamelon.

Mulți oameni asociază nodulii la sân cu cancerul mamar. Cu toate acestea, studiile au arătat că mai mult de 80% din cazuri sunt benigne. Multe dintre ele pot fi generate de modificările hormonale rezultate în urma ciclului menstrual sau alăptării.

Femeie cu durere de sân
Deși durerea de sân poate însoți un nodul, aceasta nu este un semn de cancer.

Tipuri de noduli mamari

În prezent, multe afecțiuni pot avea ca simptom nodulii benigni sau maligni. Cu toate acestea, trebuie să-i împărțim în două grupuri: benigni și maligni.

Noduli benigni

Nodulii mamari benigni prezintă un risc scăzut de a genera cancer de sân și nu indică prezența bolii. La palpare, există un nodul mobil, cu margini definite, moale, dureros și cu puține modificări ale pielii.

Printre cele mai frecvente cauze ale acestui tip de leziune se numără următoarele:

 • Modificări hormonale în timpul menstruației
 • Abcese mamare
 • Fibroadenoame
 • Chisturi mamare
 • Lipoame și papiloame intraductale
 • Ectazie ductală

Noduli maligni

De obicei, nodulii mamari maligni se formează din leziuni benigne care devin maligne, generând un carcinom. La palpare, nodul va fi dur, cu margini neregulate, imobil, nedureros și cu alterări la nivelul pielii sau mamelonului.

Aceste mase sunt mai frecvente la femeile cu vârsta peste 40 de ani. Medicul trebuie să efectueze mai multe teste complementare pentru a le diagnostica corect. Acestea pot include ecografia mamară, mamografia sau biopsia.

De ce apar nodulii mamari?

Am menționat câteva dintre patologiile care pot duce la apariția nodulilor mamari. Acum vom aprofunda cele mai frecvente trei cauze ale nodulilor la sâni. Toate acestea necesită un consult medical imediat.

1. Abcesul mamar

Această patologie este frecventă la femeile tinere care sunt însărcinate sau care alăptează. Abcesele mamare se manifestă ca mase foarte dureroase cu modificări inflamatorii locale. Zona poate fi roșie, mărită și caldă la atingere.

Această leziune este produsul unei infecții bacteriene și debutează ca mastită. Dacă nu este tratată cu antibiotice, apare o suprainfectare și o acumulare de lichid purulent, dând naștere abcesului.

Tratamentul pentru această afecțiune nu diferă de cel al altor abcese. Lichidul conținut de abces poate fi drenat, în funcție de mărimea acestuia. Abcesele sunt foarte dureroase, dar dispar în câteva săptămâni cu tratamentul potrivit.

2. Chistul mamar

Chisturile sunt cea mai frecventă cauză a nodulilor la sân. De fapt, se estimează că 90% dintre femei au chisturi mamare. Acest tip de malformație este frecventă la tinerele între 20 și 40 de ani. Deși cauza nu este bine determinată, există o influență hormonală.

Chistul mamar este o capsulă moale cu dimensiuni variabile, care este mobilă. Poate fi bilateral. Spre deosebire de abcesele mamare, lichidul este rareori infectat, așadar nu există inflamație.

Unele chisturi mamare pot fi dureroase și pot genera mastalgie în timpul menstruației. În ciuda faptului că nu există studii care să relaționeze această modificare cu riscul de a suferi de cancer de sân, este indicat ca problema să fie verificată periodic de medic.

În prezent, nu există un tratament specific pentru această leziune. Dacă provoacă mult disconfort, specialistul poate recomanda drenarea, dar există riscul să apară din nou.

3. Fibroadenomul

Fibroadenomul este un nodul benign al sânului care se formează atunci când glanda mamară crește neregulat. Este adesea confundat cu o formațiune malignă, deoarece este dur, nedureros, mobil și poate crește în timp.

Există tipuri de fibroadenom: simplu, complex și gigant. Cel simplu este mai mic de 5 centimetri și toate celulele sale au caracteristici asemănătoare. Nu există risc de malignitate.

Fibroadenoamele complexe au un anumit grad de atipie celulară. Cu toate acestea, potrivit Societății Americane de Cancer, riscul de a dezvolta carcinom nu crește semnificativ.

Fibroadenomul gigant depășește 5 centimetri în diametru. De obicei, dispare în timp. Este necesară o monitorizare constantă pentru a detecta orice modificare a dimensiunii.

În cazuri extreme, când deranjează excesiv sau este mare, se poate efectua o îndepărtare chirurgicală. Cu toate acestea, poate recidiva.

Medic care explică de ce apar nodulii mamari
Testele complementare sunt foarte eficiente.

Recomandări în cazul nodulilor mamari

Cauzele nodulilor la sâni sunt variate, iar aceștia nu sunt sinonimi cu cancerul. De obicei, sunt benigni. Cu toate acestea, trebuie să consultați medicul pentru a vă supune anumitor teste și a obține un diagnostic precis.

În plus, toate femeile ar trebui să efectueze o autoexaminare a sânilor cel puțin o dată pe lună. Acesta este singurul mod de a cunoaște anatomia sânilor și de a putea detecta la timp orice anomalie.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Jiménez VX, Rivera HM, García RFM, et al. Nódulo mamario palpable. Abordaje diagnóstico. Revista del Hospital Juárez de México. 2011;78(1):35-40.
 • Gallego G. Nódulo palpable de mama. Revista Colombiana de Obstetricia y Ginecología. 2005;56(1):82-1.
 • Aznar F, Cortadellas T, Xercavins J. Patología benigna de la mama II: Tumores benignos de mama. Fundamentos de Ginecología. Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia SEGO. 2005:483-92.
 • Bajo Arenas J, Melchor Marcos J, Mercé Alberto L. Fundamentos de Ginecología (SEGO). Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia; 2009.
 • Gallego G. Nódulo Palpable de Mama. Revista de Colombiana de Obstetricia y Ginecología. 2005;56(1):82-91.
 • Kosir M. Tumoraciones mamarias (nódulos de mama) – Ginecología y obstetricia – Manual MSD versión para profesionales [Internet]. Manual MSD versión para profesionales. 2019.
 • Gallardo, María García, et al. “Lesiones papilares intraductales mamarias: nuestra experiencia 2007-2017.” Revista de Senología y Patología Mamaria 33.3 (2020): 88-93.
 • Mendoza Salazar, Jennifer Vanessa. Nivel de asociación entre nódulos mamarios en adolescentes y su menarquía. Diss. Universidad de Guayaquil. Facultad de Ciencias Médicas. Carrera de Medicina, 2018.
 • Delgado, S., et al. “Mastitis infecciosas durante la lactancia: un problema infravalorado (I).” Acta Pediatr Esp 67.2 (2009): 77-84.
 • Loke, Benjamin Nathanael, et al. “Genetics and genomics of breast fibroadenomas.” Journal of Clinical Pathology 71.5 (2018): 381-387.
 • Rodríguez López, Pilar, et al. “Fibroadenoma gigante juvenil de mama: Presentación de un caso clínico.” Revista chilena de obstetricia y ginecología 85.4 (2020): 376-382.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.