9 tratamente pentru cicatricile cheloide
 

9 tratamente pentru cicatricile cheloide

Apariția cicatricilor cheloide nu mai este o condamnare. Există proceduri medicale și terapii alternative care redau aspectul plăcut al pielii.
9 tratamente pentru cicatricile cheloide

Ultima actualizare: 19 iulie, 2022

În general, cicatricile cheloide nu sunt dăunătoare sănătății. Însă, aceste semne sunt considerate inestetice și, în multe cazuri, sunt localizate în zone vizibile, afectând stima de sine. Din fericire, medicina are astăzi multiple alternative pentru a le îmbunătăți aspectul sau chiar a le elimina complet. Care sunt opțiunile? Descoperiți 9 tratamente pentru cicatricile cheloide!

Ce este o cicatrice cheloidă și care sunt cauzele ei?

Asociația Columbian de Dermatologie și Chirurgie Dermatologică ne spune că este o creșterea excesivă a țesutului fibros în timpul reparării unei leziuni. Aspectul său depășește limitele plăgii inițiale.

Aceste cicatrici apar de obicei după o tăietură pe piele, dar pot apărea și spontan, mai ales dacă persoana în cauză are o predispoziție.

Jurnalul Acta Médica Costarricense raportează faptul că tulburările în structura normală a colagenului sunt legate de îngroșarea disproporționată a pielii în timpul vindecării, ceea ce dă naștere acestui efect nedorit.

Revista del Centro Dermatologico Pascua adaugă faptul că creșterea fibroblastelor și a matricei de colagen duce la sechele hipertrofice ale pielii și dureri.

Cele mai bune tratamente pentru cicatricile cheloide

Simptomele unei cicatrici cheloide

Principalul simptom este aspectul întărit. Alte caracteristici ale acestei afecțiuni includ următoarele:

  • Mâncărime
  • Durere
  • Iritație
  • Roșeață
  • Umflătură
  • Schimbări de sensibilitate în zonă

Aceste cicatrici tind să se dezvolte oriunde pe corp, deși apar mai des pe lobul urechii, gât, cap și piept.

Uneori, în timp, cheloizii se micșorează în dimensiune până când devin mai puțin vizibili.

Poate fi prevenită o cicatrice cheloidă?

Potrivit unei publicații a Bibliotecii Naționale de Medicină din SUA, cicatricile cheloide sunt mai frecvente la negrii, asiatici, hispanici și persoanele sub 30 de ani. Se pot transmite de la părinți la copii.

Toți acești factori afectează posibilitatea de apariție a acestui tip de cicatrice. Cu toate acestea, anumite măsuri de precauție ajută la evitarea formării semnelor.

Folosiți protecție solară, acoperiți rana și aplicați medicamentele prescrise de medic. În plus, pacienții predispuși sunt sfătuiți să evite procedurile și intervențiile chirurgicale care nu sunt necesare.

9 tratamente pentru cicatricile cheloide

În funcție de caracteristicile leziunii, procedura potrivită este determinată de dermatolog. Există terapii conservatoare precum machiajul de camuflaj, o metodă convenabilă dacă persoana în cauză preferă să evite alte tehnici.

Poate fi necesar să combinați mai multe proceduri pentru a șterge cicatricile. Sa vedem care sunt tratamentele recomandate:

1. Laser

Sesiunile cu laser cu lumină pulsată ajută la aplatizarea umflăturii. Intervalul dintre sesiuni este de 1 până la 2 luni. Pentru un răspuns mai bun, combinați terapiile cu fiole de cortizon.

2. Injecții cu corticosteroizi

Injecțiile cu corticosteroizi au efecte antiinflamatorii și imunosupresoare. Aceste doze scad inflamația cheloidului. Scopul este de a face semnul să pară mai plat.

Pentru a face acest lucru, specialistul determină tipul de substanță care trebuie infiltrată și numărul necesar de ședințe. De obicei, este nevoie de 3 puncții, la distanță de 1 lună.

3. Chirurgie

Intervenția chirurgicală ca tratament pentru o cicatrice cheloidă este controversată. Deși rezecția nodulului ar putea contracara reapariția acestuia, pentru unii este considerată ultima alternativă.

Îndepărtarea acestor cicatrici la persoanele cu antecedente crește riscul apariției unor noi formațiuni. Se recurge la operație doar dacă procedurile estetice minim invazive nu oferă rezultate. Riscurile sunt reduse prin combinarea intervenției chirurgicale cu alte terapii.

4. Toxină botulinică

Buletinul Cirujano General raportează faptul că utilizarea toxinei botulinice de tip A (TBA) este o alegere terapeutică eficientă pentru cicatrici cheloide. La rândul său, revista Cirugía Plástica Ibero-Latinoamericana subliniază influența TBA asupra apoptozei și proliferării celulare, ceea ce induce ameliorarea clinică și histologică a cheloizilor.

Injecțiile cu TBA trebuie aplicate cât mai curând posibil pentru a scăpa de tensiunea cauzată de traumă. După 2 sau 3 ședințe, schimbările încep să fie observate. Numărul total de ședințe este stabilit de medic.

Academia Spaniolă de Dermatologie și Venerologie notează că, chiar dacă nu apar îmbunătățiri în aspectul cicatricii, toxina botulinică vindecă aproape întotdeauna mâncărimea asociată cu cheloizii.

5. Tratamente topice

Unguentele favorizează ascunderea leziunii, calmează mâncărimea, previn disconfortul și ameliorează durerea. Este vorba despre corticosteroizi topici cu caracteristici antiinflamatorii, vasoconstrictoare, antipruriginoase, antiproliferative și apoptotice, după cum indică Healthy Skin Foundation.

Se folosesc formule care conțin deoximetazonă, fibrinolizină și sulfat de zinc și cupru. Datorită sensibilității acestor medicamente topice, ele trebuie prescrise de un profesionist din domeniul sănătății.

6. Presoterapie

Presoterapia se bazează pe comprimarea cicatricilor cheloide cu benzi izolatoare și bandaje elastice. Pentru eficacitatea acestei tehnici, presiunea trebuie să fie de 24 mmHg. Se depășește presiunea capilară normală, așa cum specifică o analiză a Revistei Ibero-Latino-Americane de Chirurgie Plastică.

Se recomandă ca presoterapia sa dureze câteva luni, în episoade de 12 pana la 19 ore.

7. Silicon

Acest tratament constă în acoperirea rănii cu un plasture impermeabil. Este ideal pentru ca pielea să nu se înroșească și pentru a limita înălțimea leziunii.

Înainte de a-l pune pe cheloid, curățați și uscați zona. Plasturele trebuie să acționeze timp de 12 ore zilnic, pe o perioadă de 3 luni. Lăsați-l aplicat în timp ce desfășurați activitățile zilnice; nu contează dacă se udă.

8. Radioterapie

Asociația Columbiană de Dermatologie afirmă că radioterapia este pozitivă în gestionarea cheloizilor și prevenirea recidivelor. Procedura a dat rezultate mai bune când a fost precedată de o intervenție chirurgicală care a distrus țesutul cheloid.

La maxim 3 zile de la operație, radiația transformă cheloidul într-un țesut hipocelular și previne proliferarea excesivă a fibroblastelor. Tehnica necesită participarea chirurgilor plasticieni, dermatologilor și radiologilor.

9. Remedii naturiste ca tratamente pentru cicatricile cheloide

Medicina naturistă este mai puțin costisitoare decât alte tratamente pentru cicatricile cheloide. Există remedii naturale care atenuează cheloizii. Aloe vera, mierea și apa de trandafiri se remarcă printre opțiunile organice care ascund aceste urme nedorite.

Aceste ingrediente au proprietăți renumite pentru promovarea sănătății și aspectului plăcut al pielii.

Aloe vera în tratamente pentru cicatricile cheloide

Există complicații generate o cicatrice cheloidă?

Cicatricile cheloide nu prezintă pericole pentru sănătate. Uneori, medicii solicită biopsii pentru a exclude alte tipuri de leziuni ale pielii.

Atât timp cât urmați sfaturile specialiștilor, cicatrizarea nu se agravează. Plasturii, cremele hidratante, serurile topice și protecție solară sunt importante în această misiune.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.