Logo image
Logo image

Tratamentul dopurilor de ceară din urechi

5 minute
Blocarea cerumenului este o afecțiune enervantă și inconfortabilă, cunoscută sub numele de dop de ceară. Cauzele sunt multiple și variate, dar problema este destul de simplu de tratat.
Tratamentul dopurilor de ceară din urechi
Ultima actualizare: 14 iulie, 2021

Crearea cerumenului este unul dintre numeroasele mecanisme de apărare ale corpului uman împotriva agenților străini. Ceara joacă un rol fundamental în protejarea și hidratarea urechilor. Însă această substanță se acumulează adesea și duce la blocaje. Citește mai departe pentru a descoperi care este tratamentul dopurilor de ceară!

Ceara sau cerumenul este o substanță gălbuie-portocalie rezultată din secrețiile glandelor sebacee și sudoripare. Ajută la lubrifierea și curățarea urechii umane, precum și la apărarea acesteia. Face parte din procesul de eliminare pentru a înlocui celulele superficiale ale pielii prin mișcarea maxilarului și a capului.

La unii oameni, secreția se acumulează adânc în ureche, ducând la formarea dopurilor de ceară. Cel mai frecvent simptom este scăderea auzului pe partea afectată. Cu toate acestea, diagnosticul precoce și tratamentul prompt pot atenua problema.

Simptomele dopurilor de ceară din urechi

Acest lucru este destul de enervant și poate afecta profund calitatea vieții unei persoane. Estimările indică faptul că această afecțiune, împreună cu otita medie și externă, sunt principalele cauze ale pierderii auzului la pacienții tineri.

Persoanele afectate experimentează de la dificultăți la auzul sunetelor îndepărtate, până la blocarea totală a capacității auditive la nivelul urechii obstrucționate. Pacienții cu dopuri de cerumen prezintă adesea următoarele simptome:

  • Durere în ureche
  • Senzația de presiune sau inflamație în zonă
  • Țiuit sau tinitus
  • Mâncărime în urechi
  • Greață și amețeli
  • Lichid care iese din canalul urechii
  • Percepția unui miros neplăcut care vine din ureche

Vezi și:

Ce este sindromul urechii muzicale și cum este tratat?

Când trebuie să consulți un medic?

Cere ajutor medical de specialitate ori de câte ori ai simptome neplăcute sau ciudate care îți afectează viața de zi cu zi. Medicii sunt calificați pentru a evalua starea de sănătate a urechii prin intermediul examinării cuprinzătoare a canalului auditiv.

Este important să consulți un specialist cât mai curând posibil. Tratamentul efectuat la timp poate schimba prognosticul acestei afecțiuni. În plus, nu încerca să elimini ceara din urechi pe cont propriu sau cu ajutorul metodelor tradiționale. Aceste situații cresc riscul de complicații.

Some figure
Consultă un medic pentru a confirma impactul cerumenului și a exclude orice alte probleme care ar putea duce la durere și pierderea auzului.

Cauzele dopurilor de ceară din urechi

Prezența cerii în ureche este normală și face parte din fiziologia corpului uman. Ea dispare de la sine ca urmare a mișcărilor maxilarului pe care le facem atunci când mestecăm, vorbim și ne mișcăm capul și odată cu schimbarea epiteliului superficial al pielii.

Dopurile de ceară apar din cauza factorilor care cresc producția sau împiedică scurgerea acesteia. În plus, principalul mecanism asociat este utilizarea bețișoarelor de urechi sau a agrafelor de păr ca parte a igienei zilnice.

Bețișoarele de urechi deplasează ceara distribuită în canalul urechii către partea posterioară și pot provoca chiar și leziuni în această structură. În plus, blocarea cerii apare și din cauza prezenței dispozitivelor auditive, aparatelor auditive și dopurilor pentru urechi.

Mai mult decât atât, studiile arată că, pe măsură ce o persoană îmbătrânește, glandele seroase și sudoripare se atrofiază și produc o ceară mai uscată, care tinde să se acumuleze. În mod similar, unii pacienți cu dizabilități de dezvoltare au canale hipoplazice sau mai mici, care împiedică scurgerea naturală a cerii.

Diagnosticul și tratamentul dopurilor de ceară

Un medic generalist sau specialist în otorinolaringologie poate diagnostica cu ușurință impactul cerumenului folosind un otoscop. Acest dispozitiv portabil utilizează un fascicul de lumină și o lentilă de mărire pentru a vizualiza interiorul canalului urechii.

Examinarea urechii cu acest instrument este cunoscută sub numele de otoscopie. Medicul introduce un mic con în deschiderea urechii, care facilitează diagnosticul leziunilor. Odată ce vede obstrucția, specialistul poate utiliza următoarele proceduri medicale pentru a îndepărta cerumenul:

  • Aplicarea cerumenoliticelor constă în aplicarea picăturilor din anumite soluții în interiorul canalului auditiv pentru a hidrata și a înmuia cerumenul acumulat. Soluția se lasă să acționeze timp de 5-10 minute cu capul înclinat. Ulterior, se extrage ceara diluată.
  • Irigarea este aplicarea de apă distilată, peroxid de hidrogen sau soluție salină în ureche la presiune moderată, cu o seringă. Înmoaie cerumenul pentru a-l extrage, trăgându-l din interior. Medicii folosesc adesea metoda în asociere cu cerumenolitice pentru a facilita procedura.
  • Extracția manuală necesită o chiuretă sau un mic dispozitiv de aspirație pentru a localiza cerumenul blocat și a-l extrage.

Prevenire și recomandări în ceea ce privește dopurile de ceară din urechi

Nu utiliza bețișoare sau agrafe în interiorul canalului urechii! Folosește-le numai pentru curățarea externă a urechii. Redu utilizarea căștilor.

Profesioniștii recomandă aplicarea profilactică a uleiurilor naturale sau a alcoolului de concentrație 70% dacă ești predispus la această afecțiune, sub strictă supraveghere medicală. În plus, pacienții cu probleme recurente ar trebui să viziteze medicul la fiecare 6 luni pentru a evalua starea de sănătate a ambelor urechi.

De asemenea, trebuie să subliniem faptul că igienizarea specializată previne apariția unor noi episoade. Specialistul poate indica tratamentul profilactic. În plus, există și modalități de a îndepărta ceara în siguranță și fără a provoca daune urechii.

Vezi și:

Stimularea nervului vag al urechii

Some figure
Doar un profesionist calificat poate să aplice soluția de îndepărtare a dopului de ceară.

Evitarea utilizării metodelor tradiționale pentru tratamentul dopurilor de ceară

În prezent, există o listă lungă de proceduri alternative pentru îndepărtarea dopurilor de ceară. Cele mai multe se bazează pe utilizarea căldurii generate de lumânări sau a altor instrumente care extrag ceara.

Aceste metode sunt riscante și asociate cu arsuri și chiar perforații ale canalului urechii. Consultă un medic în timp util dacă bănuiești că ai un dop de ceară. Medicul poate identifica și aborda rapid patologia și îți poate oferi tratamentul corect.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Benito Orejas J, Garrido Redondo M, Velasco V, Mata J et al. Extracción de la cera de los oídos. Rev Pediatr Aten Primaria. 2015; 17(67): e223-e231.
  • Cardemil F, Mena P, Herrera M, Fuentes E et al. Prevalencia y causas de hipoacusia en una muestra de escolares de la zona sur de Santiago. Rev. Otorrinolaringol. Cir. Cabeza Cuello. 2016; 76(1): 15-20.
  • Sevy JO, Singh A. Cerumen Impaction Removal. 2020. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan–.
  • Michaudet C, Malaty J. Cerumen Impaction: Diagnosis and Management. Am Fam Physician. 2018;98(8):525-529.
  • Schwartz SR, Magit AE, Rosenfeld RM, Ballachanda BB et al. Clinical Practice Guideline (Update): Earwax (Cerumen Impaction). Otolaryngol Head Neck Surg. 2017;156(1_suppl):S1-S29.
  • McCarter DF, Courtney AU, Pollart SM. Cerumen impaction. Am Fam Physician. 2007 May 15;75(10):1523-8.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.