Valva aortică bicuspidă: diagnostic și tratament - Doza de Sănătate
 

Valva aortică bicuspidă: diagnostic și tratament

O valvă aortică bicuspidă este o malformație congenitală care trebuie monitorizată și controlată pe viață, indiferent de tratamentele pe care le utilizezi.
Valva aortică bicuspidă: diagnostic și tratament
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Valva aortică are, de obicei, trei flapsuri (clapete). Însă unii oameni se nasc cu valva aortică bicuspidă. Acest lucru cauzează anumite probleme, deoarece valva ar trebui să transporte sângele oxigenat din inimă în aortă.

După cum au indicat unele studii, această afecțiune este cunoscută ca o malformație cardiacă congenitală și, în ciuda a ceea ce ai putea crede, este destul de frecventă.

Deși nu cauzează simptome în timpul copilăriei, majoritatea problemelor încep să apară la vârsta adultă. Din acest motiv, un diagnostic precoce și adecvat îți va permite să primești cel mai eficient tratament.

Valvă aortică bicuspidă

Simptome

Fetiță care suferă de valva aortică bicuspidă
Aceasta este o problemă congenitală care afectează capacitatea inimii de a transporta sânge.

Diagnosticul unei valve aortice bicuspide poate fi efectuat prin diferite metode. Cu toate acestea, există vreun simptom pe care l-ai putea experimenta, care să te alerteze asupra prezenței sale? Adevărul este că da, chiar și în copilărie. Din această cauză, este important să acorzi atenție spuselor copilului cu privire la durere sau alte simptome pe care le vom enumera mai jos:

  • Oboseală excesivă: chiar și cu un efort fizic minim se simte epuizat, ceea ce îl împiedică să continue.
  • Dureri toracice: simte ușoare dureri toracice care ar putea fi însoțite de dificultăți de respirație.
  • Palpitații cardiace: bătăile inimii sunt neobișnuit de rapide sau neregulate.
  • Leșin: copilul își poate pierde cunoștința din cauza oboselii menționate sau fără un motiv aparent. De asemenea, este adesea palid.

Dacă observi oricare dintre aceste simptome, ar trebui să duci copilul la un medic pediatru cât mai curând posibil, astfel încât acesta să-i poată face testele corecte.

Diagnostic

Pacient căruia i se face o electrocardiogramă
Ascultarea sunetelor inimii cu un stetoscop și o ecocardiogramă sunt două tehnici eficiente pentru a diagnostica această afecțiune.

Diagnosticul valvei aortice bicuspide se efectuează prin revizuirea istoricului familial. Dacă ai în familie un istoric al acestei boli, atunci este foarte posibil să fi moștenit problema. După aceea, medicul face un examen fizic.

În timpul controlului, ar putea folosi un stetoscop pentru a putea auzi bătăile neregulate ale inimii și, de asemenea, pentru a analiza semnele de murmur cardiac. După aceea, pentru a verifica dacă valvă aortică este bicuspidă, va face o ecocardiogramă care îl va ajuta să evalueze cum funcționează inima.

Tratament pentru valva aortică bicuspidă

Există diferite tratamente dintre care medicul poate alege. Cu toate acestea, este important să menționăm faptul că sunt necesare controale regulate pentru a detecta orice alte probleme, cum ar fi lărgirea aortei.

  • Înlocuirea valvei: valva deteriorată este îndepărtată și înlocuită cu una mecanică sau una din țesut biologic.
  • Valvuloplastia cu balon: aceasta se face pentru a extinde deschiderea valvei care tinde să se micșoreze. Din această cauză, acest tratament în mod normal trebuie repetat.
  • Chirurgie: secțiunea mărită a aortei este îndepărtată și înlocuită. De asemenea, medicii pot încerca să repare valva aortică.
  • Există multe studii care continuă să caute o soluție eficientă pentru această malformație congenitală care poate afecta calitatea vieții.

Controale regulate pentru întreaga viață

Medic ce consultă un copil
După diagnostic și tratament, pacientul trebuie verificat frecvent pentru a evita posibilele complicații.

În ciuda acestui tratament, o persoană diagnosticată cu o valvă aortică bicuspidă va avea nevoie de controale regulate pe tot parcursul vieții. Nu contează dacă a fost operată sau s-a supus înlocuirii valvei. Ar trebui să mergi la cardiolog în fiecare an pentru a te asigura că totul este în regulă și că nu există probleme noi.

În plus, este important ca toate rudele apropiate ale persoanei cu valva aortică bicuspidă să se supună unei ecocardiograme pentru a se asigura că totul este în regulă. Motivul este faptul că acest defect congenital poate fi ereditar. Din această cauză, rudele trebuie să se asigure că valvele lor funcționează corect.

Sperăm că acest articol te-a ajutat să afli mai multe despre această problemă pe care nu o poți vedea cu ochiul liber, dar care se manifestă cu diferite simptome. Este foarte important să mergi la medic dacă cineva din familia ta are acest defect al valvei, deoarece boala îți poate afecta sănătatea și viața.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Martín Cazorla, F., López Calvo, A.M., & Rubio Lamia, L.. (2014). Estenosis aórtica por válvula bicúspide: una causa de muerte súbita en jóvenes deportistas. Cuadernos de Medicina Forense20(2-3), 123-125. https://dx.doi.org/10.4321/S1135-76062014000200009
  • Zalaquett S, Ricardo, Camplá C, Cristóbal, Scheu G, Maximiliano, Córdova A, Samuel, Becker R, Pedro, Morán V, Sergio, Irarrázaval Ll, Manuel J, Baeza P, Cristian, Arretz V, Claudio, Braun J, Sandra, Chamorro S, Gastón, Godoy J, Iván, & Yáñez D, Fernando. (2005). Ciruguía reparadora de la válvula aórtica bicúspide insuficiente. Revista médica de Chile133(3), 279-286. https://dx.doi.org/10.4067/S0034-98872005000300002
  • Zalaquett, Ricardo, Besa, Santiago, Contreras, Juan, Gundelach, Joaquín, Muñoz, Cecilia, & González SM, Patricio. (2016). Veinte años de reparación de Ia válvula aórtica bicúspide insuficiente: a twenty year experience. Revista chilena de cardiología35(1), 32-40. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-85602016000100004

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.