Stilul Japandi în decorarea locuinței
 

Stilul Japandi în decorarea locuinței

O atmosferă simplă, relaxantă și elegantă este scopul decorării în stil Japandi. Acest stil înseamnă artizanat, măiestrie, minimalism și natură.
Stilul Japandi în decorarea locuinței

Ultima actualizare: 05 mai, 2023

Serenitatea pe care o oferă stilul Japandi are la bază simplitatea. Este un trend care se bazează pe sobrietatea mediului prin utilizarea de elemente simple. Stilul Japandi este unul dintre cele mai apreciate datorită bazei filozofice care a adus la apariția sa. Scopul este de a induce calmul și de a oferi liniște sufletească.

Ce este stilul Japandi?

Japandi a rezultat din fuziunea stilurilor japoneze și scandinave. Rezultă spații minimaliste ce respectă filozofia wabi-sabi. Această ideologie este esențială în estetica japoneză, guvernată de bun gust și frumusețe, așa cum arată un articol publicat de BBC Mundo.

Cheia acestui stilul este de a transforma imperfecțiunea în perfecțiune, bazându-se pe piese lucrate manual, funcționale și naturale. Obiectele folosite în proiectele Japandi prezintă linii simple și culori neutre. Acest tip de design interior japonez urmărește să creeze acasă un spațiu zen, departe de presiunile cotidiene și stres.

În ceea ce privește influența scandinavă, liniile sunt drepte, iar spațiile sunt bine iluminate. De asemenea, se folosesc picturile albe pentru a sugera ordinea și a reflecta lumina naturală.

Stilul Japandi în living
Stilul scandinav este simplu, minimalist și luminos. Mobilierul are un design caracteristic.

Cum să adaptați decorul casei la stilul Japandi?

Școala de Design din Barcelona subliniază faptul că decorarea unui spațiu presupune alegerea mobilierului și a accesoriilor care adaugă valoare estetică aspectului final. Stilul Japandi se bazează pe:

 1. Originalitate: depinde de personalitatea fiecăruia.
 2. Simplitate: minimalismul este punctul forte al artei japoneze. Potrivit Universității de Oriente, fundamentul curentului minimalist este păstrarea elementelor esențiale și eliminarea celor inutile.
 3. Neutralitate: discreția culorilor scandinave este asociată cu explozia pigmenților puternici japonezi. Bazele sunt, de obicei, neutre, iar paletele pământii oferă o atingere izbitoare.

Stilul Japandi se desprinde de saturație și preferă componentele simple. Adaptați-l la propria locuință folosind următoarele recomandări!

Artizanat

Japonezii preferă elementele lucrate manual. Iată câteva sugestii pentru camera de zi, dormitoare și alte camere:

 • Oglinzi
 • Sculpturi
 • Scaune din materiale naturale
 • Mobilier din lemn deschis la culoare
 • Piese din bambus sau piatră
 • Tablouri simple
 • Vaze și ornamente ceramice
 • Perne realizate din in

Spații aerisite

In stilul Japandi totul trebuie să fie fluid. Îndepărtați obiectele care împiedică trecerea, deranjează ochiul și dezechilibrează energiile care înconjoară casa. Acest decor este legat și de feng shui.

Delimitarea zonelor trebuie să fie clară și dimensiunea mobilierului trebuie adaptată la dimensiunea camerei. Montați paravane de hârtie, uși glisante din lemn sau separatoare cu șipci.

Plante de interior

Folosirea plantelor în interiorul casei este benefică pentru inspirație și relaxare. Respectând regulile decorului oriental și scandinav, ghivecele pe care le folosiți trebuie să fie simple și deschise la culoare. Nu folosiți flori multicolore.

Alegeți ficusul, păsărea paradisului sau vița de vie decorativă. O singură specie este suficientă.

Plante care se potrivesc cu stilul Japandi
Planta pasărea paradisului are o formă deosebită, cu o culoare care contrastează cu stilul minimalist.

Culori contrastante

Pe pereți predomină culorile bej, verde pastel, gri sau alb, care pot să contrasteze cu restul decorului. Insula bucătăriei poate avea lemn închis la culoare. În sufragerie, pernele de pe canapea pot fi bleu, verde măsliniu sau maro.

Fibre naturale

Țesăturile în tonuri de nisip sunt perfecte pentru lenjeria de pat sau păturile care împodobesc mobilierul. Iuta și răchita sunt opțiuni ideale pentru fețe de masă, coșuri și suporturi pentru ghivece.

Curățenie și parfum plăcut

Atât curățenia, cât și parfumurile fac parte din decorul Japandi. Acestea completează atmosfera relaxantă. Se recomandă utilizarea detergenților al căror parfum este obținut din extracte naturale, precum lavanda, scorțișoara, pinul și iasomia.

Lumânări și bețe parfumate
Aromatizarea mediului face parte din decor dacă sunteți în căutarea unui moment relaxant care să îndepărteze stresul.

Relația dintre stilul Japandi și emoții

Stilul Japandi este legat de decorarea emoțională. Este axat pe transmiterea energiilor pozitive prin distribuirea și amenajarea spațiilor, astfel încât locuința să ofere mai mult confort și siguranță.

Avantajele acestui tip de artă transcend estetica. Acest stil se adresează mai ales bunăstării minții.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.