Substanțele humice: caracteristici și beneficii pentru plante
 

Substanțele humice: caracteristici și beneficii pentru plante

Încorporarea acizilor humici în culturi are multiple beneficii pentru îmbunătățirea calității solului și întărirea rădăcinilor plantelor. Descoperiți caracteristicile acestor substanțe care alcătuiesc materia organică pentru fertilizarea plantelor!
Substanțele humice: caracteristici și beneficii pentru plante

Ultima actualizare: 10 februarie, 2023

Câmpurile agricole tind să aibă din ce în ce mai puțină materie organică pentru a hrăni și spori dezvoltarea culturilor. Acest lucru are la bază diverși factori, cum ar fi supraexploatarea terenului, utilizarea produselor chimice sau defrișările. Prin urmare, substanțele humice devin esențiale pentru creșterea plantelor.

Substanțele humice sunt principalele substraturi care alcătuiesc cea mai mare parte a materiei organice. Ele sunt generate de o serie de fenomene chimice și biologice. Descoperiți marile beneficii pe care le au substanțele humice pentru fertilizarea solului și creșterea plantelor!

Ce sunt substanțele humice?

Acizii humici se formează dintr-un amestec de molecule într-un proces cunoscut sub numele de humificare. Împreună cu fotosinteza, este unul dintre cele mai importante procese biologice legate de dezvoltarea plantelor. Acizii humici apar în profunzimea solului, din resturi organice de plante si legume acumulate de mult timp.

Substanțele humice alcătuiesc între 65% și 75% din materia organică, având capacitatea de a transforma fertilitatea solului. Ele pot fi prezente în composturi, în turbă și în leonardită. Din această ultimă materie organică se extrage humusul de cea mai bună calitate.

Compost organic
Compostul este o sursă de substanțe humice, împreună cu turba și leonarditul.

Caracteristicile substanțelor humice

Substanțele humice sunt rezultatul unui proces microbiologic cu caracteristici complexe. În general, acestea sunt împărțite în patru categorii:

  1. Acizi fulvici
  2. Acizi humici
  3. Acizii himatomelanici
  4. Humins

Au o culoare neagră sau maro, iar clasificarea depinde de solubilitatea componentelor acestora. În ceea ce privește plantele, acizii humici acționează într-un mod mai lent, dar susținut. Acizii fulvici o fac mai repede (dar persistă mai puțin) și au șanse mai mari să fie absorbiți de frunze și rădăcini.

Beneficiile substanțelor humice pentru plante

Utilizarea substanțelor humice pentru a stimula creșterea plantelor este eficientă și ajută la reducerea utilizării îngrășămintelor și pesticidelor industriale. Acest lucru este confirmat de diverse studii științifice, precum cel de la Universitatea Agrară din Havana.

Substanțele humice reprezintă o alternativă viabilă pentru combaterea consecințelor schimbărilor climatice cu produse naturale și prietenoase cu mediul. Humusul joacă un rol central atât în fertilitatea solului, cât și în hrănirea vegetației.

Absorbție

Unul dintre principalele beneficii pe care substanțele humice le au asupra plantelor este îmbunătățirea absorbției nutrienților. Aceasta permite o dezvoltare mai eficientă a vegetaţiei şi favorizează procesele fiziologice.

Rezistență

Cele mai frecvente probleme la care sunt expuse culturile sunt proliferarea dăunătorilor, apariția bolilor și adversitățile climatice. Substanțele humice cresc rezistența naturală a plantelor.

Înrădăcinare

Dezvoltarea rădăcinilor este favorizată de îmbunătățirea materiei organice. Humusul stimulează respirația și sporește creșterea verticală a rădăcinilor.

Calitate și aspect

Dincolo de stimularea creșterii, se obțin culturi de calitate. Culoarea, aroma și dimensiunea sunt îmbunătățite. În plus, aspectul și estetica sunt favorizate.

Semințe

Substanțele humice îmbunătățesc germinarea semințelor. Rezultatul este o dezvoltare vegetativă mai bună și un randament superior.

Semințe cultivate folosind substanțele humice
Substanțele humice accelerează creșterea și germinarea semințelor.

Beneficiile substanțelor humice pentru sol

Utilizarea îngrășămintelor industriale și anorganice lasă solul cu un conținut scăzut de materie organică. Acest lucru generează o pierdere a productivității. Utilizarea substanțelor humice este o soluție cu multiple beneficii pentru sol:

  • Rădăcini: îmbunătățește și întărește creșterea.
  • Eroziune: acționează împotriva eroziunii solului.
  • Substanțe toxice: reduc prezența acestora în sol.
  • pH: contribuie la reglarea nivelului de aciditate.
  • Nutrienți: favorizează asimilarea macro si micronutrienților.
  • Calitate: sporesc calitatea substanțelor chimice precum zincul, fierul și cuprul.
  • Microorganisme: le stimulează prezența și activitatea microbiană.
  • Absorbție: îmbunătățesc absorbția de energie și facilitează încălzirea solului.

În solurile nisipoase, substanțele humice contribuie la o reținere mai mare a nutrienților și a apei, acoperind particulele de nisip. În solurile argiloase cresc aerarea, făcând substratul să se înmoaie. Acest lucru crește aportul de nutrienți și apă.

Adăugarea de substanțe humice în culturi

Folosirea acestor substanțe este un avantaj imens pentru culturi. Recoltele și solul au parte de numeroase beneficii. Pentru sol, se recomandă o proporție mai mare de acizi humici. Pentru plante, se acordă prioritate acizilor fulvici.

În ceea ce privește prețurile de pe piață, există variante mai ieftine cu reziduuri de origine vegetală și altele mai scumpe. Acestea din urmă corespund extracțiilor miniere, provenind din leonardită.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.