Te simți excitat tot timpul? Cauze și soluții
Te simți excitat tot timpul și începi să crezi că este o problemă? Nu-ți face griji, mai jos îți vom spune mai multe despre această situație și ce poți face pentru a o rezolva.
Este necesar să începem prin a clarifica faptul că excitarea are un scop important în viața sexuală. Pierderea controlului asupra acesteia este o problemă reală. Dorința sexuală este confluența unor factori de diferite tipuri: fiziologici, emoționali sau psihologici. Astfel, există multe tipuri de stimuli care pot influența creșterea libidoului.
De ce te simți excitat tot timpul?
Unii oameni au o dorință sexuală permanentă și adesea incontrolabilă.
1. Tulburare de excitare sexuală persistentă
Această tulburare provoacă orgasme constante cu și fără stimulare. Se caracterizează printr-o lipsă de satisfacție sexuală, indiferent de numărul de orgasme.
Soluțiile posibile includ:
- Reducerea stresului prin practicarea regulată a exercițiilor fizice (și yoga). La fel de important este somnul de calitate.
- Meditația. Ajută la gestionarea simptomelor, deoarece prin reducerea anxietății relaxează mușchii.
- Mersul la psiholog, psihiatru sau sexolog. Aceștia sunt profesioniștii care te pot putea ajuta să descoperi declanșatorii emoționali care stau la baza acestei tulburări.
- Antidepresive și inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei și lidocainei
- Masajele pelvine. Pot ajuta la relaxarea tensiunii din zonă.
2. Hormoni
Un alt motiv care poate explica de ce te simți excitat tot timpul sunt hormonii. Sistemul endocrin este cheia pentru reglarea funcțiilor vitale, precum metabolismul și dorința sexuală.
Excitarea excesivă poate fi în mare măsură influențată de nivelurile ridicate de estrogen și testosteron în sânge. Pentru a afla dacă aceasta este cauza, mergi la medic pentru un control și un test de sânge.
Ia în considerare, de exemplu, că este normal ca acești hormoni să crească în timpul ovulației. În cazul în care excitația apare în această perioadă, una dintre posibilele soluții poate fi sexul. Ar putea fi chiar mai plăcut decât în alt moment al ciclului menstrual.
Conform studiilor, nu există modificări semnificative ale libidoului sau creșterea dorinței sexuale la utilizatoarele de contraceptive orale combinate.
Există și alte evenimente care pot duce la alterarea nivelurilor normale ale acestor hormoni. Sarcina se numără printre ele. Întreabă medicul ce poți face. Deși, dacă ești însărcinată, poți să te bucuri în continuare de sex. A face dragoste în această etapă nu trebuie să afecteze copilul.
3. Hipersexualitatea
Hipersexualitatea poate fi un alt motiv pentru care te simți excitat tot timpul. Femeile sunt copleșite de impulsuri sexuale nedorite. Dorința de a se masturba în mod constant, de a urmări pornografie și de a vorbi despre sex sunt simptomele cele mai frecvente.
Există mai multe explicații:
- Neurotransmițătorii ajută la reglarea stării de spirit și joacă un rol central în experimentarea plăcerii. Un dezechilibru al nivelului de dopamină, serotonină și norepinefrină poate duce la o creștere disproporționată a libidoului.
- Unele cercetări sugerează că problemele emoționale, în special anxietatea, pot juca un rol esențial în hipersexualitate.
Pentru a trata această problemă, este necesar să mergi la psihoterapie pentru a învăța cum să gestionezi comportamentul sexual compulsiv. Acest lucru te poate ajuta să identifici comportamentele negative.
Poți primi un medicament. Unele studii menționează faptul că inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei pot reduce comportamentele inadecvate din punct de vedere sexual. Trebuie să insistăm asupra importanței ca aceste medicamente să fie prescrise de un medic sau de un psihiatru.
4. Iubirea
Când o persoană nouă intră în viața ta, creierul suferă schimbări. Starea este comparabilă cu cea cauzată de ingestia unui narcotic. În cazul îndrăgostirii, medicamentul este produs în mod natural de corpul tău.
Dacă ești îndrăgostit și te simți excitat tot timpul, profită de ocazie pentru a petrece momente plăcute alături de partener. Pe măsură ce etapa inițială intensă a îndrăgostirii trece, hormonii vor reveni la starea lor normală.
Descoperă: 8 lucruri despre dragoste: orice cuplu trebuie să le știe
5. Alimentele afrodisiace
Consumul anumitor alimente poate contribui la excitarea sexuală. Printre cele despre care se crede că au acest efect se numără: ciocolata neagră, avocado, căpșunile, zmeura, mango și alte fructe.
Deși există unele date despre relația dintre consumul de alimente și excitația sexuală la oameni, dovezile sunt limitate.
Ce să faci dacă te simți excitat tot timpul?
Aceasta este o întrebare pentru care nu există un singur răspuns. După cum ai văzut, motivele sunt variate și fiecare trebuie tratat într-un mod diferit. Cu toate acestea, iată câteva sfaturi generale:
- Fă sex mai des. Mulți oameni trec cu vederea sexul sau nu îi acordă atenția cuvenită.
- Sexul este una dintre nevoile de bază ale ființei umane.
- Dacă nu ai făcut sex de luni de zile, încearcă să faci asta. Poate este tot ce ai nevoie. Desigur, dacă alegi sexul ocazional, ia-ți măsuri de precauție.
- Fă exerciții fizice. Este o modalitate eficientă de a obține un alt tip de satisfacție.
- Când faci sport, creierul secretă mai multă serotonină, așa-numitul hormon al fericirii. Vei vedea cât de bine te vei simți.
- Nu te suprasolicita. De asemenea, hidratează-te și hrănește-te sănătos.
Când să ceri ajutor
În general, excitarea frecventă nu este o problemă. Este chiar comună la tineri. Cu excepția cazului în care acest lucru interferează cu activitățile sau relațiile tale personale, totul se poate rezolva prin sex.
Dacă problema se agravează, mergi la medic sau la un specialist în comportament. Acesta îți va face un control și va solicita anumite analize pentru a determina cauza care se poate afla în spatele persistenței dorinței sexuale ireprimabile.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Aswath, M., Pandit, L. V., Kashyap, K. & Ramnath, R. (2016). Persistent genital arousal disorder. Indian journal of psychological medicine, 38(4), 341-343. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4980903/#:~:text=Abstract,or%20nonsexual%20stimuli%2C%20eliciting%20stress.
- Berman, S. (2013). Fisiología médica. McGraw-Hill Interamericana.
- Estupinyá, P. (2013). Una aventura de sexo y ciencia: Una mirada a la investigación científica de la sexualidad humana y sus sorprendentes resultados. ¿Cómo ves?, 15(180), 10-14. Disponible en: https://www.comoves.unam.mx/assets/revista/180/una-aventura-de-sexo-y-ciencia.pdf.
- Feixas, G. y Miró, M. T. (1998). Aproximaciones a la psicoterapia. Una introducción a los tratamientos psicológicos. Paidós.
- García, M., Ballester, R., Gil, M. D., Castro, J. y Nebot, J. E. (2020). El papel de los problemas emocionales en la hipersexualidad. Revista INFAD De Psicología. International Journal of Developmental and Educational Psychology, 1(1), 443–452. Disponible en: https://revista.infad.eu/index.php/IJODAEP/article/view/1806.
- Komisaruk, B., Beyer-Flores, C. & Whipple, B.(2006). The Science of Orgasm. John Hopkins UP.
- Pastor, Z., Holla, K. & Chmel, R. (2013). The influence of combined oral contraceptives on female sexual desire: A systematic review. The European Journal of Contraception & Reproductive Health Care, 18(1), 27-43. Disponible en: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/13625187.2012.728643
- Reyes, J. y Reyes, E. (2010) La hipersexualidad: nuevos aportes a su conceptualización y tratamiento. Psicofarmacologia (B. Aires); 10(65): 9-14. Disponible en: https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/lil-614189.
- Salonia, A., Fabbri, F., Zanni, G., et al. (2006). Chocolate and Women’s Sexual Health: An Intriguing Correlation. The Journal of Sexual Medicine, 3(3), 476-482. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16681473/.
- Torrisi, M., Cacciola, A., Marra, A., et al. (2017). Inappropriate behaviors and hypersexuality in individuals with dementia: An overview of a neglected issue. Geriatrics & gerontology international, 17(6), 865-874. Disponible en: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/ggi.12854.
- van Anders, S. M. (2012). Testosterone and sexual desire in healthy women and men. Archives of Sexual Behavior, 41(6), 1471-1484. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22552705/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.