Logo image
Logo image

Tot ce trebuie să știți despre angiomul hepatic și tratamentul lui

4 minute
Angiomul hepatic este o tumoare benignă localizată în ficat. Dimensiunea sa variază între 2 și 5 centimetri, deși uneori poate fi mai mare, caz în care se numește angiom hepatic gigant.
Tot ce trebuie să știți despre angiomul hepatic și tratamentul lui
Maricela Jiménez López

Scris și verificat de medicul Maricela Jiménez López

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Angiomul hepatic este o masă tumorală benignă (necanceroasă) care apare în ficat, formată printr-o acumulare de vase de sânge în zonă. Dacă vreți să-i cunoașteți simptomele, diagnosticul și posibilele tratamente, trebuie să citiți acest articol. De asemenea, vă sfătuim să consultați medicul dacă credeți că aveți o problemă gravă de sănătate.

Ce este angiomul hepatic?

Angiomul hepatic, numit și hemangiom hepatic sau hemangiom cavernos, este cea mai frecventă tumoare hepatică benignă, cu o incidență de până la 20%, așa cum arată Manualul MSD.

Este o tumoră în mod normal mică (mai puțin de 5 cm) formată printr-o proliferare a celulelor endoteliale vasculare, adică a celulelor care formează vasele de sânge.

Cauzele apariției angiomului hepatic nu sunt complet clare. În multe cazuri, este o anomalie congenitală, ceea ce înseamnă că există încă de la naștere. În plus, în 10% din cazuri angiomul poate fi multiplu.

Există un caz care apare la bebeluși, care se numește hemangioendoteliom infantil benign sau hemangiomatoză hepatică multinodulară. A fost legat de insuficiență cardiacă și deces la bebeluși.

Recomandăm: Acestea sunt cele mai bune 7 plante medicinale pentru a proteja ficatul

Care sunt simptomele?

După cum subliniază experții Clinicii Mayo, în majoritatea cazurilor, angioamele hepatice sunt asimptomatice. Detectarea lor are loc în timpul unui examen medical necesar pentru a identifica un alt tip de afecțiune.

Deși angiomul hepatic poate fi diagnosticat la orice vârstă, cel mai frecvent apare între 30 și 50 de ani. De asemenea, este diagnosticat mai des la femei decât la bărbați.

Some figure

 

Rareori, hemangioamele pot provoca sângerări sau pot interfera cu buna funcționare a ficatului. Acest lucru se întâmplă într-un procent mic de cazuri, în care angiomul hepatic se rupe.

Când angiomul este mai mare de 5 cm, este denumit angiom gigant. În acest caz, apar simptome, parțial din cauza dimensiunii tumorii, care poate comprima organele adiacente.

Unele dintre simptomele care pot fi observate sunt următoarele:

  • Vărsături
  • Greaţă
  • Umflarea abdomenului
  • Senzație de sațietate timpurie
  • Durere în abdomenul superior

În cazul bebelușilor, angiomul hepatic este detectat înainte de 6 luni din cauza unor simptome precum:

Recomandăm: Tratamente naturale pentru ficatul gras

Cum se stabilește diagnosticul?

Metoda de diagnosticare a angioamelor hepatice implică analiza imaginilor. După cum am indicat deja mai sus, asimptomatologia acestei afecțiuni înseamnă că este diagnosticată într-un context menit să detecteze un alt tip de patologie.

Unele dintre testele imagistice care pot dezvălui prezența unui angiom hepatic sunt:

  • Ecografie
  • Rezonanță magnetică nucleară
  • Tomografie axială computerizată (CAT)

Ce complicații poate provoca angiomul hepatic?

Deși în marea majoritate a cazurilor, angiomul hepatic nu provoacă probleme și persoanele afectate pot trăi cu tumora fără a prezenta niciun simptom, există cazuri specifice în care afecțiunea se poate complica.

Some figure

 

Șoc hipovolemic

Aceste complicații apar în cazul în care angiomul depășește 5 cm (angiom gigantic). Cea mai gravă complicație apare atunci când are loc o ruptură spontană a angiomului.

Doar în 1% din cazuri apare o ruptură spontană a angiomului, însă această complicație poate fi foarte gravă și necesită tratament rapid, deoarece provoacă o pierdere mare de sânge și șoc hipovolemic.

Complicații pentru femei

Un alt aspect care trebuie luat în considerare este faptul că substanțe precum estrogenii pot determina creșterea tumorii. Acesta este motivul pentru care există o prevalență mai mare la femei decât la bărbați.

Mai exact, la femeile cu angioame hepatice care rămân însărcinate, cantitatea crescută de estrogen din corp poate provoca o creștere suplimentară a tumorii.

Alți factori, cum ar fi pilulele contraceptive sau terapia de substituție hormonală, pot fi legați de creșterea angiomului. Cu toate acestea, există o mare controversă cu privire la această afirmație, ceea ce face necesară o evaluare individualizată pentru fiecare caz în parte.

Sindromul Kasabach-Merritt

Acest sindrom foarte rar, care afectează în principal copiii, se caracterizează prin formarea de angioame hepatice gigantice și apariția coagulopatiilor.

Existența unei coagulopatii implică faptul că sângele nu se coagulează în mod normal. Motivul care explică această modificare este faptul că trombocitele, celulele implicate în coagulare, rămân prinse în tumoră și sunt distruse.

Pacienții afectați de acest sindrom suferă sângerări continue și severe. Se crede că această afecțiune este o varietate diferită de angiom hepatic, deși cu anumite caracteristici comune.

Care este tratamentul angiomului hepatic?

Tratamentul angiomului hepatic implică o intervenție chirurgicală. Prin intervenție chirurgicală, tumora este rezecată (îndepărtată).

Some figure

 

Cu toate acestea, marea majoritate a angioamelor hepatice nu necesită această intervenție, deoarece prezența lor nu prezintă un risc pentru persoana bolnavă.

Astfel, intervenția chirurgicală este rezervată cazurilor în care angiomul provoacă dureri sau complicații care afectează buna funcționare a organelor, lucru care apare mai des în cazurile de angiom hepatic gigant.

Nu ezitați să vă adresați medicului dacă credeți că aveți o problemă de sănătate!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bonini, C. J., Milatich, V., Giménez, C., Villavicencio, R., & Passamonti, M. E. (1996). Angioma hepático: características ecográficas, tomográficas y por resonancia magnética. Rev. Argent. Radiol.
  • Drigo, P., Mammi, I., Battistella, P. A., Ricchieri, G., & Carollo, C. (1994). Familial cerebral, hepatic, and retinal cavernous angiomas: A new syndrome. Child’s Nervous System. https://doi.org/10.1007/BF00301155
  • Jonas, S., Bechstein, W. O., Lemmens, H. P., Neuhaus, R., Thalmann, U., & Neuhaus, P. (1996). Liver graft-transmitted glioblastoma multiforme. A case report and experience with 13 multiorgan donors suffering from primary cerebral neoplasia. Transplant International. https://doi.org/10.1007/BF00335707

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.