Stilul Japandi în decorarea locuinței
Serenitatea pe care o oferă stilul Japandi are la bază simplitatea. Este un trend care se bazează pe sobrietatea mediului prin utilizarea de elemente simple. Stilul Japandi este unul dintre cele mai apreciate datorită bazei filozofice care a adus la apariția sa. Scopul este de a induce calmul și de a oferi liniște sufletească.
Ce este stilul Japandi?
Japandi a rezultat din fuziunea stilurilor japoneze și scandinave. Rezultă spații minimaliste ce respectă filozofia wabi-sabi. Această ideologie este esențială în estetica japoneză, guvernată de bun gust și frumusețe, așa cum arată un articol publicat de BBC Mundo.
Cheia acestui stilul este de a transforma imperfecțiunea în perfecțiune, bazându-se pe piese lucrate manual, funcționale și naturale. Obiectele folosite în proiectele Japandi prezintă linii simple și culori neutre. Acest tip de design interior japonez urmărește să creeze acasă un spațiu zen, departe de presiunile cotidiene și stres.
În ceea ce privește influența scandinavă, liniile sunt drepte, iar spațiile sunt bine iluminate. De asemenea, se folosesc picturile albe pentru a sugera ordinea și a reflecta lumina naturală.
Cum să adaptați decorul casei la stilul Japandi?
Școala de Design din Barcelona subliniază faptul că decorarea unui spațiu presupune alegerea mobilierului și a accesoriilor care adaugă valoare estetică aspectului final. Stilul Japandi se bazează pe:
- Originalitate: depinde de personalitatea fiecăruia.
- Simplitate: minimalismul este punctul forte al artei japoneze. Potrivit Universității de Oriente, fundamentul curentului minimalist este păstrarea elementelor esențiale și eliminarea celor inutile.
- Neutralitate: discreția culorilor scandinave este asociată cu explozia pigmenților puternici japonezi. Bazele sunt, de obicei, neutre, iar paletele pământii oferă o atingere izbitoare.
Stilul Japandi se desprinde de saturație și preferă componentele simple. Adaptați-l la propria locuință folosind următoarele recomandări!
Artizanat
Japonezii preferă elementele lucrate manual. Iată câteva sugestii pentru camera de zi, dormitoare și alte camere:
- Oglinzi
- Sculpturi
- Scaune din materiale naturale
- Mobilier din lemn deschis la culoare
- Piese din bambus sau piatră
- Tablouri simple
- Vaze și ornamente ceramice
- Perne realizate din in
Spații aerisite
In stilul Japandi totul trebuie să fie fluid. Îndepărtați obiectele care împiedică trecerea, deranjează ochiul și dezechilibrează energiile care înconjoară casa. Acest decor este legat și de feng shui.
Delimitarea zonelor trebuie să fie clară și dimensiunea mobilierului trebuie adaptată la dimensiunea camerei. Montați paravane de hârtie, uși glisante din lemn sau separatoare cu șipci.
Plante de interior
Folosirea plantelor în interiorul casei este benefică pentru inspirație și relaxare. Respectând regulile decorului oriental și scandinav, ghivecele pe care le folosiți trebuie să fie simple și deschise la culoare. Nu folosiți flori multicolore.
Alegeți ficusul, păsărea paradisului sau vița de vie decorativă. O singură specie este suficientă.
Culori contrastante
Pe pereți predomină culorile bej, verde pastel, gri sau alb, care pot să contrasteze cu restul decorului. Insula bucătăriei poate avea lemn închis la culoare. În sufragerie, pernele de pe canapea pot fi bleu, verde măsliniu sau maro.
Fibre naturale
Țesăturile în tonuri de nisip sunt perfecte pentru lenjeria de pat sau păturile care împodobesc mobilierul. Iuta și răchita sunt opțiuni ideale pentru fețe de masă, coșuri și suporturi pentru ghivece.
Curățenie și parfum plăcut
Atât curățenia, cât și parfumurile fac parte din decorul Japandi. Acestea completează atmosfera relaxantă. Se recomandă utilizarea detergenților al căror parfum este obținut din extracte naturale, precum lavanda, scorțișoara, pinul și iasomia.
Descoperiți: Cum se atrag animalele polenizatoare în grădină
Relația dintre stilul Japandi și emoții
Stilul Japandi este legat de decorarea emoțională. Este axat pe transmiterea energiilor pozitive prin distribuirea și amenajarea spațiilor, astfel încât locuința să ofere mai mult confort și siguranță.
Avantajele acestui tip de artă transcend estetica. Acest stil se adresează mai ales bunăstării minții.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Crossley-Baxter L. ¿Qué es wabi-sabi, la particular manera japonesa del ver el mundo y de entender la imperfección como belleza. BBC News Mundo. https://www.bbc.com/mundo/vert-tra-46259069#:~:text=Wabi%2Dsabi%20es%20una%20parte,indefinible%20en%20la%20cultura%20japonesa.
- González E. ¿Cuál es la diferencia entre diseño de interiores y decoración? Escuela Superior de Diseño de Barcelona. España; 2018. https://www.esdesignbarcelona.com/actualidad/diseno-espacios/cual-es-la-diferencia-entre-diseno-de-interiores-y-decoracion
- Martínez Refugio CA. El minimalismo como estilo de vida. Universidad de Oriente. México. https://veracruz.uo.edu.mx/blog/el-minimalismo-como-estilo-de-vida