Tipuri și beneficii ale masajului terapeutic
Există diferite tipuri de masaj terapeutic. Fiecare tip este împărțit în multe alte categorii. Însă toate aceste tehnici sunt foarte utile în tratamentul afecțiunilor corporale, deoarece reduc în mod eficient durerea. În cele ce urmează, vei descoperi principalele beneficii ale masajului terapeutic și tipurile acestuia!
Masajul reprezintă manipularea țesuturilor ce constă în efectuarea unei acțiuni ritmice cu intensitate adecvată asupra anumitor puncte ale corpului. Manipularea are loc fie asupra straturilor superficiale ale țesutului, fie asupra straturilor profunde. Masajele au scop terapeutic, estetic și sportiv. Masajul estetic are ca principal scop înfrumusețarea, în timp ce masajul sportiv este indicat înainte și după activitatea fizică.
Etimologia cuvântului este foarte relevantă. În limba arabă, masaj înseamnă „frecare ușoară”. Cuvântul grecesc pentru masaj este „massein”, care înseamnă „a freca”, iar cel ebraic este „mashech”, care se traduce prin „a frământa”.
Beneficii ale masajului terapeutic
În general, nu există contraindicații pentru masaj, cu excepția unor boli specifice care pot impune interzicerea efectuării anumitor manevre. Așadar, un anumit tip de masaj poate fi mai indicat decât altul, deoarece ar putea fi sigur și mai eficient în cazul particular al pacientului.
Este o greșeală să crezi că poți folosi masajele doar pentru tratarea afecțiunilor musculare. De asemenea, beneficiile masajelor terapeutice sunt și fizice și psihice. De fapt, poți combina chiar două sau mai multe tipuri de masaj în același tratament pentru a trata orice afecțiune sau a ameliora orice durere.
Câteva beneficii ale masajului terapeutic sunt:
- Dezvoltarea musculară
- Distensia mușchilor contractați
- Flexibilitate tisulară pe termen lung
- Calmarea durerii
- Inducerea unui sentiment de bunăstare generală
- Îmbunătățirea circulației sanguine și limfatice
Tipuri de masaj terapeutic
Chiar dacă clasificarea tipurilor de masaje terapeutice variază, iată o listă generală care le descrie în funcție de mecanica implicată:
- Frecare–alunecare
- Frământare
- Fricțiune
- Comprimare
- Percuţie
- Vibrație
Să vedem ce presupune fiecare.
Îți recomandăm:
Frecare-alunecare
Este vorba despre frecarea uniformă și lentă a unei zone a corpului. În general, aceasta poate fi longitudinală sau circulară. Este foarte important să nu fie frecate țesuturi care nu au nevoie de tratament.
Frecarea profundă este un tip de masaj inclus în această categorie. Scopul său este de a decontracta musculatura și de a stimula circulația sanguină și limfatică. Pentru stimularea circulației sângelui, masajul încearcă să stimuleze revenirea venoasă.
În varianta sa superficială, alunecarea prin frecare poate intensifica circulația sângelui la nivelul țesuturilor externe, cum ar fi pielea, și poate stimula regenerarea dermică.
Frământare
În general, acesta este unul dintre cele mai energice tipuri de masaj terapeutic, alături de percuție. Frământarea încearcă să detașeze țesutul superficial de stratul profund, precum și să disloce fibrele musculare. Astfel, această tehnică combină deplasarea, torsiunea și mișcările de întindere, toate efectuate ritmic.
Puteți utiliza frământarea pentru a îndepărta substanțele toxice din țesuturi, pentru a stimula nutriția musculară și pentru a induce relaxarea. Frământarea profundă poate crește capacitatea contractilă a mușchilor.
Comprimare
Această tehnică este statică, așadar nu există deplasarea țesuturilor. Terapeutul aplică presiune pe zona cu probleme timp de o jumătate de minut până la un minut, fără a-și deplasa mâinile în părțile laterale.
Percuție
Percuția este una dintre cele mai energice tehnici de masaj terapeutic. Există două moduri de a face acest lucru: lovirea cu pumnul și lovirea cu lateralele palmelor. Adesea, terapeuții bat zona afectată cu palmele mâinilor aflate într-o poziție scobită. La fel, aceștia lovesc pielea cu marginea ulnară a mâinilor, menținând presiune constantă și energie ridicată. În plus, terapeuții pot face acest lucru fără a întrerupe contactul dintre mâini și piele.
Percuția crește circulația sângelui în zonele tratate, hrănește mușchii, crește contractilitatea musculară și normalizează tonusul. Grație tuturor acestor efecte, mulți consideră că acest tip de masaj este unul de stimulare. Acest lucru se datorează faptului că percuția îmbunătățește starea generală a persoanei masate.
Îți recomandăm:
Vibrație
Mișcările acestei tehnici de masaj sunt scurte și ritmice. De asemenea, mâinile sunt în contact constant cu pielea, iar antebrațele terapeutului execută contracții statice care creează vibrații. Cu toate acestea, terapeuții obosesc rapid atunci când efectuează această manevră. Relaxarea musculară, stimularea circulației și detașarea secrețiilor pulmonare la pacienții care suferă de afecțiuni respiratorii sunt doar câteva dintre efectele masajului prin percuție.
Îți plac masajele terapeutice? După cum poți vedea, beneficiile lor depășesc recuperarea musculară. Consultă un expert în domeniu pentru a stabili ce tip de masaj este cel mai potrivit pentru tine dacă dorești să te supui acestei terapii benefice.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Fritz, Sandy. Fundamentos del masaje terapéutico. Editorial Paidotribo, 2001.
- Anglada, Josep Ferrer. Masaje avanzado: valoración y abordaje de las disfunciones del tejido blando. Elsevier Health Sciences, 2018.
- Vazquez, J. (2009). Manual Profesional del Masaje. In Manual Profesional del Masaje (p. 100).
- Silega, G. (2010). Masaje. In Tratado de Medicina Física, Hidrología y Climatología Médica (pp. 58–70). USA: Hyppocrates publishing.
- Pecos Martín, Daniel. “Los efectos adversos del masaje.” (2017).