Susanul a fost inclus pe lista alergenilor alimentari majori
 

Susanul a fost inclus pe lista alergenilor alimentari majori

Food and Drug Administration (FDA) a inclus susanul pe lista alergenilor alimentari majori din Statele Unite. Care este motivul?
Susanul a fost inclus pe lista alergenilor alimentari majori
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 12 ianuarie, 2023

Începând cu 1 ianuarie 2023 și ca parte a Legii Statelor Unite pentru Siguranța, Tratamentul, Educația și Cercetarea pentru Alergii Alimentare (FASTER Act), susanul a fost inclus pe lista alergenilor alimentari majori a Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA).

Această măsură urmărește evitarea complicațiilor la persoanele care sunt alergice la susan. Aceste reglementări obligă producătorii de alimente să clasifice drept „alergen” atât susanul, cât și orice produs care poate conține proteine derivate din acesta.

Ce este alergia la susan și cum se manifestă?

Susanul (Sesamum indicum) este o sămânță care provine din Orientul Mijlociu și Africa. Are o aromă ușoară și este adesea adăugat în rețete de pâine, prăjituri și supe, printre altele. În plus, este baza preparatelor tahini și halva.

În prezent, acest ingredient se găsește în multe țări din America și Europa. Deși îi sunt atribuite anumite calități nutriționale (precum conținutul de proteine), este unul dintre principalii declanșatori ai alergiilor alimentare.

Alergia la susan prezintă o serie de manifestări clinice care apar atunci când sistemul imunitar reacționează disproporționat la proteinele din aceste semințe. Anticorpii detectează aceste substanțe ca „agenți nocivi”, ceea ce va duce la o reacție alergică. Simptomele pot varia de la o persoană la alta, dar includ următoarele :

  • Tuse
  • Diaree
  • Urticarie
  • Răguşeală
  • Leșin
  • Umflături
  • Hipotensiune
  • Dureri de stomac
  • Greață și vărsături
  • Dificultăți de respirație
  • Umflarea și mâncărimea ochilor
  • Senzație de sufocare
Alergia poate fi ușoară sau severă. Simptomele apar după consumul de semințe de susan, ulei de susan sau orice aliment derivat. Există o șansă mai mare de a avea o complicație severă dacă în trecut a existat o reacție ușoară.

Ceea ce provoacă cea mai mare îngrijorare este înmulțirea cazurilor de alergie. Un studiu distribuit de JAMA Network Open a raportat faptul că aproximativ 1,1 milioane de oameni din Statele Unite suferă de acest tip de alergie alimentară.

National Library of Medicine afirmă faptul că alergia la susan afectează 17% dintre copiii alergici la alimente.

Femeie cu alergie la susan
Reacțiile cutanate fac parte din simptomele tipice ale alergiei la susan.

Susanul a fost inclus pe lista alergenilor alimentari majori

Susanul a devenit al nouălea alergen alimentar major de pe lista Food and Drug Administration (FDA). Pe această listă apar și ouăle, grâul, arahidele, laptele, boabele de soia, nucile, peștele și crustaceele.

FDA a revizuit rapoarte și cercetări privind alergiile la susan. După ce a analizat prevalența și complicațiile asociate, a stabilit că susanul trebuie să fie clasificat ca unul dintre principalii alergeni alimentari.

Aceasta înseamnă că, începând cu acest an, orice aliment care conține susan sau un derivat al acestui ingredient trebuie să îndeplinească cerințe de reglementare specifice pentru alergenii alimentari.

Această măsură reprezintă un avans important pentru pacienții cu acest tip de alergie. Înainte de reglementare, nu era ușor să identifici ingredientul pe etichetele produselor. Susanul putea fi enumerat ca „tahini”, „condimente” sau „arome naturale”.

Odată cu aplicarea acestei noi legi, consumatorii vor vedea pe etichete:

  • „Conține susan”.
  • „Poate conține susan”.
  • „Produs cu echipamente care procesează susan”.

Sfaturi pentru a evita alergia la susan

În cazul simptomelor de alergie la susan, este necesar să consulți medicul pentru a obține un diagnostic precis. Dacă reacția este confirmată, următorul pas este eliminarea oricărui produs alimentar cu susan din dietă.

Pentru a face acest lucru, trebuie să consulți eticheta alimentelor. Citește cu atenție lista de ingrediente. Nu uita că noua cerință FDA nu se aplică produselor fabricate și distribuite înainte de 1 ianuarie 2023.

FDA nu a ordonat retragerea sau reetichetarea alimentelor fabricate înainte de acea dată.

Prin urmare, dacă ai îndoieli, cel mai bine este să consulți producătorul. De asemenea, se recomandă prudență atunci când mergi la restaurantele orientale sau vegane, deoarece acestea folosesc în mod regulat semințe de susan.

Femeie care observă că susanul a fost inclus pe lista alergenilor alimentari
Etichetarea nutrițională și comercială, de acum înainte, în Statele Unite, trebuie să evidențieze prezența susanului.

Consultarea medicului este cheia

În cazul suspiciunii de alergie la susan, consultația medicală este esențială. Această afecțiune poate duce la o reacție gravă, precum anafilaxia, care se manifestă prin dificultăți de respirație și chiar leșin. Fără tratament în timp util, anafilaxia duce la deces.

Prin urmare, odată ce alergia la susan – sau orice alergie alimentară – a fost identificată, specialistul poate sugera auto-injectarea cu epinefrină în caz de urgență.

Oricum, prevenția este întotdeauna cea mai bună cale. Prin urmare, respectă cu strictețe toate recomandările medicului.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Caminiti L, Vita D, Passalacqua G, Arrigo T, Barberi S, Lombardo F, Pajno GB. Tahini, a little known sesame-containing food, as an unexpected cause of severe allergic reaction. J Investig Allergol Clin Immunol. 2006;16(5):308-10. PMID: 17039670.
  • Cohen A, Goldberg M, Levy B, Leshno M, Katz Y. Sesame food allergy and sensitization in children: the natural history and long-term follow-up. Pediatr Allergy Immunol. 2007 May;18(3):217-23. doi: 10.1111/j.1399-3038.2006.00506.x. Epub 2007 Mar 7. PMID: 17346302.
  • Department of Health & Human Services. The Food Allergy Safety, Treatment, Education, and Research Act of 2021.
  • Gangur V, Kelly C, Navuluri L. Sesame allergy: a growing food allergy of global proportions? Ann Allergy Asthma Immunol. 2005 Jul;95(1):4-11; quiz 11-3, 44. doi: 10.1016/S1081-1206(10)61181-7. PMID: 16095135.
  • Lemoine-Courcelles C, Abrams EM, Kim H, Povolo B, Gerdts J, Protudjer JLP. Sesame allergy a time burden for families of children with multiple food allergies. J Allergy Clin Immunol Pract. 2021 Apr;9(4):1753-1755.e1. doi: 10.1016/j.jaip.2020.11.031. Epub 2020 Nov 27. PMID: 33249122.
  • Pi X, Peng Z, Liu J, Jiang Y, Wang J, Fu G, Yang Y, Sun Y. Sesame allergy: mechanisms, prevalence, allergens, residue detection, effects of processing and cross-reactivity. Crit Rev Food Sci Nutr. 2022 Sep 27:1-16. doi: 10.1080/10408398.2022.2128031. Epub ahead of print. PMID: 36165272.
  • Sillcox C, Gabrielli S, Clarke AE, Morris J, Gravel J, Lim R, Chan ES, Goldman RD, O’Keefe A, Gerdts J, Chu DK, Upton J, Hochstadter E, Moisan J, Bretholz A, McCusker C, Zhang X, Protudjer JLP, Abrams EM, Simons E, Ben-Shoshan M. Sesame-induced anaphylaxis in pediatric patients from the cross-Canada anaphylaxis registry. Ann Allergy Asthma Immunol. 2022 Sep;129(3):342-346. doi: 10.1016/j.anai.2022.06.005. Epub 2022 Jun 10. PMID: 35697193.
  • Sokol K, Rasooly M, Dempsey C, Lassiter S, Gu W, Lumbard K, Frischmeyer-Guerrerio PA. Prevalence and diagnosis of sesame allergy in children with IgE-mediated food allergy. Pediatr Allergy Immunol. 2020 Feb;31(2):214-218. doi: 10.1111/pai.13143. Epub 2019 Nov 12. PMID: 31657083; PMCID: PMC7004863.
  • Warren, C. M., Chadha, A. S., Sicherer, S. H., Jiang, J., & Gupta, R. S. (2019). Prevalence and Severity of Sesame Allergy in the United States. In JAMA Network Open (Vol. 2, Issue 8, p. e199144). American Medical Association (AMA). https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2019.9144
  • Wei P, Zhao F, Wang Z, Wang Q, Chai X, Hou G, Meng Q. Sesame (Sesamum indicum L.): A Comprehensive Review of Nutritional Value, Phytochemical Composition, Health Benefits, Development of Food, and Industrial Applications. Nutrients. 2022 Sep 30;14(19):4079. doi: 10.3390/nu14194079. PMID: 36235731; PMCID: PMC9573514.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.