Tot ce trebuie să știi despre măștile medicinale - Doza de Sănătate
 

Tot ce trebuie să știi despre măștile medicinale

Există diferite tipuri de măști medicinale și fiecare are o funcție specifică. Nu toate măștile sunt utile pentru toate tipurile de expuneri. În plus, este important să le folosești în mod corect.
Tot ce trebuie să știi despre măștile medicinale
Mariel Mendoza

Verificat și aprobat de medicul Mariel Mendoza.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Măștile medicinale sunt elemente individuale de echipament de protecție pentru oameni. Acestea protejează tractul respirator împotriva expunerii la poluanții din mediul înconjurător. Sunt confecționate integral dintr-un material cu proprietăți de filtrare și au o agrafă sau un adaptor nazal și benzi sau elemente de fixare din cauciuc sau elastic. Descoperă în acest articol tot ce trebuie să știi despre măștile medicinale!

Anumite tipuri de măști medicinale au valve pentru respirație. De fapt, supapele acestora ușurează respirația și previn condensul. Acestea sunt concepute pentru perioade lungi de utilizare.

Despre măștile medicinale: tipuri

Există două tipuri de măști medicinale:

Măștile chirurgicale

Aceste măști ajută la protejarea altor persoane. Acest lucru se datorează faptului că filtrează particulele în timpul respirației, împiedicându-le să ajungă în exterior.

Măștile FFP cu eficacitate ridicată

Acest tip de mască protejează purtătorul. Măștile FFP filtrează particulele din mediu, astfel încât utilizatorul să nu le inhaleze.

Măștile de tip FFP au diferite forme, în funcție de designul lor. Acestea pot fi conice, orizontale sau verticale. În plus, în funcție de eficiența lor, se pot încadra în clasa 1, 2 sau 3. Tipul clasei depinde de cât de bine filtrează poluanții din mediu. Așadar, există măști de protecție:

  • FFP1: eficiență de filtrare de 78%, concentrații de aerosoli în mediu de până la 4 TLV – Valoarea limită a pragului.
  • FFP2: eficiență de filtrare de 92%, concentrații de aerosoli în mediu de până la 12 TLV.
  • FFP3: eficiență de filtrare de 98%, concentrații de aerosoli în mediu de până la 50 TLV.
Informații despre măștile medicinale

Cum se folosesc măștile medicinale?

Alegerea celui mai potrivit tip de mască depinde de factorii de risc. În primul rând, înainte și după utilizarea măștilor medicinale, trebuie neapărat să ne spălăm pe mâini. Pune-ți masca înainte de a intra în zona contaminată și dă-o jos atunci când ai părăsit deja acel loc. În plus, asigură-te că masca ți potrivește perfect pentru a obține cel mai înalt grad de protecție.

De asemenea, este important să schimbi măștile medicinale după utilizare sau mai repede în cazul în care acestea se udă sau se deteriorează. În plus, este o idee bună să schimbi masca mai des dacă respiri mult, deoarece umiditatea se poate acumula în exces, afectând capacitatea de filtrare a elementului de protecție.

Despre măștile medicinale: ce tip ar trebui să folosim în funcție de situație?

Măștile medicinale trebuie folosite atunci când trecem dintr-un mediu în altul.

Măștile FFP2 trebuie să se potrivească perfect pe suprafața feței, acoperind complet nasul și gura pentru a proteja mucoasele. De asemenea, acestea trebuie utilizate întotdeauna atunci când se impun măsuri de izolare și ca măsură de precauție pentru persoanele cu boli transmisibile. Măștile FFP3 protejează contra riscului de expunere la diverși agenți patogeni.

Cum se pune și cum se îndepărtează masca de protecție

Este important să știi cum să porți masca de protecție pentru a te proteja corect. Însă este important să știi și cum să o scoți. Dacă nu faci aceste lucruri în mod corespunzător, te poți îmbolnăvi.

Cum se pune masca de protecție

Pentru a purta corect o mască medicinală, trebuie să ți-o pui înainte de a intra într-o zonă contaminată. Urmează acești pași:

  1. Spală-te pe mâini și verifică data de expirare a măștii pe care urmează să o folosești. Verifică suprafața acesteia. Nu trebuie să existe nimic defect în structura măștii.
  2. Acum poți să-ți pui masca. Respectă ordinea îmbrăcării echipamentului de protecție dacă urmează să porți un costum complet. Aceasta este ordinea corectă: halat, bonetă, cizme, mască, ochelari și mănuși.
  3. Aranjează bine masca pentru a te proteja. Dacă porți ochelari, va trebui să îi scoți pentru a-ți pune și ajusta masca. După aceea, îți poți pune din nou ochelarii.
Mască de protecție

Cum te asiguri că ai pus corect masca de protecție?

  1. Ține masca cu ambele mâini, poziționând clema nazală în partea de sus. Apoi, modelează clema cu grijă pe forma nasului și extinde masca trăgând de marginea de jos.
  2. Pune-ți masca sub bărbie și trece cele două benzi peste cap sau după urechi, în funcție de tipul măștii.
  3. Poziționează banda inferioară sub urechi, iar banda superioară la mijlocul capului.
  4. Aranjează din nou clema nazală cu ambele mâini pentru a se potrivi perfect cu forma nasului.

Cum se îndepărtează masca de protecție?

Pentru a îndepărta echipamentul de protecție, există o ordine predefinită: mănuși, ochelari, cizme, bonetă și halat. Scoate-ți masca de protecție în afara zonei contaminate. Apoi, aruncă masca într-un coș de gunoi cu capac și spală-te bine pe mâini.

Concluzie

Există diferite tipuri de măști medicinale concepute pentru a ne proteja, filtrând particulele dăunătoare din mediul înconjurător. Prin urmare, este important să alegem o mască potrivită și să o purtăm în mod corect. Nu toate măștile de protecție sunt utile, iar unele pot fi chiar contraproductive (precum cele din bumbac).


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Cárcoba Alonso, A. (1992). Los equipos de protección individual. Salud y Trabajo.

  • Morelos, R., Ramirez, M., Sanchez, G., Chavarín, C., & Meléndez, E. (2014). El trabajador de la salud y el riesgo de enfermedades infecciosas adquiridas. Revista de La Facultad de Medicina de La UNAM.

  • Mutual de Seguridad CChc. (2013). Protección respiratoria. ACHS.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.