Stilul de decor neoclasic: în ce constă?
 

Stilul de decor neoclasic: în ce constă?

Un trend care încorporează elemente din antichitate și secolul al XVIII-lea, dar care nu se demodează. Descoperiți cum să aplicați stilul neoclasic sobru și elegant acasă!
Stilul de decor neoclasic: în ce constă?

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Există multe opțiuni în tendințele decorative care transformă spațiile în funcție de gustul personal. Există stiluri retro și altele mai moderne. Stilul de decor neoclasic reușește să creeze medii sofisticate și elegante.

Mobilierul care amintește de Grecia antică și Roma, detaliile decorative cu linii și forme simple sau ornamentele tipice epocii clasice… toate aceste accesorii sunt specifice stilului de decor neoclasic, apărut în secolul al XVIII-lea, dar foarte popular în acest mileniu.

Ce înseamnă stilul de decor neoclasic?

Termenul neoclasic este adesea folosit pentru artă. Neoclasicismul este, în esență, o mișcare artistică și literară care a apărut în secolul al XVIII-lea, lăsând în urmă rococo-ul francez. Ca multe alte tendințe, a influențat și arhitectura și designul.

În prezent, stilul de decor neoclasic se bazează pe linii simple, mobilier de epocă și culori puternice. Ideea principală este de a genera medii elegante cu decorațiuni moderate, în care să fie încorporate elemente din epoca clasică greco-romană.

Ca și alte tendințe în decorarea interioară, stilul neoclasic are la bază diferite culturi. Cu toate acestea, implică prezența unor materiale fundamentale, precum marmura sau piatra.

Implementarea acestui trend în locuință generează decoruri simple cu decorațiuni sofisticate care realizează un echilibru atractiv între vechi și modern.

Statui ale unor filosofi
Inspirat de Grecia și Roma, stilul neoclasic conservă viziunea clasică a vremii, reinterpretând-o.

Originile mișcării

Un fapt istoric foarte important a stat la baza popularizării mișcării neoclasice. Este vorba despre descoperirea a două orașe romane antice: Pompei și Herculaneum, care au fost distruse după erupția vulcanului Vezuviu în jurul anului 79 d.Hr. C. Descoperirea ruinelor este atribuită inginerului și soldatului spaniol Roque Joaquín de Alcubierre Morales, la mijlocul secolului al XVIII-lea.

Dincolo de evenimentul istoric, descoperirea a întărit pasiunea Europei acelui secol pentru stilul clasic greco-roman. Acesta stil s-a reflectat în tendința artistică neoclasică. Liniile simple și structurile proporționale au ajutat la conturarea decorului neoclasic.

Principalele caracteristici ale stilului de decor neoclasic

Realizarea unui design interior conform stilului neoclasic are la bază încorporarea de culori, mobilier și decorațiuni adecvate. Cadrul neoclasic elegant nu este complex, dar necesită ornamente specifice și prezența materialelor precum piatra, lemnul sau marmura.

Mobilier

Există o serie de piese de mobilier care se potrivesc stilului neoclasic. Este important ca materialele de fabricație să fie marmura și lemnul de pin sau stejar. Designul trebuie să fie simplu și să includă detalii greco-romane.

Câteva exemple care pot fi folosite sunt mesele circulare sau semicirculare, scaunele cu picioare în foarfecă și taburetele sau scaunele concave. Paturile sau fotoliile romane în formă de divan se potrivesc perfect.

Culori

Unul dintre cele mai importante aspecte este gama de culori. În cazul neoclasicismului, predomină tonurile neutre: alb, gri sau bej. Ele aduc liniște și eleganță spațiului. Pentru a obține o atmosferă potrivită, folosiți detalii precum roșu, auriu sau violet.

Pereți

Pe pereți, dincolo de culori, se recomandă aplicarea tapetului decorativ. Alegeți motive, modele și culori din epoca greco-romană: de exemplu, modele cu flori damasc.

Desigur, vopsirea unui perete în culori specifice este o altă opțiune eficientă. Cu toate acestea, detaliul care ne duce cel mai mult cu gândul la Grecia antică și Roma sunt coloanele și mulurile. Acestea recreează pe deplin atmosfera stilului neoclasic. Tehnica stuco se potrivește și ea cu această tendință.

Podele

Pentru a realiza un decor neoclasic complet, este indicat să optați pentru podele din marmură sau piatră. Granitul este un alt material potrivit.

Accesorii

Pe lângă mobilier și tapet, alegeți accesorii cum ar fi oglinzile și perdelele. Spațiile trebuie să fie bine iluminate. Unii oameni folosesc perdele cu mai multe straturi.

Acestea trebuie să fie lungi și să cadă pe pământ, generând contrast. O alternativă este să nu folosiți perdele pentru a avea mai multă lumină naturală. Oglinzile sunt și ele elemente ideale.

Stilul de decor neoclasic în arhitectură

Ornamente

Ornamentele sunt esențiale, deoarece pot include multe referințe la antichitatea clasică. Una dintre cele mai bune idei este folosirea de statui sau busturi din marmură. Ca alternativă, puteți folosi și piatra. Aceasta ne duce cu gândul la epoca greco-romană.

Puteți folosi și următoarele elemente:

  • Candelabru: un accesoriu sofisticat și funcțional, derivat din marile candelabre ale bisericilor medievale.
  • Vaze și obiecte ceramice: folosite în principal în Grecia antică. Dacă aveți spațiu, amplasați o amforă.
  • Țesături cu modele: căutați referiri la războinici și la olimpiade.
  • Veselă de argint: oferă eleganță neoclasică.
  • Socluri: pot fi folosite în diverse moduri în interiorul locuinței. Puteți placa coloanele grecești.

Adaptați clasicul la modern

Stilul de decor neoclasic este o tendință care încorporează elemente din Antichitate, dar combinate cu detalii renascentiste. Este important să adaptați elementele la accesoriile moderne pentru a realiza un design interior sofisticat, echilibrat și funcțional.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.