Logo image
Logo image

Tradiții de Anul Nou din întreaga lume

5 minute
Petrecerile și obiceiurile de Anul Nou sunt foarte frumoase oriunde în lume. Toate au o notă caracteristică și de neuitat. Descoperă-le alături de noi!
Tradiții de Anul Nou din întreaga lume
Scris de Ana Núñez
Ultima actualizare: 09 august, 2022

Frumoasele tradiții de Anul Nou din întreaga lume ne amintesc că fiecare început este sacru și etern. Strămoșii noștri au sărbătorit Anul Nou din cele mai vechi timpuri. De la Sumer și Saturnalia din Roma, până la Crăciunul creștin, Anul Nou a adus întotdeauna o promisiune de prosperitate.

Fiecare țară sărbătorește într-un mod diferit, deoarece obiceiurile răspund la caracteristicile fiecărei regiuni. Îți prezentăm mai jos un rezumat. Cu care te identifici?

Tradiții de Anul Nou din întreaga lume

Spania: 12 boabe de struguri cu noroc

Anul Nou în Spania este sărbătorit în familie cu o cină copioasă, o băutură și cel mai important ritual: mâncatul a 12 boabe de struguri pentru noroc. Unii încep să le mănânce în ritmul clopotelor ceasului Puerta del Sol din Madrid, pe care mulți îl urmăresc la televizor. Alții merg în piețe și alții preferă să rămână acasă cu rudele lor.

Se crede că originea acestui obicei este legată de fabricarea vinului și de o supraproducție de fructe. Aceasta a influențat răspândirea tradiției în toate casele spaniole la începutul secolului al XX-lea.

Grecia: joacă în ajunul Anului Nou și agățatul cepei

Noaptea grecilor este însoțită de diverse ritualuri: jocuri, inclusiv cărți sau zaruri, deoarece câștigul aduce noroc. Un alt obicei este să servești pâine cu busuioc; pâinea va avea o monedă ascunsă și cine o va descoperi va avea noroc.

Una dintre cele mai răspândite tradiții este atârnarea de ceapă la ușa din față pentru a atrage prosperitatea și renașterea în Noul An. Chiar în spatele ușii, se pune o rodie, pe care o rudă o va sparge; semințele vărsate vor aduce noroc.

Vezi și:

Cum să ai o viață mai sănătoasă după vacanță

Some figure
Pâinea cu busuioc face parte din tradițiile grecești de Anul Nou, fiind întotdeauna legată de noroc.

Japonia: feluri de mâncare speciale și tradiționalul Washoku

Japonezii intră în Anul Nou cu diverse delicatese ornate pentru a-i întâmpina pe zei. În mâncarea ritualică sau Washoku, folosesc ingrediente naturale și locale, cum ar fi orezul, peștele, legumele și plantele sălbatice comestibile, care sunt apoi servite într-o veselă specială.

Finlanda: turnarea potcoavelor

La câteva minute după Anul Nou, finlandezii iau potcoavele și le topesc. Lichidul este aruncat cu prudență într-o găleată cu apă rece. În funcție de forma pe care metalul o ia când se răcește, așa va fi și norocul din anul care începe.

Danemarca: săritul pe scaun și spartul vaselor

Când vine vorba de tradiții ciudate de Anul Nou, danezii sunt în topul listei. Ritualul constă în aruncarea vaselor la ușile caselor prietenilor și familiei la miezul nopții. Vesela trebuie să fie completă, dacă este posibil, deoarece cantitatea de cioburi este proporțională cu norocul pe care acestea îl aduc. Înainte de asta, oamenii sar pe scaune la ora 12 pentru a-și garanta propriul noroc.

Rusia: bunicul frigului împarte cadouri

În noaptea de 31 decembrie, bunicul frigului, Ded Moroz, vizitează casele alături de nepoata sa Snegurochka, Snow Maiden. Dintr-un oraș vechi și mic din nord-vestul Rusiei, Ded Moroz călătorește vasta țară și, pentru a-l aștepta, rușii se pregătesc cu diverse activități. Varietatea alimentelor este importantă, deoarece reprezintă abundența.

Columbia: o valiză pentru a garanta călătoritul

În Columbia, se folosește o valiză pentru a planifica viitoarele călătorii. Ar trebui să fie plină, la fel ca adevărata călătorie. În unele locuri în aer liber, în timp ce se îmbrățișează, oamenii ard o păpușă care reprezintă anul vechi.

Există și obiceiuri de influență europeană. De exemplu, se consumă 12 boabe de struguri pentru noroc, ca în Spania. Se consumă și linte ca în Italia, pentru a avea noroc.

Insula Crăciunului: primul loc care întră în Anul Nou

În nord-vestul Australiei, în Oceanul Pacific, există un arhipelag de aproximativ 5.000 de locuitori. Acolo, Anul Nou va sosi mai devreme decât în ​​întreaga lume. Cum se sărbătorește? Cu artificii, petreceri și slujbe în sate.

Argentina: arderea anului vechi

La fel ca în multe locuri din America Latină, în Argentina, arderea vechiului an este un ritual purificator la care participă întreaga comunitate. Pentru ca aceasta să funcționeze și să aducă prosperitate, păpușa trebuie să fie plină de culori și simbolism. Trebuie să ardă mult timp și să explodeze.

Some figure
Focurile de artificii sunt frecvente în diferite țări pentru a anunța noul an.

Cape Town, capitala Africii de Sud

Locuitorii din Cape Town sărbătoresc ziua de 2 ianuarie, Tweede Nuwe Jaar. Se numește „Al Doilea An Nou”. Ei își amintesc de ziua în care bunicii lor sclavi aveau voie, odată cu terminarea festivităților stăpânilor, să sărbătorească.

În Johannesburg, cel mai mare oraș din Africa de Sud, se face un foc mare. Se aruncă mobilier și obiecte vechi sau dezafectate în ideea de a purifica locuința și de a atrage prosperitatea.

Îți recomandăm:

Decorațiuni cu iută: 5 idei grozave

India: un amestec de culturi și obiceiuri

Am văzut deja că sfârșitul anului nu este doar o problemă calendaristică; este cultural, religios și geografic. În India, de exemplu, există diverse tradiții de Anul Nou. În Bengal, Anul Nou este pe 15 aprilie, prima zi a calendarului lunar bengali.

În a doua săptămână din aprilie este Anul Nou Malabari, cunoscut sub numele de vishu în Kerala. Oamenii consumă sadya tradițională, servită pe o frunză de banană. Elefanții sunt împodobiți, iar templele locale sunt parfumate cu tămâie.

Dar cel mai răspândit este Anul Nou Diwali, în luna noiembrie. La această dată se sărbătorește victoria luminii asupra întunericului, cu lumânări și felinare care acoperă fascinantul teritoriu hindus.

Solstițiul de iarnă face diferența în tradițiile de Anul Nou

În emisfera nordică, solstițiul de iarnă este pe 21 decembrie. Sărbătorile de Crăciun și Anul Nou sunt marcate de acest eveniment care, în diferite culturi, reprezintă un moment de reînnoire și renaștere. Țările și regiunile aflate sub influența solstițiului sărbătoresc sfârșitul anului în moduri similare: pirotehnică, copaci ornamentali, străzi colorate și cadouri.

Alte regiuni și culturi sunt influențate de echinocțiul de primăvară, 20-21 martie și echinocțiul de toamnă, 21-22 septembrie. La festivitățile de la sfârșitul anului, anotimpurile se întâlnesc și contrastează.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Campo T., Alberto (2006) El verano contra el invierno. Mimesis y subversión ritual en la religiosidad popular. Zainak. Cuadernos de Antropología-Etnografía, ISSN 1137-439X, Nº. 28. Disponible en: https://core.ac.uk/download/pdf/11499775.pdf
  • Choza, Jacinto (2018) La Fiesta de Año Nuevo. Una interpretación. RAPHISA. Revista de Antropología y Filosofía de lo Sagrado. Review of Anthropology and Philosophy of the Sacrum. ISSN: 2530-1233 Nº 4, Julio-Diciembre (2018) pp.: 9-24. Disponible en: https://revistas.uma.es/index.php/Raphisa/article/view/7380/6875
  • Delgadillo, Rosalba (2008) El equinoccio de primavera: mitos y realidades. Casa del Tiempo, IV. N° 13. Pp. 57-62. Disponible en: http://www.uam.mx/difusion/casadeltiempo/13_iv_nov_2008/casa_del_tiempo_eIV_num13_57_62.pdf
  • Menna, Rosana (2015) Arte a la hoguera. Revista Museo, N° 27. Pp. 59-64. Fundación Museo La Plata. Argentina. Disponible en: http://sedici.unlp.edu.ar/bitstream/handle/10915/52139/Documento_completo.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.