Tratarea durerilor articulare cu acupunctură - Doza de Sănătate
 

Tratarea durerilor articulare cu acupunctură

Acupunctura a fost utilizată timp de mai multe decenii împreună cu alte tratamente pentru a ameliora durerile articulare. Tu știi care sunt beneficiile sale?
Tratarea durerilor articulare cu acupunctură
Fabiola Marín Aguilar

Scris și verificat de farmacistul Fabiola Marín Aguilar.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Știai că tratarea durerilor articulare cu acupunctură este posibilă?

Acupunctura stă la baza medicinei tradiționale chinezești. Aceasta a fost practicată timp de mii de ani împreună cu alte tratamente, obiectivul fiind ameliorarea unei mari varietăți de tulburări.

Oamenii de știință nu sunt încă siguri cum funcționează latura terapeutică a acestei ramuri a medicinei alternative. Acupunctura este populară în Occident în zilele noastre și multe persoane apelează la ea pentru a-și îmbunătăți calitatea vieții.

Ce este acupunctura?

Deși nu știm cum funcționează acupunctura, diverse studii susțin ideea că, în urma tratamentului cu acupunctură, apar anumite schimbări fiziologice. Unul dintre efectele acestui tip de terapie este reprezentat de ameliorarea durerilor, inclusiv a celor articulare.

Acupunctura se bazează pe o serie de proceduri care stimulează diferite puncte anatomice de pe corp. Acest tratament implică tehnici variate, dintre care cea mai celebră este probabil utilizarea acelor. Totodată, beneficiile pentru sănătate ale acupuncturii au fost studiate în profunzime. Iată ce presupune: ace mici și subțiri sunt introduse în mod strategic în piele pentru a ameliora durerea cauzată de anumite tulburări.

Durerile articulare

Barbat experimentând o durere de genunchi
Durerile articulare au devenit o problemă răspândită, care afectează un segment semnificativ al populației. O cauză frecventă a acestora este uzura cartilajelor, al căror rol este să împiedice oasele să se frece unul de celălalt.

Conform unui studiu al Fundației Internaționale a Osteoartritei, peste 70% din femeile trecute de 35 de ani suferă de dureri articulare. Această problemă afectează sistemul musculoscheletal și atacă articulațiile, care sunt responsabile pentru mobilitatea oaselor de la nivelul genunchiului, al gleznelor, al șoldurilor sau al încheieturilor. Formele mai grave ale durerilor articulare pot împiedica pacienții să se implice în activități precum mersul pe jos sau statul pe scaun.

Durerile articulare debutează ca o senzație de rigiditate și de durere acută și ascuțită, ceea ce limitează mișcările articulațiilor din cauza inflamației din regiunea afectată. Această limitare reduce semnificativ calitatea vieții, îngreunând activitățile zilnice.

Printre simptomele asociate durerilor articulare se numără:

 • Inflamația și înroșirea articulației afectate, care poate fi caldă la atingere
 • Erupții cutanate sau pete mov
 • Dureri în piept și insuficiență respiratorie
 • Dureri abdominale
 • Febră, transpirație sau frisoane

Osteoartrita reprezintă una dintre principalele tipuri de dizabilități care pot cauza dureri articulare. Această boală degenerativă implică deteriorarea cartilajului și lasă articulațiile neprotejate. Oasele se uzează din cauza frecării, producând dureri intense și amorțeală la nivelul articulațiilor.

Cât de eficientă este tratarea durerilor articulare cu acupunctură?

Inserția unui ac în mână
În combinație cu alte tratamente, acupunctura reprezintă una dintre cele mai bune terapii pentru ameliorarea durerilor articulare. Putem apela la ea chiar și pentru a reduce simptomele osteoartritei.

Vârsta, greutatea corporală și moștenirea genetică constituie factorii care cresc predispoziția la dureri articulare. Schimbarea stilului de viață poate duce la o ameliorare a simptomelor. În plus, mai multe studii au demonstrat eficiența acupuncturii ca tratament alternativ pentru osteoartrită.

Un studiu care se găsește în baza de date Cochrane sugerează faptul că acupunctura poate să reducă ușor durerile articulare și să îmbunătățească mobilitatea la pacienții diagnosticați cu osteoartrită. În cadrul acestui studiu, subiecții au fost împărțiți în două grupuri: un grup care a fost tratat cu acupunctură și un grup de control, care nu a primit niciun tratament. După 8 și, respectiv, 26 de săptămâni, subiecții tratați cu acupunctură raportau mai puțină durere și o mobilitate crescută față de grupul de control.

Acupunctura este utilă în tratarea durerilor articulare cauzate de medicamente?

Durerile articulare pot fi și un efect secundar al anumitor medicamente. Inhibitorii de aromatază, prescriși în tratarea cancerului mamar sau la perimenopauză, cresc semnificativ riscul de probleme articulare. De fapt, aceste produse farmaceutice poate cauza dureri atât de intense, încât pacienții sunt nevoiți să întrerupă tratamentul.

Un studiu recent realizat de rețeaua de cercetare științifică SWOG a demonstrat faptul că acupunctura reduce semnificativ durerile articulare cauzate de inhibitorii de aromatază la pacienții cu perimenopauză timpurie sau cancer mamar.

Cei 226 de subiecți care au participat la studiu proveneau de la centre medicale diferite și au fost împărțiți în trei grupuri:

 • Grupul tratat cu acupunctură
 • Grupul tratat cu acupunctură falsă
 • Grupul de control, care nu a primit niciun tratament

După 12 săptămâni, primul grup a raportat o ameliorare semnificativă a durerii, care a persistat timp de mai multe luni. În mare, acest lucru dovedește că acupunctura poate fi o alternativă la medicamentele opioide, care au diverse efecte secundare nedorite.

Concluzii

Deși avem nevoie de studii adiționale pentru a înțelege mai bine cum funcționează acupunctura, se pare că aceasta este un tratament eficient pentru durerile articulare. Totodată, această terapie alternativă poate fi utilă și în tratarea fibromialgiei sau a unor tulburări neurodegenerative ca boala Parkinson.

Așadar, unii specialiști în sănătate le oferă pacienților posibilitatea să combine acupunctura cu alte tratamente. În funcție de locul în care trăiești, costurile aferente acestei terapii ar putea fi acoperite de asigurarea ta de sănătate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Chou PC, Chu HY. Clinical Efficacy of Acupuncture on Rheumatoid Arthritis and Associated Mechanisms: A Systemic Review. Evid Based Complement Alternat Med. 2018;2018:8596918. Published 2018 Apr 12. doi:10.1155/2018/8596918
 • Manheimer E, Cheng K, Linde K, et al. Acupuncture for peripheral joint osteoarthritis. Cochrane Database Syst Rev. 2010: CD001977. doi: 10.1002/14651858.CD001977.pub2.
 • Crew KD, Capodice JL, Greenlee H, et al. Randomized, blinded, sham-controlled trial of acupuncture for the management of aromatase inhibitor-associated joint symptoms in women with early-stage breast cancer. Journal of Clinical Oncology. 2010, 28:1154-1160. doi: 10.1200/JCO.2009.23.4708. Epub 2010 Jan 25.
 • Inhibidores de la aromatasa para reducir el riesgo de cáncer de seno. American cancer society. 2017. https://www.cancer.org/es/cancer/cancer-de-seno/riesgos-y-prevencion/inhibidores-de-la-aromatasa-para-disminuir-el-riesgo-de-cancer-de-seno.html
 • Zhang Q, Yue J, Sun Z, Lu Y. Acupuncture for chronic knee pain: a protocol for an updated systematic review. BMJ Open. 2016;6(2):e008027. Published 2016 Feb 24. doi:10.1136/bmjopen-2015-008027
 • Manyanga T, Froese M, Zarychanski R, et al. Pain management with acupuncture in osteoarthritis: a systematic review and meta-analysis. BMC Complement Altern Med. 2014;14:312. Published 2014 Aug 23. doi:10.1186/1472-6882-14-312

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.