Tratamente pentru durerile musculare ale gâtului
Majoritatea oamenilor folosesc analgezice și relaxante ca tratamente pentru durerile musculare ale gâtului, fără a vizita mai întâi medicul. Totuși, ideal este să mergeți la un profesionist. În plus, puteți completa tratamentul cu câteva remedii naturiste eficiente.
Durerea de gât se dezvoltă adesea din cauza contracției musculare. Se caracterizează printr-o senzație inconfortabilă de tensiune și rigiditate, care se poate agrava până la limitarea mobilității capului.
Deși nu este gravă și apare ocazional, este bine să știți ce soluții vă pot ajuta să o țineți sub control. Prin urmare, mai jos dorim să vă împărtășim câteva tratamente și recomandări utile.
Care sunt cauzele durerii musculare de gât?
Gâtul este alcătuit din vertebre cervicale, nervi și mușchi. Aceste componente sunt responsabile de protejarea esofagului și a laringelui. Datorită formei sale curbate, gâtul este vulnerabil la suprasolicitare. Cele mai frecvente cauze ale durerii sunt:
- Poziție greșită
- Capul ținut în jos prea mult timp
- Folosirea pernei greșite
- Leziuni
- Spasme din cauza mișcărilor bruște
- Boli inflamatorii, cum ar fi artrita și osteoartrita
Tratamente pentru durerile musculare ale gâtului
Proprietățile relaxante ale unor plante și ingrediente naturale pot ajuta la tratarea durerilor de gât prin ameliorarea simptomelor. Deși nu sunt tratamente pentru durere, aplicarea lor va promova circulația și va ajuta la reducerea tensiunii. Desigur, vă recomandăm să mergeți la medic pentru a primi medicamente dacă aveți nevoie.
Citiți și: 5 motive pentru care simți dureri în obraji
Tratament cu salată verde, portocale și miere
Ingredientele pe care le combinăm în acest remediu ajută la tratarea durerilor de gât în caz de torticolis sau tensiune provocată de stres. Salata verde furnizează polifenoli (concentrația lor este mai mare în semințe decât în frunze), substanțe care, conform diferitelor studii, induc relaxare și ajută la îmbunătățirea calității somnului.
Portocala este cunoscută pentru presupusele sale efecte antiinflamatorii. O investigație din 2013 a găsit o posibilă legătură între consumul de suc de portocale și scăderea inflamației. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare în acest sens.
În cele din urmă, includem mierea datorită efectelor sale antiinflamatorii. În concluzie, combinația acestor trei elemente ne va ajuta să ameliorăm durerile de gât.
Ingrediente
- 4 frunze de salată verde proaspătă
- 2 linguri de miere (30 g)
- 3 coji de portocală
- 2 căni de apă (500 ml)
Pregătire
- Adăugați toate ingredientele într-o oală și fierbeți timp de 20 de minute.
- Apoi, filtrați lichidul.
Cum se utilizează
- Turnați preparatul în cadă și reglați temperatura cu puțină apă rece.
- Faceți baie timp de 15 sau 20 de minute.
Tratament cu mușețel
Proprietățile antiinflamatorii și calmante ale mușețelului pot reduce durerile musculare de gât. De fapt, un studiu realizat în Statele Unite sugerează faptul că „mușețelul funcționează printr-un mecanism de acțiune similar cu cel atribuit medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene”.
În acest caz, propunem aplicarea prin intermediul unor comprese calde care să acționeze direct asupra zonei afectate. Aveți grijă să nu folosiți preparatul prea fierbinte pe piele.
Ingrediente
- 3 linguri de mușețel (45 g)
- 2 căni de apă (500 ml)
Pregătire
- Puneți mușețelul într-o oală cu două căni de apă.
- Fierbeți la foc mic timp de 5 minute după ce dă în clocot.
- La final, filtrați cu o strecurătoare.
Cum se utilizează
- Înainte ca preparatul să se răcească, aplicați-l pe gât cu ajutorul unei cârpe sau al unui prosop.
- Lăsați-l să acționeze aproximativ 10 minute și, dacă este necesar, repetați tratamentul de două ori pe zi.
Tratament cu tinctură de arnică
Tinctura de arnică este un produs natural care a fost folosit din cele mai vechi timpuri ca supliment natural împotriva inflamațiilor. Datorită proprietăților sale antiinflamatoare și decongestionante, vă sugerăm să o folosiți ca aliat pentru a trata durerile musculare de gât.
Notă: Dacă luați un medicament, trebuie să discuta mai întâi cu medicul de familie.
Ingrediente
- 10 picături de tinctură de arnică
- 2 căni de apă (500 ml)
Pregătire
- În primul rând, încălziți paharele cu apă.
- Apoi, dizolvați tinctura de arnică.
Cum se utilizează
- Înmuiați o cârpă în preparat și aplicați-o pe gât.
- Dacă doriți, masați mușchii timp de 3-5 minute.
Tratament cu camfor și usturoi
Diferite investigații au descoperit că atât usturoiul, cât și ceapa au proprietăți antioxidante, antiinflamatorii și antibacteriene. Includem usturoiul, deoarece compușii săi organosulfurați pot preveni formarea de mesageri proinflamatori.
În ceea ce privește camforul, un mic studiu din 2015 a concluzionat că utilizarea acestuia este eficientă în ameliorarea durerii de intensitate medie.
Deși acest remediu nu are cel mai plăcut miros, proprietățile sale antiinflamatorii vor da rezultate bune împotriva durerilor din zona cervicală. Se recomanda în caz de spasme, torticolis sau dureri provocate de mișcările bruște.
Ingrediente
- 1 baton de camfor (20 g)
- ½ căpățână de usturoi
Pregătire
- Zdrobiți batonul de camfor și amestecați-l cu usturoiul zdrobit.
Cum se utilizează
- Masați-vă gâtul cu acest preparat de până la 2 ori pe zi.
Citiți mai mult: Legătura dintre durerea fizică și anxietate
Alte recomandări de tratamente pentru durerile musculare ale gâtului
Vă reamintim că remediile naturiste pot fi o completare a tratamentului indicat de medicul specialist. Aceste tratamente nu înlocuiesc medicația sau tratamentul specific recomandat de profesionist. În plus:
- Faceți exerciții terapeutice de până la două ori pe zi. Nu este necesar să faceți mișcări bruște și prelungite. Este suficient să rotiți ușor capul și gâtul în toate părțile.
- Evitați să petreceți mult timp în fața computerului sau a dispozitivelor mobile.
- Practicați tehnici de relaxare, cum ar fi exerciții de yoga.
- Adoptați o poziție bună de dormit și alegeți o pernă potrivită.
- Evitați să purtați rucsacuri prea grele.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Gross, A., Kay, T. M., Paquin, J. P., Blanchette, S., Lalonde, P., Christie, T., … Santaguida, P. L. (2015). Exercises for mechanical neck disorders. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD004250.pub5
- Binder, A. (2003). Neck pain. Clinical Evidence. https://doi.org/10.1016/B978-044310361-2.50032-2
- Binder, A. I. (2007). Cervical spondylosis and neck pain. British Medical Journal. https://doi.org/10.1136/bmj.39127.608299.80
- Fritz, J. M., & Brennan, G. P. (2007). Interventions for Neck Pain. Physical Therapy. https://doi.org/10.2522/ptj.20060192
- NCBI. (2017). Sleep-inducing effect of lettuce (Lactuca sativa) varieties on pentobarbital-induced sleep. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6049580/
- Coelho, Raquel & Hermsdorff, Helen Hermana & Bressan, Josefina. (2013). Anti-inflammatory Properties of Orange Juice: Possible Favorable Molecular and Metabolic Effects. Plant foods for human nutrition (Dordrecht, Netherlands). 68. 1-10. 10.1007/s11130-013-0343-3.
- NCBI. (2014). Analgesic and anti-inflammatory effects of honey: the involvement of autonomic receptors. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24318481
- ScienceDirect. (2009). Chamomile, a novel and selective COX-2 inhibitor with anti-inflammatory activity. https://doi.org/10.1016/j.lfs.2009.09.007
- Research Gate. Studies on the Anti-Inflammatory Activity ofPhytopharmaceuticals Prepared fromArnicaFlowers. https://www.researchgate.net/profile/Silvio_Sosa2/publication/11316448_Studies_on_the_Anti
- Inflammatory_Activity_of_Phytopharmaceuticals_Prepared_from_Arnica_Flowers1/links/00463534cddb23bc1c000000/Studies-on-the-Anti-Inflammatory-Activity-of-Phytopharmaceuticals-Prepared-from-Arnica-Flowers1.pdf
- Wilson, E. and Demmig‐Adams, B. (2007), “Antioxidant, anti‐inflammatory, and antimicrobial properties of garlic and onions”, Nutrition & Food Science, Vol. 37 No. 3, pp. 178-183. https://doi.org/10.1108/00346650710749071
- NCBI. (2015). Clinical efficacy of polyherbal formulation Eezpain spray for muscular pain relief. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25553684
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.