Tipurile bolii Crohn și sfaturi pentru controlul acesteia
Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina
Știați că tipurile bolii Crohn sunt multiple? Această afecțiune, împreună cu colita ulceroasă, sunt încadrate în boala inflamatorie intestinală (IBD), o tulburare caracterizată prin inflamația cronică a tractului gastrointestinal.
Este o afecțiune comună în țările moderne și industrializate. Studiile estimează o incidență de 0,1 până la 16 cazuri la 100.000 de locuitori în întreaga lume. În plus, tinde să apară între 20 și 50 de ani, în special la bărbați.
În general, este o boală insidioasă, progresivă și invalidantă, al cărei simptom principal este diareea cu sau fără sânge. Diagnosticul precoce și schimbările în stilul de viață favorizează ameliorarea simptomelor și determină o calitate mai bună a vieții.
De ce apare boala Crohn?
Nu există o cauză specifică a bolii inflamatorii intestinale (IBD). Cercetătorii sugerează că obiceiurile alimentare, stilul de viață și stresul sunt factori agravanți ai bolii, dar nu sunt direct responsabili pentru apariția acesteia.
Totuși, se crede că principala cauză a bolii Crohn este o problemă de funcționare a sistemului imunitar. Cercetările arată că este produsă de un răspuns imun disproporționat al mucoasei intestinale împotriva unui stimul de mediu la o persoană susceptibilă genetic.
În general, enteropatogenii, cum ar fi bacteriile și virușii, generează stimulul declanșator al răspunsului anormal.
Simptome comune
Boala Crohn (BC) se caracterizează printr-un proces inflamator care compromite întreaga grosime a peretelui intestinal într-o manieră asimetrică și segmentară. Acest lucru poate apărea în întregul tract digestiv, deși este mai frecvent în ileonul terminal și colon.
Simptomele variază în funcție de segmentul gastrointestinal afectat și de severitatea tabloului clinic. Unele dintre cele mai frecvente manifestări sunt următoarele:
- Diaree
- Sânge în scaun
- Durere abdominală
- Pierdere în greutate și pierderea apetitului
- Anemie
- Febră
- Astenie și slăbiciune
În mod similar, pot apărea semne extraintestinale, cum ar fi probleme articulare și ochi roșii, frecvente în afectarea colonului. Simptomele apar timp de 4 până la 6 săptămâni, cu perioade de remisie și exacerbare a bolii.
Tipurile bolii Crohn
În general, boala Crohn este clasificată în 5 tipuri în funcție de localizarea sa în tractul gastrointestinal. Fiecare tip este asociat cu simptome diferite, precum și cu un risc mai mare sau mai mic de complicații pe termen lung.
1. Ileita
Apare la nivelul ileonului terminal, secțiunea finală a intestinului subțire. Acest tip apare la 10 până la 30% dintre persoanele afectate, conform studiilor. În general, se caracterizează prin apariția de crampe și disconfort în cadranul drept inferior al abdomenului. În plus, diareea persistentă este frecventă.
Boala Crohn la nivelul ileonului poate fi complicată de fistule intestinale. Stenozele sunt frecvente și sunt cauzate de o reducere anormală a diametrului intestinal cauzată de inflamație sau cicatrici ale mucoasei. La rândul lor, fistulele sunt canale care conectează intestinul cu alte structuri și cresc riscul de sepsis.
2. Colita
Colita Crohn se numește „colită granulomatoasă”. Aceasta compromite una sau mai multe regiuni ale colonului, fără a afecta intestinul subțire. Apare la 20 până la 30% dintre pacienți.
Această formă se caracterizează prin apariția sângelui în scaun, scădere în greutate, pierderea poftei de mâncare, febră, dureri articulare, leziuni ale pielii și tulburări oculare. În plus, pacienții pot dezvolta boli perianale, precum și complicații fistuloase și ulcere intestinale.
3. Ileocolita
Este cea mai frecventă formă de boală Crohn și apare la până la 60% dintre persoanele afectate, potrivit cercetărilor. Sunt implicate ileonul terminal și unele zone ale colonului, în special cecumul și colonul ascendent.
În general, se caracterizează prin diaree, febră, scădere în greutate și crampe la nivelul abdomenului inferior. Ileocolita Crohn se poate complica prin obstrucție intestinală, abcese și fistule în tractul digestiv.
4. Jejunoiliita
Este o inflamație care afectează ileonul și jejunul la nivelul intestinului subțire. Acesta este unul dintre tipurile mai puțin frecvente de boala Crohn. Crampele în partea superioară și mijlocie după masă, precum și diareea, sunt frecvente. În cazurile severe, pot apărea fistule intestinale.
5. Boala gastroduodenală
Este unul dintre cele mai rare tipuri și afectează una sau mai multe zone ale esofagului, stomacului și duodenului. Poate apărea în combinație cu oricare dintre formele de mai sus.
În general, este însoțită de disconfort continuu și recurent la nivelul abdomenului superior. În plus, unii oameni pot prezenta greață și vărsături dacă apar complicații ale anselor intestinale.
Forme ale bolii Crohn după modelul evolutiv
După cum vom vedea, această afecțiune poate fi clasificată și în funcție de comportamentul ei. Aceste tipuri de boală Crohn se bazează pe gradul de implicare a peretelui intestinal și includ următoarele forme:
- Inflamație: este modelul clasic și inițial. Pacienții au umflături intestinale și ulcere, fără fistule. În general, cu cât extinderea procesului inflamator este mai mare, cu atât tabloul clinic va fi mai sever.
- Stenoză: apare în faza fibrozei și cicatrizării mucoasei intestinale, ceea ce determina îngustarea lumenului tractului digestiv și scăderea mobilității. Acest tip prezintă colici și crampe în abdomen, zgomote intestinale, diaree și vărsături. În cazuri severe, poate duce la obstrucție intestinală.
- Perforație: apare în prezența unor fistule sau abcese care compromit întreaga grosime a peretelui intestinal. Canalele fistuloase pot apărea în abdomen sau pot comunica cu pielea sacrului și a perineului. În cazul abceselor, vor apărea dureri intense și febră mare.
Tratamentul bolii Crohn
În prezent, nu există un remediu definitiv pentru această tulburare digestivă. Cu toate acestea, este posibil să controlați simptomele și să reduceți riscul de complicații pe termen lung. Opțiunile de tratament variază de la modificări ale stilului de viață la utilizarea medicamentelor și anumite proceduri chirurgicale.
În acest sens, cele mai utilizate medicamente pentru gestionarea acestei afecțiuni includ următoarele opțiuni:
- Antiinflamatoare
- Corticosteroizi
- Antibiotice
- Antidiareice
- Imunosupresoare
Este posibilă reducerea inflamației și ameliorarea majorității simptomelor. În plus, medicul poate indica și suplimente alimentare în caz de deficiență nutrițională.
Unii oameni necesită o abordare chirurgicală dacă medicamentele nu sunt eficiente. Intervenția chirurgicală corespunde cu îndepărtarea părții afectate a intestinului. Această procedură permite atenuarea simptomelor timp de câțiva ani.
Citiți și: Terapia biologică în boala Crohn: avantaje și riscuri
Câteva sfaturi pentru gestionarea bolii Crohn
Persoanele cu boala Crohn pot avea o calitate bună a vieții și pot controla intensitatea simptomelor cu unele modificări ale obiceiurilor zilnice. În acest sens, este indicat să urmați aceste sfaturi:
- Urmați în detaliu recomandările medicului.
- Nu abandonați tratamentul medical atunci când simptomele se ameliorează.
- Evitați să luați medicamente fără prescripție medicală.
- Menține o dietă echilibrată, bogată în proteine și vitamine.
- Evitați consumul excesiv de grăsimi saturate, produse lactate pline de grăsimi, alimente bogate în zahăr și carne roșie.
- Creșteți-vă aportul de probiotice, cum ar fi iaurtul simplu și kimchi.
- Practicați activități pentru a reduce stresul.
- Efectuați exerciții de meditație și relaxare, cum ar fi yoga.
- Reduceți consumul de țigări și alcool.
- Obțineți sprijin de la prieteni și familie.
Tipurile bolii Crohn: diagnosticul și tratamentul în timp util sunt esențiale
După cum puteți vedea, tipurile bolii Crohn sunt multiple, în funcție de secțiunea intestinului afectat și de simptomele care apar. În acest sens, tratamentul precoce al manifestărilor clinice este esențial pentru a face față bolii și a evita apariția unor complicații grave în timp.
Nu ezitați să solicitați îngrijiri profesionale. Medicii specialiști sunt singurii pregătiți pentru a diagnostica această afecțiune și pentru a oferi cele mai bune opțiuni de tratament.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Paredes J, Alosilla P, Vargas H, Junes S, et al. Epidemiología y fenotipo de la enfermedad de Crohn en un hospital de referencia en Lima Perú. Rev. gastroenterol. Perú. 2020; 40(3): 230-237.
- Atreya R, Siegmund B. Location is important: differentiation between ileal and colonic Crohn’s disease. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2021; 18(1): 544–558.
- Márquez J. Enfermedad de Crohn. Enfoque diagnóstico y terapéutico de las primeras visitas. Rev Col Gastroenterol. 2014; 29(4): 404-416.
- Baumgart D, Sandborn W. Crohn’s disease. The Lancet. 2012; 380(9853):1590-1605.
- Freeman HJ. Natural history and long-term clinical course of Crohn’s disease. World J Gastroenterol. 2014;20(1):31-6.
- Mills SC, von Roon AC, Tekkis PP, Orchard TR. Crohn’s disease. BMJ Clin Evid. 2011 Apr 27;2011:0416.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.