Efectele acidului fulvic asupra sănătății
Acidul fulvic aparține unei familii de acizi organici care sunt în mod natural o parte a humusului, respectiv a solului. Se găsește în sol, sedimente marine, canalizare și compost. Îți vine să crezi că efectele acidului fulvic asupra sănătății sunt numeroase?
Este unul dintre cele mai nutritive straturi ale pământului și servește drept hrană pentru plante, oferind nutrienți tuturor celulelor acestora. Fie din humus, fie din sedimente marine, se obține un supliment alimentar cu acid fulvic.
Poate aduce beneficii sănătății umane? Oare toată lumea îl poate consuma? Acestea și multe alte întrebări sunt comune. Prin urmare, îți vom explica ce știm la ora actuală și care sunt efectele acidului fulvic asupra sănătății.
Ce este acidul fulvic și care sunt utilizările sale?
Acidul fulvic este un amestec de acizi organici și are o compoziție variabilă. Se formează prin descompunerea materiei organice (ramuri, frunze, tulpini, etc.) care cade pe pământ. Ciupercile și microorganismele o descompun.
În Himalaya, acest proces a dat naștere la Shilajit, un compus comun în medicina ayurvedică (medicina tradițională hindusă). În prezent, începe să devină tot mai folosit în Occident.
Datorită componentelor sale, beneficiile acidului fulvic sunt numeroase. Poți lua acest supliment în următoarele situații:
- Boala Alzheimer
- Alergii
- Unele tipuri de cancer
- Infecții ale tractului respirator
- Îmbunătățirea performanței sportive
Citește mai mult: 7 suplimente pentru vegani: ce trebuie să iei?
Efectele acidului fulvic asupra sănătății
Deși există studii care susțin eficacitatea acestuia, sunt necesare mai multe analize pentru a demonstra efectele acidului fulvic asupra sănătății umane. De asemenea, trebuie să știm mai multe despre efectele secundare și dozele ideale. Deocamdată, studiile arată câteva beneficii clare.
Capacitate antiinflamatoare
Stările inflamatorii au fost legate de debutul multor boli cronice. De fapt, unele dintre apar din ce în ce mai des în societățile occidentale. Datorită proprietăților sale antiinflamatoare, acidul fulvic poate ajuta în afecțiuni precum alergiile, astmul sau eczemele, deoarece reduce semnificativ simptomele. Totuși, deși rezultatele sunt promițătoare, cercetătorii trebuie să efectueze mai multe studii pentru a confirma aceste efecte pozitive.
Acțiune imunomodulatoare
S-a demonstrat că acidul fulvic poate activa celulele sistemului imunitar. Acest lucru ne permite să ne protejăm de acțiunea dăunătoare a bacteriilor și a altor agenți patogeni.
Acțiune antioxidantă
Acțiunea antioxidantă a acidului fulvic poate ajuta la neutralizarea radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt o serie de compuși nocivi. Corpul uman îi poate genera pe cont propriu sau pot proveni din exterior. Pot deteriora o mulțime de țesuturi ale corpului, provocând defecțiuni ale celulelor și generând apariția bolilor degenerative.
Dacă există prea mulți compuși oxidativi în corp, un supliment extern precum acidul fulvic poate ajuta la oprirea acestor reacții dăunătoare.
Posibilă protecție a funcției creierului
Alzheimer este o boală care se agravează în timp. O strategie pentru prevenirea problemelor cerebrale este îmbunătățirea dietei și administrarea de suplimente, împreună cu vitamina B.
În acest sens, unele studii, cum ar fi cel publicat în Archives of Medical Research, au arătat rezultate pozitive la pacienții cu maladia Alzheimer în stadiu incipient.
Scăderea nivelului lipidelor din sânge
Acidul fulvic ajută la scăderea nivelului de colesterol HDL și VLDL (colesterol rău) și trigliceride din sânge. În plus, ajută și la creșterea nivelului de colesterol bun. Toate acestea pot duce la o mai bună sănătate a sistemului cardiovascular.
Citește și: Când trebuie să iei suplimente de fier?
Performanță atletică îmbunătățită
Acest lucru reiese dintr-un studiu publicat recent în Journal of International Society of Sports Nutrition. Rezultatele obținute după 8 săptămâni de suplimentare au arătat creșterea testosteronului și a producției de colagen la bărbații sănătoși. A existat o creștere a masei musculare și a forței și o scădere a oboselii.
Precauții și posibile efecte adverse
Ca în cazul oricărui supliment alimentar, trebui să iei acid fulvic cu precauție. Este important să ai o rețetă sau o recomandare de la medic, mai ales dacă ai afecțiuni cronice sau iei alte medicamente. Nu ar trebui să iei acid fulvic dacă:
- Ai boli autoimune.
- Ești gravidă sau alăptezi, deoarece nu există dovezi privind siguranța acestuia.
Este important să respecți doza și recomandările medicului specialist. Dozele mai mari sau administrarea mai frecventă nu înseamnă că vei obține mai multe beneficii. În schimb, ar putea provoca reacții adverse precum diareea, durerile de stomac sau durerile de cap.
Asigură-te că produsele pe care le cumperi sunt verificate și respectă reglementările de sănătate și siguranță. Suplimentele de calitate scăzută ar putea conține urme de metale grele, arsenic sau alți compuși nocivi pentru sănătate, care ar putea cauza probleme.
Acid fulvic: un nou supliment natural
Acest compus organic oferă minerale pentru sol și poate fi un supliment alimentar. Prin urmare, cercetătorii investighează toate proprietățile acidului fulvic pentru a vedea cum îl putem folosi în îngrijirea sănătății.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Carrasco-Gallardo C, et al. Can Nutraceuticals Prevent Alzheimer’s Disease? Potential Therapeutic Role of a Formulation Containing Shilajit and Complex B Vitamins. Archives of Medical Research . Noviembre 2012. 43(8):699-704.
- Carrasco-Gallardo C, et al. Shilajit: A Natural Phytocomplex with Potential Procognitive Activity. International Journal Alzheimer Disease. Febrero 2012. 23.
- Keller J.L, et al. The effects of Shilajit supplementation on fatigue-induced decreases in muscular strength and serum hydroxyproline levels. Journal of the International Society of Sports Nutrition. Febrero 2019. 6;16(1):3.
- Sharma P, et al. Shilajit: evalution of its effects on blood chemistry of normal human subjects. Ancient Science of Life. Octubre 2003. 23(2):114-119.
- Winckler J, Ghosh S. Therapeutic Potential of Fulvic Acid in Chronic Inflammatory Diseases and Diabetes. Journal of Diabetes Research. Setiembre 2018. 10.