Testul APGAR pentru nou-născut: ce este și de ce se utilizează?
Testul APGAR pentru nou-născut este prima dintre evaluările efectuate la naștere. Acesta stabilește dacă bebelușul este bine sau dacă are vreo problemă care trebuie rezolvată.
Testul APGAR a fost creat de Virginia Apgar, un anestezist american, în 1953. A devenit un instrument indispensabil, ajutând la reducerea mortalității neonatale. De asemenea, a pus bazele neonatologiei moderne.
Astăzi, toți nou-născuții sunt supuși testului APGAR. Acesta se efectuează la un minut după naștere și se repetă cinci minute mai târziu. Rezultatul este un scor care arată dacă bebelușul este bine sau nu.
În ce constă testul APGAR pentru nou-născut?
Testul APGAR este o evaluare a nou-născuților. Obiectivul este de a detecta eventualele probleme rapid și fără disconfort pentru bebeluș. Scopul acestui test este de a oferi îngrijire imediată nou-născutului dacă este necesar.
Acest test este efectuat pentru a determina dacă bebelușul are probleme cu inima sau are nevoie de ajutor pentru a respira normal. Testul se repetă 5 minute mai târziu pentru a verifica dacă bebelușul s-a adaptat la noul mediu. Uneori, dacă există îndoieli, un al treilea test este efectuat la 10 minute după naștere.
Este normal ca primele rezultate să indice valori scăzute. Al doilea rezultat este normal. Acest lucru este mai frecvent în caz de travaliu complicat, cezariană sau naștere prematură.
Descoperiți: Cele mai frecvente boli congenitale ale inimii
Ce se măsoară în timpul testului APGAR?
Testul APGAR măsoară 5 variabile. Fiecare primește un punctaj de la 0 la 2 puncte, care ulterior se adună. Scorul maxim pe care un bebeluș îl poate primi este 10, deși acest lucru este foarte rar.
Deși APGAR este numele medicului care a dezvoltat testul, acesta este și un acronim pentru a facilita procesul; fiecare literă se referă la una dintre variabilele testate:
- A: Activitate/Tonus muscular
- P: Puls/Ritm cardiac
- G: Răspuns reflex de grimasă
- A: Aspect (culoarea pielii)
- R: Respirație
Fiecărei variabile i se atribuie un punctaj, conform următoarelor criterii:
A: Activitate/tonus muscular
- 0 puncte: moale sau flasc
- 1 punct: dacă membrele sunt flexate
- 2 puncte: când există mișcare activă
P: Puls/ritm cardiac
- 0 puncte: nu există
- 1 punct: mai puțin de 100 de bătăi pe minut
- 2 puncte: mai mult de 100 de bătăi pe minut
G: Răspuns grimasă (reflexe)
- 0 puncte: niciunul
- 1 punct: există mișcare facială și răspuns la stimulare
- 2 puncte: bebelușul tușește sau strănută, plânge și își retrage piciorul dacă există stimulare
A: Aspect
- 0 puncte: pielea este albastră, gri-albăstruie sau palidă pe tot corpul
- 1 punct: aspectul general este roz, dar extremitățile sunt albastre
- 2 puncte: copilul este roz peste tot
R: Respirație (ritm respirator și efort)
- 0 puncte: nu există
- 1 punct: țipătul este slab și neregulat
- 2 puncte: țipătul este regulat și puternic
Cum sunt interpretate rezultatele?
Testul APGAR servește doar la stabilirea stării de sănătate a bebelușului la momentul nașterii, dar nu stabilește cum va fi starea de sănătate ulterior. Pentru testul efectuat la un minut după naștere, un scor total de 7 până la 9 este normal.
Dacă scorul este în intervalul 5 – 7 în primul minut, poate fi nevoie de anumite manevre pentru a stabiliza copilul. Nu înseamnă că este bolnav, dar înseamnă că poate avea nevoie de ajutor pentru a se stabiliza.
Dacă scorul este 4, este posibil ca bebelușul să fie bine, dar are nevoie de resuscitare. Acest lucru este relativ comun în nașterile complicate. Când scorul este mai mic de 4, înseamnă că există probleme serioase.
Descoperiți: Ce sunt disruptorii endocrini?
Ce poate însemna un rezultat anormal?
De obicei, un scor scăzut la testul APGAR este rezultatul unei nașteri dificile, al unei operații sau al reziduurilor de lichid în căile respiratorii ale bebelușului. În funcție de caz, copilul poate necesita una dintre următoarele măsuri:
- Administrare de oxigen
- Eliberarea căilor respiratorii
- Stimulare fizică pentru a normaliza bătăile inimii
Este foarte important de subliniat că un rezultat anormal al testului nu înseamnă că bebelușul s-a născut bolnav sau că va avea probleme de sănătate mai târziu în viață. Acest test nu poate prezice nimic.
Testul APGAR evaluează starea generală de sănătate a bebelușului
Acest test nu este singurul efectuat la naștere. Nu este conceput pentru a stabili starea generală de sănătate a bebelușului, ci mai degrabă pentru a detecta rapid orice situație care necesită atenție imediată.
Majoritatea sugarilor care au un scor scăzut răspund foarte bine la manevrele sau procedurile folosite. Din acest motiv, acest test este un indicator parțial și relativ.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Alfredo y Quero García-Alix, J. (2012). Tono y fuerza muscular. Generalidades: Evaluación neurológica del recién nacido. Ediciones Díaz de Santos.
- Alvarado, G., Martínez, I., Solís, M., Plaza, M., Gómez, D., Mandujano, M., & Sánchez, C. (2009). Los reflejos primitivos en el diagnóstico clínico de neonatos y lactantes. Revista de Ciencias Clínicas, 9(1), 15-26.
- Hübner, M. E., & Juárez, M. E. (2002). Test de Apgar: Después de medio siglo ¿sigue vigente? Revista médica de Chile, 130(8), 925-930.
- Congreso de Pediatría 2019. Dra María Teresa Sepúlveda. Tono Muscular del Recién Nacido. https://www.sap.org.ar/docs/congresos_2019/Neonatolog%C3%ADa/Jueves/Sepulveda_Amiel_Tison.pdf
- Arq. Bras. Cardiol. 96 (6) • Jun 2011. Variabilidad de la frecuencia cardíaca en neonatos prematuros y de término. https://www.scielo.br/j/abc/a/vCXyrhPxvzTwnxVRZcNYwbR/?lang=es