Tot ce trebuie să știi despre tratamentul herniilor
 

Tot ce trebuie să știi despre tratamentul herniilor

Chirurgia este principala opțiune pentru tratamentul herniilor, fiind foarte eficientă în majoritatea cazurilor. Specialiștii pot alege însă și o altă variantă de tratament.
Tot ce trebuie să știi despre tratamentul herniilor
Leidy Mora Molina

Scris și verificat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 24 martie, 2022

Herniile sunt modificări foarte frecvente care pot apărea din mai multe motive în orice moment al vieții. Acestea trec adesea neobservate, deși pot provoca și simptome foarte enervante. În ce constă tratamentul herniilor?

Tratamentul herniilor poate varia în funcție de factori precum locația, dimensiunea, simptomele și complicațiile asociate. Ținând cont de acest lucru, specialiștii pot opta pentru monitorizare sau chirurgie.

Ce este o hernie?

Hernia este proeminența țesutului printr-o slăbiciune preexistentă a peretelui care îl susține. Majoritatea herniilor apar la nivelul abdomenului. Țesutul proeminent este de obicei peritoneul, un organ sau ambele variante.

Unele hernii pot fi mai evidente în zona inghinală sau a coapsei. Totul va depinde de locația slăbiciunii peretelui. Majoritatea oamenilor raportează un nodul moale, nedureros într-o anumită zonă. Nodul tinde să fie mai vizibil la tuse și să dispară atunci când pielea este întinsă.

Cu toate acestea, manifestările clinice ale herniilor pot varia de la persoană la persoană, îngreunând diagnosticul și tratamentul. Unele dintre cele mai comune simptome sunt următoarele:

  • Disconfort și durere atunci când ridicați obiecte grele sau faceți efort
  • Reflux gastric sau arsuri la stomac în cazul herniei hiatale
  • Durere abdominală, slăbiciune sau greutate
  • Complicații precum obstrucția intestinală și strangularea

Cele mai frecvente tipuri de hernii

Această patologie poate fi clasificată în funcție de localizarea sa în abdomen. În acest sens, cauzele, simptomele prezentate și tratamentul herniilor variază.

Hernie inghinală

Hernia inghinală este cel mai frecvent tip de hernie și afectează mai mult bărbații. De fapt, un studiu publicat în 2019 a arătat că această hernie apare la o treime dintre bărbați de-a lungul vieții. Alterarea apare atunci când slăbiciunea se află în partea inferioară a peretelui abdominal, în apropierea canalului inghinal.

Cauzele herniei inghinale sunt foarte variate. La bărbați, apare atunci când canalul inghinal nu se închide complet după coborârea testiculelor.

Unul dintre principalele simptome este prezența unui nodul în zona inghinală sau în scrot. În plus, mulți bărbați raportează adesea durere atunci când ridică obiecte grele. Cea mai bună opțiune terapeutică este intervenția chirurgicală.

Tratamentul herniilor inghinale la bărbați

Hernie femurală

Herniile femurale sunt mult mai puțin frecvente decât herniile inghinale și afectează mai des femeile. În acest caz, proeminența coboară dinspre abdomenul inferior spre coapsă, chiar sub ligamentul inghinal.

Cauza este nedeterminată, deși este legată de o slăbiciune a peretelui muscular și de anumiți factori de risc, precum multiparitatea. Din păcate, este foarte dificil de diagnosticat.

Unul dintre simptomele principale este durerea în zona inghinală, motiv pentru care hernia femurală este adesea confundată cu hernia inghinală. Sunt necesare mai multe teste pentru a stabili un diagnostic diferențial.

Hernie ombilicală

Revărsarea conținutului abdominal are loc într-un punct slab din apropierea buricului. Dimensiunea poate varia.

Cauzele herniilor ombilicale și tratamentul acestora se modifică în funcție de vârsta persoanei afectate. La bebeluși, majoritatea herniilor ombilicale sunt cauzate de un defect anatomic. Cu toate acestea, ele dispar de la sine înainte de primul an de viață.

Adulții cu hernii ombilicale au o anumită patologie care crește presiunea în abdomen. Printre factorii asociați se numără obezitatea, sarcina, tusea, constipația cronică, ascita și problemele de prostată.

Un studiu publicat în The Surgical Clinics of North America afirmă faptul că intervenția chirurgicală este indicată numai atunci când pacienții au simptome deranjante.

Hernie hiatală

Acesta este un tip special de hernie în care stomacul se umflă în piept prin diafragmă. Nu se vede și nu se simte nimic la suprafață.

Hernia hiatală este mai frecventă la persoanele peste 50 de ani și cauza ei precisă nu este cunoscută. La copii, apare ca urmare a unei malformații congenitale.

Simptomele herniilor hiatale sunt diferite de cele ale altor tipuri de hernii. Oamenii au frecvent arsuri la stomac și boală de reflux gastroesofagian.

Hernie epigastrică

Hernia epigastrică apare din cauza unui defect în jumătatea superioară a peretelui abdominal. Este mai frecventă la nivelul liniei mediane.

De cele mai multe ori, este asimptomatică, deși unii oameni pot avea dureri. Din fericire, reparația chirurgicală are puține complicații, potrivit unei publicații din The British Journal of Surgery.

Tratamentul herniilor

Opțiunea terapeutică recomandată de specialist va depinde de mărimea herniei și de prezența simptomelor. Abordarea pentru herniile mici este monitorizarea atentă. În acest sens, medicul va urmări îndeaproape evoluția.

Unii specialiști recomandă folosirea hainelor strâmte pentru a reduce simptomele. Cu toate acestea, este o opțiune foarte conservatoare.

Tratamentul definitiv pentru orice hernie este o procedură chirurgicală numită hernioplastie. Constă în întoarcerea țesuturilor în cavitatea abdominală, cu repararea ulterioară a defectului peretelui abdominal. Reparația poate fi efectuată cu o sutură sau cu plasarea de plase speciale.

Există multe tehnici pentru a efectua o hernioplastie. Totul depinde de specialist. Se remarcă următoarele:

  • Chirurgie deschisă: Medicul va face o incizie în peretele abdominal pentru a repara defectul, lăsând o cicatrice mai mare.
  • Laparoscopie: Specialistul face incizii mai mici pentru a introduce instrumentele chirurgicale necesare.
Medic ce se ocupă de tratamentul herniilor

Prevenire și factori de risc

Din păcate, nu există o modalitate 100% eficientă de a preveni apariția unei hernii. Este important de reținut că acestea sunt legate de un defect al peretelui abdominal și de mai mulți factori de risc. Printre acestea se remarcă următoarele:

  • Ridicarea de obiecte grele sau exerciții fizice intense
  • Greutate mică la naștere sau copil născut prematur
  • Constipație sau tuse cronică
  • Vârsta înaintată
  • Obezitate
  • Sarcină
  • Tutun

Când să consultați un profesionist?

Cel mai indicat este să mergeți la specialist când observați un nodul anormal în abdomen. În plus, solicitați asistență medicală în cazul oricărei complicații. Printre cele mai frecvente sunt strangularea și obstrucția intestinală. Manifestările clinice sunt următoarele:

  • Proeminență roșie sau violet
  • Scăderea mișcărilor intestinale
  • Durere bruscă care se agravează în timp
  • Greață și vărsături
  • Febră

O afecțiune comună cu tratament eficient

Herniile sunt o afecțiune foarte frecventă care poate trece neobservată, în funcție de localizare. Mărimea acestora este variabilă, iar cele mai mari tind să fie foarte incomode.

Din fericire, tratamentul herniilor este foarte eficient, deși există riscul de recidivă. Dacă observați un nodul în orice zonă a corpului, este esențial să consultați un specialist.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Berndsen MR, Gudbjartsson T, Berndsen FH. [Inguinal hernia – review]. Laeknabladid. 2019 Sep;105(9):385-391.
  • Appleby PW, Martin TA, Hope WW. Umbilical Hernia Repair: Overview of Approaches and Review of Literature. Surg Clin North Am. 2018 Jun;98(3):561-576.
  • Henriksen NA, Montgomery A, Kaufmann R, Berrevoet F et al. Guidelines for treatment of umbilical and epigastric hernias from the European Hernia Society and Americas Hernia Society. Br J Surg. 2020 Feb;107(3):171-190.
  • Bedayat A, Hassani C, Chiang J, Hebroni F et al. Abdominal wall and pelvic hernias: classic and unusual hernias and their mimics. Clin Imaging. 2020 Aug;64:57-66.
  • Murphy KP, O’Connor OJ, Maher MM. Adult abdominal hernias. AJR Am J Roentgenol. 2014 Jun;202(6):W506-11.
  • Kelly KB, Ponsky TA. Pediatric abdominal wall defects. Surg Clin North Am. 2013 Oct;93(5):1255-67.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.