Problemele de coagulare: cum are loc coagularea? - Doza de Sănătate
 

Problemele de coagulare: cum are loc coagularea?

Persoanele cu probleme de coagulare suferă adesea de boli care îngreunează oprirea sângerării și vindecarea rănilor.
Problemele de coagulare: cum are loc coagularea?
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Coagularea este procesul prin care sângele se transformă din starea sa lichidă naturală într-o stare de gel, formându-se astfel un cheag de sânge. Un cheag este o masă de sânge coagulat care se formează atunci când trombocitele, celulele sanguine și anumite proteine se contopesc. Citește mai departe pentru a afla informații utile despre problemele de coagulare care îți pot afecta sănătatea.

Câteva note importante despre circulația sângelui

În primul rând, este important să distingem un cheag de sânge de un tromb sau embolism. Cuvântul tromb se referă la un cheag atașat de peretele unui vas de sânge. Embolismele sunt cheaguri care circulă prin fluxul sanguin și se opresc într-o zonă a corpului, oprind circulația adecvată a sângelui.

Coagularea este un proces esențial pentru viață. De fapt, la toate mamiferele întâlnim un proces de coagulare similar. Prin urmare, în acest articol, vei afla informații valoroase despre acest proces anatomic vital.

Cum funcționează coagularea sângelui?

Pentru a înțelege cum funcționează coagularea, este necesar să înțelegem mai întâi fiziologia sângelui. În starea sa naturală, sângele curge fără a se transforma într-o materie gelatinoasă. Pereții vaselor de sânge sunt sănătoși și nu există nicio activare a substanțelor care să declanșeze formarea de cheaguri.

În acest moment, procesele anticoagulare și coagulare sunt în echilibru. Numeroase proteine lucrează împreună în două procese diferite care ajută la reglarea acestui echilibru, numit hemostază. Dacă un vas de sânge este deteriorat, are loc o reacție în lanț: activarea unei serii de proteine duce la formarea unui cheag. Acest lanț se numește cascadă de coagulare.

Peste 10 proteine diferite, numite factori de coagulare, joacă un rol important în cascada de coagulare. Aceste proteine pot fi găsite în plasma sanguină.

Procesul de coagulare

Procesul de coagulare a sângelui
Procesul de coagulare are loc printr-o reacție în lanț după deteriorarea unui vas de sânge.

Pe scurt, iată ce se întâmplă în timpul coagulării sângelui:

  • În primul rând, în peretele unui vas de sânge apare o mică ruptură. Aceasta provoacă sângerare (termenul de sângerare este folosit pur și simplu pentru a descrie scurgerea de sânge din vase, indiferent cât de mult sângele se pierde).
  • Apoi, vasele de sânge se contractă. Acest lucru se întâmplă în încercarea de a limita fluxul de sânge și de a preveni pierderea excesivă din cauza leziunii.
  • În continuare, se activează trombocitele. Trombocitele sunt părți ale celulelor care circulă în sânge. Acestea se lipsesc între ele la locul leziunii, formând un dop. În acest moment, intră în acțiune unul dintre cei mai importanți factori de coagulare, cunoscut sub numele de factorul Von Willebrand.
  • Apoi, restul factorilor de coagulare activează producția de fibrină. Fibrina este o substanță puternică care face posibilă formarea unui fel de plasă care menține dopul ferm și stabil.
  • Când rana se vindecă, acest dop care s-a format (cheagul) se dizolvă. Astfel, echilibrul este restabilit și vasul de sânge revine la starea sa naturală.

Problemele de coagulare

Așa cum am menționat deja, coagularea este un proces fundamental pentru viață. Atunci când oricare dintre elementele implicate în coagulare cedează, pot apărea numeroase boli. Iată câteva dintre cele mai frecvente boli care provoacă probleme de coagulare:

Boala von Willebrand

Problemele de coagulare sangvină
Persoanele cu boala von Willebrand au o problemă cu factorul de coagulare.

Aceasta este cea mai frecventă tulburare legată de problemele de coagulare. Persoanele cu această boală au o problemă cu factorul de coagulare von Willebrand. Așa cum am menționat mai sus, acest factor este cel care ajută trombocitele să se unească. Se estimează că până la 1% din populație suferă de această afecțiune. Cu toate acestea, simptomele sunt ușoare și puține persoane au un diagnostic medical oficial.

Unele dintre simptome sunt:

  • Sângerări nazale care se opresc greu.
  • Menstruații abundente la femei (menstruație dificilă și foarte dificilă).
  • Sângerare excesivă din cauza unei leziuni
  • Prezența sângelui în urină și/sau fecale.

Hemofilia, printre problemele de coagulare cele mai frecvente

Hemofilia este o tulburare de coagulare. Persoana afectată nu are factorul VIII sau IX. Aceste persoane tind să sângereze pentru perioade lungi de timp după o accidentare, deoarece sângele lor nu se coagulează în mod normal.

De asemenea, hemofilia este o boală moștenită care poate fi foarte gravă. Atunci când apare sângerarea internă, organele și țesuturile pot fi deteriorate și pot pune viața bolnavului în pericol.

În mod curios, aceasta este boala de care au suferit mulți membri ai familiilor regale în timpul secolului al XIX-lea. De exemplu, fiii ultimilor țari ruși au suferit de această boală. Numeroase studii s-au concentrat pe găsirea originii genetice a acestei boli, în special din acest motiv.

Concluzie

Coagularea este un proces complex care ne menține în viață. Este foarte important să studiem modul în care aceasta funcționează și cum pot problemele de coagulare să ne afecteze sănătatea.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Smith SA, Travers RJ, Morrissey JH. How it all starts: Initiation of the clotting cascade. Crit Rev Biochem Mol Biol. 2015;50(4):326–336. doi:10.3109/10409238.2015.1050550
  • Palta S, Saroa R, Palta A. Overview of the coagulation system. Indian J Anaesth. 2014;58(5):515–523. doi:10.4103/0019-5049.144643
  • Garmo C, Burns B. Physiology, Clotting Mechanism. [Updated 2019 Apr 16]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507795/
  • Chaudhry R, Babiker HM. Physiology, Coagulation Pathways. [Updated 2019 Apr 17]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482253/
  • Barmore W, Burns B. Biochemistry, Clotting Factors. [Updated 2019 Apr 21]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507850/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.