Tipuri de negi și tratamentele disponibile
Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto
Diferitele tipuri de negi constituie o problemă foarte răspândită. Aceștia sunt excrescențe cutanate mici și, în general, nedureroase. Majoritatea negilor nu creează decât neplăceri de natură estetică, dar, în funcție de locul în care apar, pot cauza și disconfort.
Deși multe persoane nu știu acest lucru, principala cauză a negilor este un virus. Mai exact, este vorba despre virusul Papiloma uman, care prezintă peste 100 de subtipuri. Așadar, negii pot lua diverse forme și pot apărea în locuri diferite. Regiunile cele mai vulnerabile sunt mâinile și picioarele.
Uneori negii necesită tratament, astfel încât persoana afectată să nu experimenteze disconfort. În articolul de azi, îți explicăm care sunt principalele tipuri de negi, precum și ce tratamente ai la dispoziție.
Ce sunt negii?
Așa cum am menționat anterior, negii reprezintă excrescențe mici care apar pe piele. În general, aceștia au aceeași culoare ca și pielea, dar pot fi și albi sau roz. Unii negi prezintă pete negre, care sunt cheaguri de sânge formate în vasele de pe suprafața lor.
Îți recomandăm:
Virusul Papiloma uman, care stă la baza apariției negilor, are numeroase subtipuri. Din acest motiv, multe persoane îl contractează. Însă nu toți cei infectați cu virusul Papiloma uman vor avea negi. Un organism sănătos poate să combată efectele acestuia, unii pacienți fiind asimptomatici.
Așadar, negii sunt mai frecvenți la copii și la persoanele cu sistemul imunitar slăbit, al căror organism nu poate lupta împotriva virusului. Acest simptom apare, de obicei, în primele șase luni de la infectare.
Majoritatea subtipurilor virusului Papiloma uman se răspândesc prin contact direct cu pielea sau obiecte precum prosoapele unei persoane infectate. Însă anumite subtipuri, precum tulpinile 16 și 18, reprezintă boli cu transmisie sexuală și sunt asociate cu dezvoltarea cancerului cervical.
Totodată, negii se răspândesc foarte ușor. De pildă, dacă un copil cu negi pe degete își roade unghiile, există un risc mare ca problema să îi afecteze în cele din urmă și fața.
Care sunt principalele tipuri de negi?
Negii diferă în funcție de formă și localizare. În primul rând, trebuie să menționăm negii comuni. Aceștia sunt rotunzi, aspri și tind să apară pe mâini și picioare. Celelalte tipuri sunt:
- Negii plați: Survin frecvent la copii. Sunt mici și se dezvoltă în grupuri sau mănunchiuri.
- Negii filiformi: Sunt moi și au forma alungită, asemenea unui deget mic. Pot apărea pe gât și pleoape.
- Negii plantari: Apar pe tălpile sau degetele picioarelor. Sunt foarte deranjanți deoarece mersul pe jos exercită presiune asupra lor.
- Negii genitali: Afectează atât organele genitale masculine, cât și cele feminine și, în plus, pot apărea în regiunea inghinală sau anală. Tind să se răspândească prin contact sexual și poartă numele de condiloame.
Dintre toate tipurile de negi tocmai menționate, condiloamele sunt cele mai grave deoarece virusul Papiloma uman este un potențial agent cancerigen. Totodată, deoarece infecțiile cu acest virus sunt atât de răspândite, este indicat să monitorizezi atent negii pe care îi observi.
În prezent, există vaccinuri împotriva anumitor tulpini ale virusului Papiloma uman. Din cauza legăturii dintre cancerul cervical și acest virus, asemenea vaccinuri sunt administrate multor femei tinere din toată lumea.
Îți recomandăm:
Ce tratamente avem la dispoziție?
Majoritatea negilor necesită tratament doar din considerente estetice sau pentru a ameliora disconfortul minor cauzat de fricțiune sau presiune. Obiectivul tratamentului nu este doar să distrugă negii, ci să ajute sistemul imunitar să lupte împotriva virusului care a dus la apariția acestora.
În zilele noastre, avem la dispoziție mai multe soluții. O tehnică populară este crioterapia, care constă în „înghețarea” negilor, astfel încât aceștia să poată fi îndepărtați. Pacienții pot opta și pentru tratamente cu laser sau intervenții chirurgicale minore. Există chiar și medicamente pe bază de acizi cu abilitatea de a elimina negii.
Cel mai bine însă este să consulți un medic. Acesta te va ajuta să optezi pentru un tratament adecvat în funcție de categoria în care se încadrează negul respectiv.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Allevato, M. A., and Lucila B. Donatti. “Verrugas genitales.” Act Terap Dermatol 28 (2005): 302-312.
- Domíguez, Hugo Fernández, Abián Mosquera Fernández, and Benigno Monteagudo Sánchez. “Revisión bibliográfica de los tratamientos de la verruga plantar.” Revista española de podología 25.4 (2014): 138-141.
- Llardén-Garcia, M., M. Pena-Arnáiz, and J. M. Casanova-Seuma. “Tratamiento actual de las verrugas.” FMC-Formación Médica Continuada en Atención Primaria 13.1 (2006): 45-54.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.