Logo image
Logo image

Testul pentru candidoză - ce trebuie să știi

4 minute
Există un test care poate diagnostica prezența candidozei. De asemenea, există diferite metode de utilizare a acestuia, în funcție de simptomele și localizarea infecției.
Testul pentru candidoză - ce trebuie să știi
Mariel Mendoza

Verificat și aprobat de medicul Mariel Mendoza

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Știai că există testul pentru candidoză care poate determina prezența ciupercii Candida albicans în organism? Acest tip de ciupercă iubește mediile calde și umede și prosperă în zona gurii, a tractului digestiv și a organelor genitale. Apariția sa în sânge, inimă și creier este mai puțin frecventă, dar mai gravă decât infecțiile din celelalte zone menționate.

Este posibil să nu știi, dar infecțiile severe cu Candida albicans apar mai des la persoanele spitalizate cu un sistem imunitar slăbit. Vestea bună este că există un test care poate detecta și diagnostica infecția cu ciuperca Candida albicans. De asemenea, există diferite metode utilizate pentru aplicarea acestuia, în funcție de localizarea problemei și de simptomele experimentate de pacient.

Tipuri de candidoză

În primul rând, simptomele bolii variază în funcție de partea infectată a corpului. Candidoza tinde să apară în zonele umede ale pielii și ale mucoaselor. Chiar dacă variază de la o persoană la alta, simptomele celor mai frecvente tipuri de candidoză, în funcție de locația lor, sunt după cum urmează:

Pliurile pielii

Simptomele includ erupția cutanată. Aceasta are o culoare roșie puternică. Pot apărea ulcere ale pielii, mâncărimi, arsuri și coșuri.

Candidoza vaginală

Some figure
Candidoza zonei intime este una dintre cele mai frecvente infecții la femei. În general, produce iritații, mâncărime și modificări ale secrețiilor vaginale.

Acesta este cel mai comun tip de candidoză. De fapt, aproape 75% dintre femei au cel puțin o infecție de acest tip în viață. Unele dintre cele mai frecvente simptome sunt:

Medicamentele pentru tratamentul infecțiilor vaginale cu candida nu necesită prescripție medicală. Din acest motiv, este posibil să fii tentată să iei medicamente pe cont propriu de fiecare dată când simți mâncărime vaginală, arsură, usturime sau iritare. Însă trebuie să reții că aceste simptome pot să nu fie cauzate de candidoză. Astfel, poți ajunge să iei medicamente fără rost. Testul pentru candidoză este cel mai bun mod de a ști dacă ai o infecție vaginală sau nu.

Citește mai mult:

Cum scapi de Candida cu remedii naturale

Candidoza orală

Denumirea pentru acest tip de infecție cu Candida albicans este candidoza aftoasă și este mai frecventă la copiii mici. Cu toate acestea, prezența sa la adulți poate fi un semn al unui sistem imunitar slăbit. În plus, simptomele sale includ durere și pete albe pe limbă și pe interiorul obrajilor.

Dacă afectează colțurile gurii, afta poate fi cauzată de suptul degetului mare, de protezele dentare care nu au dimensiunea potrivită sau de linsul excesiv al buzelor.

Testul pentru candidoză

Some figure
Testul pentru detectarea candidozei poate ajuta la reducerea automedicației, care este destul de frecventă atunci când femeile suspectează că au această infecție.

În prezent, există un test care îți permite să afli cauza disconfortului experimentat. Ia un eșantion din interiorul vaginului cu un băț mic și vei afla dacă ai o infecție vaginală cu Candida albicans.

Dacă bățul nu își schimbă culoarea, înseamnă că suferi de candidoză. Dacă acesta devine ușor verde și ai o secreție vaginală anormală cu miros neplăcut și urinare dureroasă, atunci este posibil să suferi de vaginoză bacteriană.

Vaginoza bacteriană poate apărea din cauza unui dezechilibru al microbiotei vaginale. Dacă acesta este cazul, te poți trata cu un supliment de Lactobacillus, fie oral, fie vaginal.

Citește mai mult:

Infecția vaginală cu Candida: ce trebuie să știi

Întrebări frecvente despre testul pentru candidoză

  • Îl poți folosi în timpul menstruației? Nu. Rezultatul testului nu este valid dacă îl faci cu o zi înainte sau o zi după menstruație sau dacă există sângerări vaginale.
  • Ce se întâmplă dacă există mâncărime sau disconfort după sex? Trebuie să aștepți cel puțin 12 ore după sex pentru a face testul.
  • Cât de departe ar trebui să introduci bețișorul? Trebuie să îl introduci până la capătul acestuia. Partea sferică este pentru a-l ține și nu ar trebui să intre în vagin.
  • Poți face testul pentru candidoză dacă ești gravidă? Consultă medicul dacă ești gravidă și ai mâncărimi vaginale. Interpretarea rezultatelor testului efectuat în timpul sarcinii necesită sfatul unui profesionist în domeniul sănătății, deoarece un rezultat pozitiv ar putea, de fapt, să indice pierderea lichidului amniotic.
  • Cum să-l elimini după ce ai terminat procedura? Nu arunca testul la toaletă. Vârful acestuia trebuie bine înfășurat în hârtie, astfel încât să nu intre în contact cu alte suprafețe.

Concluzie

Acest test îți permite să știi dacă ai o infecție cu Candida albicans, ceea ce înseamnă că vei putea urma tratamentul adecvat. De asemenea, ajută la reducerea erorilor de automedicație atunci când apar infecții vaginale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Curi, A. L. L., Benchimol, E. I., & Vasconcelos-Santos, D. V. (2016). Candidiasis. In Intraocular Inflammation. https://doi.org/10.1007/978-3-540-75387-2_121
  • Pemán, J., Zaragoza, R., Quindós, G., Alkorta, M., Cuétara, M. S., Camarena, J. J., … Pontón, J. (2011). Clinical factors associated with a Candida albicans Germ Tube Antibody positive test in Intensive Care Unit patients. BMC Infectious Diseases. https://doi.org/10.1186/1471-2334-11-60
  • Marot-Leblond, A., Nail-Billaud, S., Pilon, F., Beucher, B., Poulain, D., & Robert, R. (2009). Efficient diagnosis of vulvovaginal candidiasis by use of a new rapid immunochromatography test. Journal of Clinical Microbiology. https://doi.org/10.1128/JCM.01168-09
  • Safavieh M, Coarsey C, Esiobu N, et al. Advances in Candida detection platforms for clinical and point-of-care applications. Crit Rev Biotechnol. 2017;37(4):441–458. doi:10.3109/07388551.2016.1167667

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.