Tot ce trebuie să știi despre coada vestigială
 

Tot ce trebuie să știi despre coada vestigială

Coada vestigială este una dintre cele mai rare boli din lume. Se crede că apare din cauza modificărilor genetice. Cu toate acestea, cauza sa exactă nu este cunoscută.
Tot ce trebuie să știi despre coada vestigială
Mariel Mendoza

Verificat și aprobat de medicul Mariel Mendoza.

Ultima actualizare: 18 aprilie, 2023

Coada vestigială, cunoscută și sub numele de coada umană, este o raritate fenotipică. Doar 100 de cazuri sunt cunoscute în întreaga lume. Este una dintre cele mai rare boli cunoscute până acum.

Această coadă crește în zona finală a sacrului, la nivelul coccisului. De obicei, este alcătuită din țesut conjunctiv, mușchi, vase de sânge, nervi și piele. Alteori, pot apărea și alte structuri cu vertebre și cartilaj.

Coada vestigială este îndepărtată imediat după naștere. Uneori, această intervenție nu are loc, iar pacientul păstrează coada pe tot parcursul vieții.

Multe dintre cazurile de coadă vestigială au fost legate de spina bifida, o problemă congenitală care împiedică închiderea canalelor spinale în timpul sarcinii.

Coada vestigială: care sunt cauzele apariției sale?

Cauza exactă a acestei boli rare nu este cunoscută. Oamenii de știință au dedus că provine dintr-o mutație genetică, care reactivează un caracter ascuns al dezvoltării noastre evolutive, ce a rămas reprimat în genomul uman.

În plus, au fost efectuate studii ale căror rezultate întăresc această teorie. Pentru a verifica dacă aceste gene există și în genomul uman, au fost studiate genele responsabile pentru dezvoltarea cozii la șoareci și alte animale vertebrate.

Fragment de ADN
De cele mai multe ori, coada umană este considerată un marker al disrafismului spinal.

Ființele umane nu mai au coadă. În ciuda faptului că au gene pentru aceasta, modificarea lor provoacă moartea celulară sau apoptoza celulelor care erau destinate dezvoltării cozii.

Cu alte cuvinte, avem suficiente instrucțiuni pentru a putea dezvolta o coadă, însă această secvență nu se execută. Ca o consecință a acestor gene, coada poate fi observată la om între 4 și 8 săptămâni de sarcină.

După cum subliniază experții, în unele zone ale lumii, precum Asia, apendicele caudal sau coada umană a generat superstiții în cadrul comunităților.

Caracteristici

Chiar dacă se numește așa, în majoritatea cazurilor nu este o coadă propriu-zisă. O coadă normală, ca cea a unei pisici sau a unui câine, este formată dintr-o serie de oase bine diferențiate, cartilaj, măduvă și mușchi care îi permit să se miște corect.

În cazul cozii vestigiale, oasele nu există. Cei câțiva mușchi care o formează nu se vor putea contracta într-o manieră coordonată și nu se vor mișca asemenea cozii unui animal.

Coada vestigială este alcătuită din:

Toate aceste structuri vor permite cozii să se miște, dar fără nicio coordonare și cu multe limitări. Cozile sunt de două tipuri: cozile proprii și pseudo-cozile. Ele se disting prin următoarele:

  • Cozile umane adevărate: acestea sunt rămășița distală a cozii embrionare. Apar în timpul dezvoltări fătului.
  • Pseudocozile: sunt leziuni care au în comun o proeminență lombo-sacrală și o asemănare superficială cu adevăratele cozi vestigiale.

Dimensiunea cozii vestigiale variază. Cel mai lung exemplu a fost descoperit în urmă cu ceva timp la un băiat din ceea ce era atunci Indochina franceză. Dimensiunea cozii sale vestigiale era de 229 mm. Era o coadă vestigială adevărată.

Există și cazul unui tânăr indian pe nume Chandre Oram, care a devenit faimos pentru coada sa lungă. Totuși, această modificare nu este o coadă adevărată, ci mai degrabă un caz de spina bifida sau pseudocoadă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Dao AH, Netsky MG. Human tails and pseudotails. Hum Pathol. 1984 May;15(5):449-53.
  • Giri PJ, Chavan VS. Human Tail: A Benign Condition Hidden Out of Social Stigma and Shame in Young Adult – A Case Report and Review. Asian J Neurosurg. 2019 Jan-Mar;14(1):1-4.
  • Islam MN, Adhikari SB, Alam MM, Dilshad Munmun UH. Experience with human tail and its outcome. Afr J Paediatr Surg. 2021 Jan-Mar;18(1):43-46.
  • Pillai MK, Nair ST. A True Human Tail in a Neonate: Case report and literature review. Sultan Qaboos Univ Med J. 2017 Feb;17(1):e109-e111.
  • Sadashiva N, Beniwal M, Shukla D, Srinivas D. A tale of two “tails:” A curiosity revisited. J Pediatr Neurosci. 2016 Apr-Jun;11(2):153-5.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.