Logo image
Logo image

Tratament pentru tăieturi și zgârieturi

4 minute
Preparatul din salvie și miere pe care îl vom prezentaîn acest articol este un remediu antiseptic pe care îl poți folosi cu succes pentru a trata micile tăieturi și zgârieturi. Descoperă cum să-l prepari la tine acasă!
Tratament pentru tăieturi și zgârieturi
Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Există mai multe metode pentru a trata tăieturile și zgârieturile, în funcție de cât de grave sunt acestea. De multe ori, rana se vindecă singură dacă este superficială, iar pielea este menținută curată. Cu toate acestea, îți recomandăm să folosești un tratament pentru tăieturi și zgârieturi pentru a accelera procesul de vindecare.

Anumite ingrediente naturale, cum ar fi salvia și mierea, au proprietăți antiseptice și antimicrobiene care ajută la protejarea pielii de infecții. Mai mult, acestea conțin antioxidanți și nutrienți esențiali care ajută la vindecarea rănilor.

Descoperă cum să le folosești pentru a prepara un tratament pentru tăieturi și zgârieturi!

Tratament pentru tăieturi și zgârieturi cu salvie și miere

Tăieturile și zgârieturile apar atunci când una dintre zonele pielii suferă daune. Acestea provoacă adesea sângerare, roșeață și durere. Se pot infecta și pot provoca și alte simptome, cum ar fi puroiul și inflamația. Cu toate acestea, dacă sunt tratate corect, procesul de vindecare este rapid și nu provoacă, de obicei, complicații.

Din fericire, în zilele noastre există multe opțiuni de tratament ce protejează pielea atunci când apar răni superficiale. Deși multe opțiuni sunt farmaceutice, anumite preparate naturale pot fi foarte utile.

Acesta este cazul remediului preparat acasă din salvie și miere pe care îl vom prezenta în cele ce urmează. Ambele ingrediente sunt cunoscute pentru proprietățile lor antiseptice și vindecătoare. Această combinație este alternativa perfectă pentru dezinfectarea pielii, reducând la minim riscul de infectare. De asemenea, mierea și salvia ajută la calmarea iritațiilor și la ameliorarea umflăturilor care apar în jurul plăgii.

Citește mai mult:

Primul ajutor în arsuri – acționează imediat!

Some figure
Acest preparat din salvie și miere este un antiseptic natural pentru tratarea tăieturilor și a zgârieturilor superficiale.

Beneficii oferite de salvie pentru tratarea tăieturilor și a zgârieturilor

Salvia este una dintre plantele medicinale care pot ajuta la tratarea tăieturilor și a zgârieturilor datorită proprietăților lor antiseptice și antimicrobiene. Este folosită în medicina naturistă încă din cele mai vechi timpuri grație capacității sale de a preveni dezvoltarea bacteriilor și a altor microorganisme patogene. Atunci când este utilizată extern, nu numai că reduce riscul de infecție în zonele expuse, ci ajută la regenerarea țesuturilor pentru o vindecare optimă.

Beneficii oferite de miere pentru tratarea tăieturilor și a zgârieturilor

Mierea organică este unul dintre cele mai populare remedii alternative pentru tratarea tăieturilor și a zgârieturilor. Datorită proprietăților sale antibiotice, antifungice și antiseptice, mierea este o opțiune excelentă pentru prevenirea și tratarea infecțiilor.

Mierea este foarte utilă atunci când este aplicată pe piele, deoarece hidratează și ajută la regenerarea țesuturilor care au fost deteriorate din cauza leziunii. Mierea este calmantă și ameliorează disconfortul, cum ar fi senzația de arsură, mâncărimea și durerea.

Cum să pregătești tratamentul pentru tăieturi și zgârieturi cu salvie și miere

Some figure
Datorită proprietăților sale antibiotice și antimicrobiene, acest remediu pregătit la domiciliu poate preveni infectarea rănilor minore. De asemenea, acesta hidratează și vindecă pielea.

Acest remediu natural pentru a trata tăieturile și zgârieturile este ușor de preparat. De asemenea, ingredientele pot fi găsite cu ușurință în majoritatea supermarketurilor și magazinelor naturiste. Cel mai important este să te asiguri că achiziționezi miere ecologică 100%, deoarece alte sortimente nu au aceeași calitate nutritivă și proprietăți benefice.

Ingrediente necesare

  • 2 linguri de pulbere de salvie uscată (30 g)
  • 4 linguri de miere organică (60 g)

Ustensile necesare

  • Un borcan steril
  • O lingură de lemn

Mod de preparare

  • În primul rând, macină câteva frunze de salvie uscate și transformă-le într-o pulbere fină. Dacă vrei, cumpără extract de salvie tip pudră de la plafar.
  • Apoi, pune praful de salvie într-un borcan sterilizat anterior.
  • După aceea, adaugă lingurile de miere și amestecă folosind o lingură de lemn.
  • Atunci când preparatul este gata, acoperă-l și lasă-l într-un loc rece și întunecat timp de 24 de ore.
  • După scurgerea acestui interval de timp, poți începe să-l utilizezi.

Citește mai mult:

Primul ajutor în caz de arsuri prin opărire

Mod de utilizare

  • Curăță bine rana și apoi aplică tratamentul cu salvie și miere.
  • Masează ușor și lasă-l să acționeze timp de 20-30 minute.
  • Apoi, clătește rana cu apă caldă.
  • Aplică acest preparat de două sau trei ori pe zi, până când pielea ta se vindecă complet.

Atenție: Evită utilizarea acestui remediu pe tăieturi adânci. Rănile grave ar trebui să fie tratate de un specialist cât mai curând posibil. Așadar, dacă rana ta pare severă, consultă imediat un medic.

Acest remediu face parte din trusa ta de prim ajutor? Acum că știi cum să-l prepari, asigură-te că îl ai mereu la îndemână pentru a trata rănile minore. Acest preparat poate fi păstrat timp de una sau două luni dacă este ținut în frigider sau într-un loc răcoros.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Karimzadeh, S., & Farahpour, M. R. (2017). Topical application of Salvia officinalis hydroethanolic leaf extract improves wound healing process. Indian Journal of Experimental Biology55(2), 98–106.
  • McLoone P, Oluwadun A, Warnock M, Fyfe L. Honey: A Therapeutic Agent for Disorders of the Skin. Cent Asian J Glob Health. 2016;5(1):241. Published 2016 Aug 4. doi:10.5195/cajgh.2016.241
  • Yaghoobi R, Kazerouni A, Kazerouni O. Evidence for Clinical Use of Honey in Wound Healing as an Anti-bacterial, Anti-inflammatory Anti-oxidant and Anti-viral Agent: A Review. Jundishapur J Nat Pharm Prod. 2013;8(3):100–104.
  • Minden-Birkenmaier BA, Bowlin GL. Honey-Based Templates in Wound Healing and Tissue Engineering. Bioengineering (Basel). 2018;5(2):46. Published 2018 Jun 14. doi:10.3390/bioengineering5020046
  • Lordani TVA, de Lara CE, Ferreira FBP, et al. Therapeutic Effects of Medicinal Plants on Cutaneous Wound Healing in Humans: A Systematic Review. Mediators Inflamm. 2018;2018:7354250. Published 2018 Apr 1. doi:10.1155/2018/7354250

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.