Terapia biologică în boala Crohn: avantaje și riscuri
Boala Crohn este una dintre cele două afecțiuni cronice denumite în mod colectiv boală inflamatorie intestinală. Terapia biologică în boala Crohn este cea mai recentă inovație în ceea ce privește tratamentul. În ultimii ani, s-a observat o creștere a incidenței, ceea ce accelerează cercetările în domeniu.
Din cauza naturii cronice a simptomelor bolii Crohn, este o afecțiune dificilă. Stabilirea unui tratament eficient este de o importanță vitală pentru pacienți.
Ce este boala inflamatorie intestinală?
Termenul de boală inflamatorie intestinală (IBD) grupează două entități diferite care prezintă o evoluție cronică, dar cu simptome recurente. Boala Crohn (CD) și colita ulceroasă (UC) sunt patologiile în cauză.
IBD afectează în mod similar bărbații și femeile. Cel mai frecvent apare între 20 și 30 de ani, dar poate fi diagnosticată chiar și în copilărie.
Boala Crohn
În acest proces inflamator, sunt afectate diferite segmente ale tractului digestiv, printre care se observă regiuni ale mucoasei cu caracteristici normale. Poate fi localizată în orice parte a tractului gastrointestinal, dar este mai frecventă în partea distală a intestinului subțire și a colonului.
Inflamația din boala Crohn implică toate straturile peretelui intestinal, motiv pentru care se numește transmurală. În plus, apar leziuni ulcerative de adâncimi variabile care îi conferă un aspect pietruit.
În perioadele de activitate, cele mai frecvente simptome sunt diareea și durerile abdominale. Acestea pot fi însoțite de alte manifestări clinice, inclusiv febră, vărsături și scădere în greutate.
La unii pacienți, pot apărea modificări care afectează ți alte organe și sisteme, dar care sunt legate de procesul patologic al bolii Crohn:
- Uveită
- Artropatii
- Stomatită
- Eritem nodos
Este necesar să se efectueze diverse analize care să evidențieze procesul inflamator și leziunile din tractul digestiv. Deși arsenalul de teste va depinde de intensitatea simptomelor, unele dintre acestea includ următoarele:
- Detectarea anticorpilor p-ANCA și anti-Sacharomyces
- Radiografie abdominală simplă
- Colonoscopie și ileoscopie
- Ecografie abdominală
Anatomia patologică este esențială în diagnosticul precis al bolii Crohn, pentru că permite diferențierea modificărilor microscopice de cele cauzate de colita ulceroasă.
Recomandăm: 9 remedii naturale pentru boala Crohn
Colita ulcerativă
În schimb, în colita ulcerativă, cea mai frecventă localizare este rectul, cu extinderea afecțiunii la colon. Nu se observă zone cu mucoasă normală între cele alterate.
Originea multifactorială a bolii Crohn dă naștere terapiei biologice
Diverși factori de mediu sunt necesari pentru ca o persoană cu o componentă genetică să dezvolte boala Crohn. Genele sunt implicate în apariția afecțiunii.
Există până la 201 de loci implicați în predispoziția genetică la dezvoltarea unor IBD.
În cadrul factorilor de mediu, fumatul este legat de un risc mai mare de îmbolnăvire. Dieta societăților industrializate, cu alimente procesate bogate în grăsimi și sărace în fibre, pare să joace și ea un rol în declanșarea bolii.
Răspunsul imun anormal contribuie la dezvoltarea IBD. Componentele peretelui intestinal și flora bacteriană normală care rezidă în tractul digestiv declanșează un răspuns exagerat care condiționează procesul inflamator.
Opțiuni de tratament în boala Crohn
Deși nu există un management terapeutic care să permită vindecarea bolii Crohn, există diferite abordări disponibile care controlează procesul inflamator de bază. Obținerea remisiunii complete este scopul final.
Fiecare caz are nevoie de propria abordare. Pentru a face acest lucru, trebuie luate în considerare severitatea și durata simptomelor, precum și localizarea leziunilor.
În cadrul ghidurilor terapeutice disponibile, se utilizează următoarele:
- Aminosalicilați, cum ar fi mesalazina
- Corticosteroizi, precum prednisonul
- Imunosupresoare, precum azatioprina și metotrexatul
- Terapia biologică cu anticorpi
- Intervenția chirurgicală
Este necesar să se evalueze medicația anterioară administrată și răspunsul obținut. Acest lucru face posibilă determinarea gradului de eficacitate a unui anumit tratament.
În condiții ușoare până la moderate, este ideal să începeți cu aminosalicilați. Apoi, treceți la alte scheme. Chirurgia ar trebui să fie ultima opțiune.
Ce este terapia biologică pentru boala Crohn?
Terapia biologică pentru boala Crohn este constituită dintr-un grup de medicamente al căror ingredient activ este obținut prin prelucrarea materialului de origine biologică, adică a organismelor vii. Această opțiune terapeutică permite gestionarea bolilor care au o componentă imunitară.
În tratamentul bolii Crohn prin terapie biologică există unii compuși care ajută la controlul procesului inflamator:
- Anticorpi anti-TNF, inclusiv infliximab și adalimumab
- Anticorpi anti-integrină: vedolizumab
- Anticorpi anti-interleukină: ustekinumab
Terapia biologică nu este primul pas în tratamentul bolii Crohn.
Există situații speciale în care recurgerea la aceste medicamente este o opțiune viabilă, mai ales atunci când dozele mari de steroizi nu oferă un răspuns adecvat (rezistența la corticosteroizi) sau generează dependență.
Recomandarea actuală în aceste cazuri greu de gestionat este tratamentul imunosupresor înainte de a începe terapia biologică.
Citiți mai mult: Principalele moduri de a trata boala Crohn
Riscuri
Riscul principal este vulnerabilitatea crescută la dezvoltarea infecțiilor grave. Acest risc se observă atât la utilizarea steroizilor, cât și a imunosupresoarelor.
Înainte de a începe terapia biologică, orice proces infecțios trebuie exclus, inclusiv prezența tuberculozei asimptomatice.
Urmărirea atentă este cheia în boala inflamatorie intestinală
Riscul crescut de cancer colorectal a fost descris mai des la pacienții cu IBD comparativ cu populația generală. Acest risc depinde și de durata și amploarea patologiei, precum și de istoricul cancerului de colon în familie.
Datorita cronicității și acestui risc crescut, se recomandă un control periodic al pacientului, dincolo de terapia stabilită. Acesta include efectuarea de colonoscopii care permit evidențierea modificărilor mucoasei.
Deși localizarea leziunilor tinde să rămână constantă, severitatea leziunilor se intensifică în timp. De fapt, modelul inflamator obișnuit de la începutul bolii poate progresa de-a lungul anilor.
Nu neglijați mersul la medic dacă suferiți de boala Crohn. Acesta vă va putea spune dacă sunteți sau nu candidați pentru terapia biologică.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Mora, H.; Díaz, C.; Guedea, E.; Manejo de la Enfermedad de Crohn en la Era de la Terapia Biológica y Celular; Universidad de Zaragoza; 2019.
- Adegbola, S. O., Sahnan, K., Warusavitarne, J., Hart, A., & Tozer, P. (2018). Anti-TNF therapy in Crohn’s disease. International journal of molecular sciences, 19(8), 2244.
- Domarus, A.; Farreras, P.; Rozman, C.; Cardelach, F.; Nicolás, J; Cervera, R.; Farreras Rozman. Medicina Interna; 19na Edición; Elsevier; 2020.
- Sans, M.; Enfermedad de Crohn; Gastroenterología y Hepatología; 31 (Supl 4): 47 – 50; 2008.
- Comisión Regional de Farmacia y Terapéutica. Consejería de Sanidad y Política Social. Región de Murcia; Documento de Consenso sobre el Uso de Terapia Biológica en el Tratamiento de la Enfermedad de Crohn; 2015.
- Ginard, D.; Khorrami, S.; Pérez, L.; Tavio, E.; López, A.; García, M.; Muñoz, F.; Ibáñez, L.; Marín, I.; Guevara, J.; Casellas, F.; Eficacia y Efectividad de la Terapia Biológica en la Enfermedad Inflamatoria Intestinal. Estudio EFIFECT; Gastroenterología y Hepatología; 2016.
- Engel, T., Yung, D. E., Ma, C., Pariente, B., WIls, P., Eliakim, R., … & Kopylov, U. (2019). Effectiveness and safety of Ustekinumab for Crohn’s disease; systematic review and pooled analysis of real-world evidence. Digestive and Liver Disease, 51(9), 1232-1240.
- del Val, J. H., & Arce, N. M. (2005). Terapia biológica en el tratamiento de la enfermedad de Crohn fistulizante. Publicación de GETECCU para Formación Continuada, 102.
- Carrasco, G.; Histología en la Enfermedad Inflamatoria Intestinal; Revista Médica Clínica Las Condes; 30 (4); 2019.