Tratamente pentru eliminarea cariilor din mobilier
Cariile ajung în interiorul mobilierului și, dacă nu acționați la timp, sunt greu de eliminat. În general, acest tip de insectă se hrănește cu lemn de vârstă mijlocie, adică evită obiectele foarte vechi sau foarte noi. Ce tratamente pentru eliminarea cariilor din mobilier există?
Dacă o singură cameră este infestată, cresc șansele de răspândire a larvelor și riscați să pierdeți mobilierul din întreaga locuință. Pentru ca acest lucru să nu se întâmple, vă vom spune cum să localizați sursa de contaminare și să o eliminați cu succes.
Ce sunt cariile și de ce atacă mobila?
Viermele de lemn este un tip de gândac ce aparține familiei Coleoptera. Acesta intră în categoria insectelor xilofage, deoarece se hrănește cu lemn.
După cum subliniază Revista Ibero Diversidad Etymológica, viermele de lemn produce pierderi mari la nivel agricol și forestier. Într-o măsură mai mică, este legate de afecțiuni de sănătate, cum ar fi dermatita de contact. Viermele de lemn are doi compuși numiți cantaridină și pederină, care sunt eliberați prin picioare și antene.
Gândacul adult poartă denumirea științifică de Hylotrupes bajulus. Potrivit cercetărilor publicate de Cellulose, este capabil să degradeze celuloza și hemiceluloza din lemn. Acesta este motivul pentru care mobila realizată din acest material este expusă riscului de distrugere.
Dacă gândacul este mic, se numește Anobium punctatum. Acesta reprezintă principala cauză a daunelor aduse lemnului în ultimii 100 de ani, după cum menționează portalul The Building Conservation. Pe același subiect, revista Bosque afirmă faptul că viermii reprezintă o problemă serioasă pentru construcțiile din lemn, deoarece slăbesc structura și distrug aspectul acestora.
Cariile mănâncă zona exterioară și creează canale spre interior.
Cum se detectează cariile mobilierului?
Viermii fac zgomot în timp ce mestecă, dar acesta este aproape imperceptibil. Prin urmare, este nevoie de alte tehnici de detectare.
Procesul pleacă de la suspiciune, la observarea schimbării aspectului mobilierului. Dacă observați găuri, praf sau rumeguș, este posibil să existe larve.
Pentru a verifica prezența larvelor, introduceți un ac în gaură. Dacă intră ușor, perforația nu corespunde larvelor, deoarece acestea sapă într-o direcție paralelă cu suprafața, așadar acul nu ar putea pătrunde adânc.
Descoperiți: Mobilierul din ratan: care sunt avantajele și dezavantajele sale?
Tratamente pentru eliminarea cariilor din mobilier
Curățare cu oțet
Oțetul este un remediu excelent pentru eliminarea cariilor din mobilier. Revista Maderas, Ciencia y Tecnología a demonstrat printr-un experiment capacitatea de protecție a oțetului ca pesticid și antifungic în cazul materialelor lemnoase.
Studiul a constat în plasarea larvelor de H. bajulus în probe de pin impregnate cu oțet în diferite concentrații. După 16 săptămâni, specialiștii au evaluat ratele mortalității, iar rezultatul a indicat faptul că oțetul este un pesticid eficient împotriva viermilor de lemn.
Metoda ideală de utilizare a tratamentului este completarea cu alte remedii. Aplicați un insecticid din comerț alături de oțet.
Puteți să combinați oțet și 2 linguri mari de alcool. Frecați mobilierul cu acest lichid și o perie, insistând la colțuri. Pentru găurile lăsate de larve, folosiți o seringă.
Aer fierbinte
Folosiți uscătorul de păr la cea mai ridicată temperatură pe orificiile din mobilier. Puneți o bucată de plastic deasupra orificiilor, astfel încât căldura să rămână în interior.
Aer rece
Profitați de îngheț pentru a ucide cariile din mobilier. Acoperiți cu plastic și lăsați mobilierul în aer liber timp de câteva zile. Larvele nu vor supraviețui. Următorul lucru este să curățați și să pulverizați oțet pe mobilier.
Repetarea procedurii 3 zile la rând va accelera eliminarea larvelor.
Injectarea tratamentelor din comerț
Există substanțe speciale pentru cariile lemnului. Introduceți-le în orificii și înveliți mobila în plastic timp de 3 săptămâni, astfel încât substanța chimică concentrată să-și facă efectul.
Alcool alb și ulei de arbore de ceai
Articolul Terebentina și repelentele pentru insecte vorbește despre acest compus derivat din rășină și ulei de pin. Terebentina este un insecticid eficient.
Australian Journal of Entomology susține faptul că ingredientele active naturale ale uleiului esențial de Melaleuca sau arbore de ceai sunt un repelent sigur. Recent Advances in Biology and Medicine menționează câteva cercetări în care această plantă a avut proprietăți antifungice, antimicrobiene și de respingere a insectelor.
Pentru a combate larvele, amestecați ulei de arbore de ceai cu 200 ml de alcool alb. Încărcați o seringă și injectați lichidul în găurile săpate de larve. Lichidul rămas poate fi pulverizat pe mobilă.
Descoperiți: Ce este bitumul de Israel și pentru ce se folosește?
Ce să faceți pentru a elimina cariile din mobilier dacă infestarea este gravă?
Exista mobilier delicat sau infestări masive care nu pot fi abordate pe cont propriu. În aceste scenarii, trebuie să cereți ajutorul unui specialist în domeniu.
Procedura experților include mutarea piesei de mobilier într-o încăpere cu o temperatură scăzută, deoarece larvele nu rezistă la frigul extrem. Apoi, aceștia aplică substanțe toxice. Daca mobila este detașabilă, se dezinfectează pe părți.
O ultimă sugestie este curățarea și restaurarea mobilierului după aplicarea tratamentelor. Aplicați un strat de lac pentru a redobândi aspectul inițial.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Akcay, C., Yalcin, M. (2021). Análisis morfológico y químico de la madera dañada por larvas de Hylotrupes bajulus (antiguo barrenador doméstico) y su caracterización FTIR. Celulosa 28(3), 1295–1310. https://link.springer.com/article/10.1007/s10570-020-03633-5
- Akkuş, Memiş, Akçay, Çağlar, & Yalçın, Mesut. (2022). Antifungal and larvicidal effects of wood vinegar on wood-destroying fungi and insects. Maderas. Ciencia y tecnología, 24, 37. https://dx.doi.org/10.4067/s0718-221×2022000100437
- Alonso Zaragaza, M. (2015). Orden Coleoptera. Revista Ibero Diversidad Etimológica – SEA. 5, 1–18. http://sea-entomologia.org/IDE@/revista_55.pdf
- Bin, M., Ahmad, M., Aslam, M., Mamat, A. (2016). Propiedades repelentes de insectos de Melaleuca alternifolia. Avances Recientes en Biología y Medicina, 2: 57-61. https://www.researchgate.net/publication/305982253_Insect_Repellent_Properties_of_Melaleuca_alternifolia
- Buchanan, S. (2011). Turpentine and insect repellents. 121. 16-18. https://www.researchgate.net/publication/295164085_Turpentine_and_insect_repellents
- Greive, K.A., Staton, J.A., Miller, P.F., Peters, B.A. and Oppenheim, V.M.J. (2010). Desarrollo de aceites de Melaleuca como repelentes de insectos personales efectivos de base natural. Revista Australiana de Entomología, 49, 40-48. https://doi.org/10.1111/j.1440-6055.2009.00736.x
- Hutton, T. (2008). Carcoma Anobium punctatum. The Building Conservation Directory. https://www.buildingconservation.com/articles/woodworm/woodworm.htm
- Macías Alonso, B., Rodríguez Castellano, M. (2019). Dermatitis de contacto por Paederus. Dermatología Revista Mexicana, 63(4): 402-406. https://dermatologiarevistamexicana.org.mx/article/dermatitis-de-contacto-por-paederus/
- Parc de Salut Barcelona. Cantaridina. Parc de Salud Barcelona. https://www.parcdesalutmar.cat/es/dermatologia/cures-tractaments/cantaridina/
- Rebolledo R., R., Sáez B., P., Klein K., C., Salas E., C., & Aguilera P., A. (2006). Daños en casas de madera ocasionados por coleópteros xilófagos, IX Región, Chile. Bosque, 27(1), 52–56. https://www.mendeley.com/catalogue/379a17d9-7a3e-398b-824e-c19cd19a17e7/?
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.