Logo image
Logo image

Tipurile și cauzele erupțiilor cutanate

4 minute
Erupțiile cutanate au cauze multiple, cum ar fi genetica, infecțiile, alergiile, factorii de mediu, printre altele. Tratamentul depinde în mare măsură de agentul cauzal.
Tipurile și cauzele erupțiilor cutanate
Ultima actualizare: 03 decembrie, 2021

O erupție cutanată, cunoscută și sub numele de „eflorescență”, este orice leziune eruptivă pe piele. Cu alte cuvinte, este o modificare a epidermei care poate afecta culoarea, aspectul, forma sau senzația la atingere. Poate apărea pe scalp, față, gât, piept, spate și alte părți ale corpului. Care sunt tipurile și cauzele erupțiilor cutanate?

Studiile epidemiologice indică faptul că prevalența uneia dintre bolile care provoacă erupții cutanate, dermatita atopică, este de 15% până la 30% din copiii din țările cu venituri mari. Acest lucru indică faptul că patologiile dermice sunt la ordinea zilei.

Pielea este prima barieră – alături de salivă, lacrimi și membrane mucoase – care ne protejează de eventualii agenți patogeni externi. Prin urmare, luarea în considerare a proceselor care o pot deteriora este esențială. De data aceasta, vă spunem tot ce trebuie să știți despre erupțiile cutanate, de la cele mai comune tipuri până la cauzele acestora.

Care sunt tipurile de erupții cutanate?

Definiția termenului de erupție cutanată este foarte difuză, motiv pentru care putem discuta despre multiple patologii. Clinica Mayo ne arată cele mai comune tipuri de erupții cutanate:

  • Dermatita atopică: Aceasta este o afecțiune permanentă care provoacă roșeață și mâncărime. Nu a fost găsit niciun remediu pentru aceasta, dar tratamentele pot atenua mâncărimea și apariția de noi erupții.
  • Dermatita de contact: Este o erupție cutanată cauzată de contactul direct cu substanțe la care persoana nu răspunde bine. Acest lucru poate fi iritant – cel mai frecvent – sau alergic.
  • Erupție cutanată termică (miliaria): Apare din cauza acumulării de transpirație în canalele pielii, de obicei din cauza vremii foarte calde. Se manifestă sub formă de mici pustule ce generează mâncărime.
  • Intertrigo: Frecvent la persoanele obeze. Este produs de frecarea pliurilor pielii și de acumularea de bacterii și transpirație.
  • Psoriazis: este o boală inflamatorie a pielii de origine autoimună. Produce leziuni scuamoase îngroșate.

V-am prezentat câteva dintre exemplele de erupții cutanate, dar există multe altele: pecingine, rozacee și zona zoster – cauzată de herpes zoster – sunt exemple clare în acest sens. Etiologia acestui grup de afecțiuni este vastă.

Citiți și: Ziua mondială a lupusului: erupția fluture

Some figure

Care sunt cauzele erupțiilor cutanate?

Potrivit Bibliotecii Naționale de Medicină din SUA, erupțiile cutanate simple – în special dermatita de contact – sunt cauzate de atingerea lucrurilor care dăunează pielii, cum ar fi substanțe chimice, cosmetice, coloranți și unele legume cu potențial otrăvitor.

Pe de altă parte, unele erupții sunt cauzate de invazia intraepidermică virală, fungică sau bacteriană. Un exemplu în acest sens este impetigo la copii, cauzat de o infecție cu bacteria Streptococcus pyogenes.

Pecinginele sau dermatofitele se stabilesc sub formă pe piele și se hrănesc cu cheratină; în consecință, provoacă leziuni tisulare. În cele din urmă, nu putem uita că multe erupții cutanate sunt cauzate de alergii.

Ghid pentru tratarea unei erupții cutanate

Desigur, tratamentul va depinde în mare măsură de agentul cauzal. Pecinginele sunt tratate cu antifungice, zona zoster este tratată cu antivirale și vaccinuri, iar impetigo cu unguente antibiotice. Natura agentului patogen invadator va determina în fiecare caz protocolul de tratament. Automedicația nu este luată în considerare.

Pe de altă parte, bolile cronice, precum dermatita atopică sau psoriazisul, nu au un tratament definitiv. În aceste cazuri, sunt indicate următoarele strategii:

  • Evitați frecarea excesivă a pielii.
  • Purtați haine confortabile.
  • Utilizați creme, soluții și loțiuni prescrise de dermatolog pentru a ameliora mâncărimea.
  • Lăsați zona afectată expusă la aer cât mai mult posibil.
  • Folosiți cât mai puțin săpun și înlocuiți-l cu geluri cu pH neutru.
  • În general, crema cu hidrocortizon 1% tratează eficient roșeața, inflamația și durerea. Această familie de medicamente este disponibilă fără prescripție medicală în farmacii.
Some figure

Când trebuie să mergem la doctor?

Unele tipuri de erupții cutanate se ameliorează fără a fi nevoie de tratament specific. Dacă există și alte simptome, precum dureri articulare, dificultăți de respirație, față umflată, zone prea sensibile și dureroase sau linii de roșeață, mergeți la medic.

După cum am mai spus, multe erupții cutanate își au originea în afecțiuni cronice care nu reprezintă o problemă majoră – precum dermatita. Din păcate, în alte cazuri, soluția nu este atât de simplă, deoarece declanșatorul se dovedește a fi o infecție virală, fungică sau bacteriană care necesită tratament imediat.

Citiți mai mult: 5 tipuri de erupții cutanate la bebeluși

Ce să rețineți despre tipurile și cauzele erupțiilor cutanate?

După cum am menționat mai sus, o erupție cutanată poate fi cauzată de moștenirea genetică, infecții, condiții de mediu, alergii și mulți alți factori – sau o combinație a mai multor factori.

În general, trebuie să mergeți la medic dacă aveți întrebări sau un disconfort. Deoarece este o afecțiune cu multiple cauze, nu este bine să automedicați.

Medicul este cel care evaluează leziunile și stabilește ce opțiuni terapeutice sunt potrivite în funcție de caz. În plus, vă va ajuta să evitați complicațiile.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bagazgoitia, L., Gutiérrez, M., García Blesa, C., & Hernández Martín, A. (2009). Aspectos epidemiológicos, patogénicos, clínicos y diagnósticos de la dermatitis atópica:¿ Es posible la prevención?. Pediatría Atención Primaria11, 31-47.
  • Skin rash, mayoclinic. Recogido a 7 de noviembre en https://www.mayoclinic.org/es-es/skin-rash/sls-20077087
  • Erupción cutánea, medlineplus.gov. Recogido a 7 de noviembre en https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/003220.htm
  • Dermatitis atópica, American Academy of Asthma and Immunology. Recogido a 7 de noviembre en https://www.aaaai.org/conditions-and-treatments/library/allergy-library/sp-eczema-atopic-dermatitis

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.