Bolile cardiace congenitale la copii
 

Boli cardiace congenitale la copii

Boala cardiacă congenitală este o afecțiune a copilului nou-născut, cu impact asupra întregii familii. Descoperiți care sunt cauzele și cum puteți face față unei boli de acest tip!
Boli cardiace congenitale la copii
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 12 octombrie, 2022

Bolile cardiace congenitale la copii înseamnă că structura inimii este modificată în timpul sarcinii. Copilul se naște cu acest organ modificat. Aceste boli pot fi detectate înainte de naștere.

Frecvența lor nu este mică. Se estimează că până la 1% dintre copiii născuți au o boală cardiacă congenitală. Este un fapt alarmant, de unde și importanța acestei patologii pentru serviciile de pediatrie.

Când o familie află despre o boală cardiacă congenitală, stresul este mai mare decât boala în sine. Părinții știu că urmează să treacă prin operații și printr-un lung proces de adaptare.

Diagnosticul prenatal al acestor malformații s-a îmbunătățit semnificativ. Unele boli pot fi depistate și tratate, chiar și prin intervenții chirurgicale în timpul sarcinii. Acest lucru îmbunătățește remarcabil șansele de supraviețuire.

Bolile cardiace congenitale la copii: cauze

Pentru ca o boală cardiacă congenitală să apară, anumiți factori trebuie să acționeze simultan. Cauzele sunt variate, dar unele dintre ele sunt mai frecvente decât altele. Printre acestea se numără următoarele:

  • Genetică: Dacă există un defect cardiac congenital în familie, este posibil ca acesta să reapară la un alt individ. Genetica dublează riscul de a te naște cu un defect cardiac. În plus, există boli cromozomiale care sunt asociate cu tulburări specifice ale structurilor inimii, precum sindromul Down sau sindromul Turner.
  • Nutriție: Dacă mama suferă de deficiențe nutriționale în timpul sau înainte de sarcină, pot exista repercusiuni asupra fătului. Lipsa iodului din dieta mamei este asociată cu boli de inimă și diabet.
  • Toxine: Mamele sunt uneori expuse la substanțe toxice, aproape întotdeauna neintenționat. Unele medicamente și radiații produc malformații. În ceea ce privește obiceiurile nocive, alcoolul și tutunul sunt și ele cauze posibile.
  • Boli infecțioase: Rubeola este un exemplu clasic de infecție maternă care afectează formarea organelor fătului.
Făt în uter
Cauzele bolilor cardiace congenitale sunt variate, dar toate apar în timpul sarcinii

Diagnosticul prenatal

Progresele medicale au îmbunătățit detectarea precoce a bolilor cardiace congenitale. Ecografiile sunt efectuate cu echipamente mai puternice.

La nivel mondial, se efectuează trei ecografii obstetricale pentru a evalua complicațiile și evoluția sarcinii. Toate pot detecta malformații, nu doar pentru a le preveni, ci pentru a le trata corespunzător.

Ecografia din primul trimestru poate evalua anomaliile cromozomiale, cum ar fi sindromul Down. Prezența lor sugerează o malformație cardiacă.

Aparatul cu ultrasunete poate observa în timp real mișcarea structurilor cardiace și conformația acestora. Insuficiențele valvulare pot fi depistate precoce.

Aceste trei ecografii de rutină sunt completate cu alte studii atunci când există anumite indicii. Pot fi efectuate noi ecografii sau poate fi efectuat un test genetic al lichidului amniotic.

Părinții care se confruntă cu bolile cardiace congenitale

Bolile cardiace congenitale la copii

Echipa medicală trebuie să știe că, atunci când este diagnosticată o boală cardiacă congenitală, părinții au nevoie de sprijin. Sprijinul psihologic este esențial.

Explicația planului de tratament trebuie să fie clară pentru a elimina toate îndoielile. Părinții trebuie să înțeleagă prin ce va trece copilul.

Tratamentul nu se termină în primele luni de viață. Mulți pacienți sunt reoperați și există comorbidități. O răceală sau o gripă la acești copii dă peste cap toată rutina familiei.

Factorul economic nu este minor. Abordările chirurgicale nu sunt ieftine. În plus, dacă se folosesc medicamente, acestea sunt pentru tratamente pe termen lung. Uneori vorbim despre mai mult de 3 sau 4 medicamente a căror administrare nu poate fi oprită fără indicație medicală.

Bolile cardiace congenitale la copii pot fi tratate cu succes

Deși pare un subiect tragic, cardiopatia congenitală nu are același prognostic ca acum 30 de ani. Progresele în acest domeniu sunt numeroase și speranța de viață a micuților s-a îmbunătățit.

Este important ca părinții să primească sfaturi adecvate și să aibă încredere în echipa medicală. O boală cardiacă congenitală este un diagnostic pe viață.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Mendoza, DY Copado, AJ Martínez García, and S. Acevedo Gallegos. “Importancia del diagnóstico prenatal de las cardiopatías congénitas.” Perinatología y Reproducción Humana 32.3 (2018): 127-130.
  • Ruz-Montes, Miguel A., et al. “Cardiopatías congénitas más frecuentes en niños con síndrome de Down.” Revista Colombiana de Cardiología 24.1 (2017): 66-70.
  • Cárdenas, Susan Pumacayo, Antonio Skrabonja Crespo, and Edgar Quea Pinto. “Hipertensión pulmonar en niños.” Revista Colombiana de Cardiología 26.4 (2019): 228-235.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.