Logo image
Logo image

Tipuri de temperament la bebeluși și caracteristicile acestora

4 minute
Cunoașterea tipului de temperament al bebelușului vă poate ajuta să înțelegeți nevoile lui și să vă adaptați la acestea. Vă spunem care sunt ele și cum să acționați în acest sens!
Tipuri de temperament la bebeluși și caracteristicile acestora
Elena Sanz

Scris și verificat de psihologul Elena Sanz

Scris de Elena Sanz
Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Cunoașterea celor câteva tipuri de temperament la bebeluși este crucială pentru adaptarea parentală la nevoile copiilor. Personalitatea fiecărei ființe umane se dezvoltă în timp și, în mare măsură, are loc pe baza experiențelor sale și mediului înconjurător.

Încă de la naștere, pot fi identificate anumite tendințe înnăscute care determină modul în care bebelușul se simte, acționează și relaționează cu mediul înconjurător. Mai exact, temperamentul este considerat o componentă biologică a personalității.

Aceasta are o mare povară ereditară și este prezentă de la începutul vieții. Într-un fel, constituie bazele personajului care va fi dezvoltat ulterior. Totuși, deși caracterul este stabil și determinat de genetică, activitatea parentală îl poate modela și nuanța într-o anumită măsură.

Care sunt tipurile de temperament la bebeluși?

Cea mai mare, profundă și cuprinzătoare cercetare asupra temperamentului a fost efectuată de Alexander Thomas și Stella Chess la mijlocul secolului al XX-lea. A durat mai bine de trei decenii și a urmărit dezvoltarea a peste 100 de copii de la vârsta de 3 luni până la vârsta adultă.

Concluziile acestui studiu au făcut posibilă determinarea faptului că există trei tipuri principale de temperament, care sunt vizibile de la naștere. Este de menționat faptul că nu toți copiii pot fi încadrați într-una dintre aceste trei categorii.

De fapt, aproximativ 35% dintre copii pot avea caracteristici mixte. Chiar și așa, vă spunem în ce constă fiecare.

Citiți mai mult: De ce nu este bine să lași copilul să plângă fără să-l îngrijești?

Some figure

Temperament ușor

Se estimează că aproximativ 40% dintre copii au un temperament ușor. Acești copii sunt visul oricărui părinte: au un comportament stabil și previzibil.

Ei tind să experimenteze emoții pozitive de cele mai multe ori și să tolereze bine frustrarea . În plus, este ușor să-i calmezi atunci când sunt stresați.

Rutinele lor de dormit și alimentație sunt regulate, iar emoțiile sunt de intensitate moderată. În plus, sunt bebeluși deschiși la noi experiențe; au tendința să zâmbească străinilor, sunt dispuși să încerce și să tolereze arome noi și nu au nicio problemă în a se adapta la schimbare.

Temperament dificil

Acești copii reprezintă 10% din total și, în ciuda faptului că sunt minoritari, pot reprezenta o adevărată provocare pentru părinți. Ei tind să experimenteze emoții negative frecvent și să le exprime prin lacrimi și iritabilitate. Le este greu să tolereze frustrarea.

Stările lor emoționale sunt foarte intense (atât pozitive, cât și negative). De asemenea, rutinele și obiceiurile lor sunt neregulate. Le este greu să se adapteze la schimbări, sunt reticenți la noile experiențe și tind să nu aibă încredere în străini.

Temperament lent sau apatic

Această a treia categorie a primit denumiri diferite: „temperament apatic”, „copii care se adaptează lent” sau „greu de stimulat”. De fapt, descrie cei 15% dintre sugari care se caracterizează prin reactivitate scăzută și adaptare lentă.

Astfel, acești copii prezintă stări emoționale de intensitate scăzută, reacționează slab la stimuli și, doar în cazuri rare, sunt interesați de ceva. De obicei sunt tăcuți, dar nu interacționează prea mult și trebuie să aibă propriul ritm.

De exemplu, au nevoie de mai mult timp pentru a se adapta la schimbări și a se deschide către situații noi. Este nevoie de răbdare pentru a adapta la rutine noi.

Recomandăm: Copilul nu vrea să se tundă: 9 sfaturi pentru a depăși frica

Cum să ne adaptăm la aceste tipuri de temperament la bebeluși?

Cunoașterea tipurilor de temperament la bebeluși este doar un prim pas în a putea adapta educația parentală, deoarece cheia constă în potrivire. Acest termen se referă la gradul în care temperamentul bebelușului se adaptează la cerințele mediului și, mai precis, la așteptările părinților.

Este necesar să ne amintim că fiecare părinte are propriul temperament, care poate fi asemănător sau foarte diferit de cel al copilului său.

Atunci când nu are loc o potrivire adecvată, apar probleme de legătură care pot afecta dezvoltarea copilului. Prin urmare, nu este vorba despre schimbarea felului de a fi al părintelui, ci despre recunoașterea nevoilor copilului.

De exemplu, dacă părintele reacționează cu disperare și ostilitate față de un copil cu un temperament dificil, aceste caracteristici „negative” vor fi doar sporite.

Dimpotrivă, dacă adultul este capabil să susțină și să regleze disconfortul copilului, temperamentul acestuia se poate înmuia, iar legătura dintre cei doi va fi mult mai sănătoasă și mai satisfăcătoare.

Se întâmplă adesea ca sugarii cu un temperament apatic să primească mai puțină stimulare decât este necesar. Fiind copii calmi, care nu protestează și nu interacționează intens, oamenii din jurul lor nu le oferă toată atenția de care au nevoie.

În astfel de cazuri, părinții ar trebui să facă un efort deliberat pentru a stimula și încuraja copilul.

Some figure

Tipuri de temperament la bebeluși: recomandări finale

Pe scurt, tipurile de temperament la bebeluși ne oferă câteva îndrumări importante. Dacă părinții sunt sensibili la caracteristicile și nevoile copiilor lor și răspund în mod corespunzător, cei mici vor putea să-și sporească calitățile și vor putea regla acele domenii în care au mai multe dificultăți.

Toate acestea sunt extrem de importante dacă ținem cont de faptul că tipul de temperament a fost legat de apariția multiplelor probleme emoționale și comportamentale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Albores-Gallo, L., Márquez-Caraveo, M. E., & Estañol, B. (2003). ¿ Qué es el temperamento? El retorno de un concepto ancestral. Salud mental26(3), 16-26. https://www.medigraphic.com/pdfs/salmen/sam-2003/sam033c.pdf
  • Betancourt, D., & Andrade, P. (2008). La influencia del temperamento en problemas internalizados y externalizados en niños. Revista Intercontinental de Psicología y Educación10(1), 29-48. https://www.redalyc.org/pdf/802/80210103.pdf
  • Thomas, A., & Chess, S. (1985). Genesis and evolution of behavioral disorders: From infancy to early adult life. Annual Progress in Child Psychiatry & Child Development, 140–158.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.