Remedii naturale pentru otită - Doza de Sănătate
 

Remedii naturale pentru otită

Cazurile ușoare de otită pot fi tratate acasă cu ingrediente naturale. Cu toate acestea, dacă simptomele persistă sau se agravează, cel mai bine este să te adresezi medicului specialist pentru alte opțiuni de tratament.
Remedii naturale pentru otită
Sergio Alonso Castrillejo

Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Otita sau inflamația urechii este o afecțiune cauzată de o infecție. În funcție de zona afectată, otita poate fi externă, medie sau medie cu revărsat. Infecția poate fi acută sau cronică. Forma sa cea mai comună este otita medie, atunci când zona din spatele timpanului se inflamează. Cunoști remedii naturale pentru otită? Citește acest articol pentru a afla mai multe informații utile!

Deși tratamentul acestei afecțiuni variază în funcție de gravitatea infecției, există câteva ingrediente naturale care te pot ajuta să accelerezi procesul de recuperare atunci când simptomele sunt ușoare. În acest articol, îți vom împărtăși câteva opțiuni pe care poți să le încerci acasă.

4 remedii naturale pentru otită

Otita poate provoca simptome incomode, cum ar fi dureri de urechi (otalgie), febră moderată, tinitus și iritabilitate. Ocazional, este însoțită și de amețeli, secreții și pierderea auzului. De cele mai multe ori, aceste simptome incomode se diminuează în câteva zile și nu generează complicații majore.

Cu toate acestea, dacă otita este cauzată de o infecție gravă, poate duce la pierderea auzului sau la ruperea timpanului, printre alte consecințe grave. Prin urmare, îți recomandăm să te adresezi imediat medicului pentru a determina cauza problemei. Dacă aceasta este ușoară, poți folosi câteva remedii naturale. Ia notițe!

1. Ulei de măsline

Ulei de măsline
Uleiul de măsline este un remediu eficient atunci când durerea este cauzată de blocaje de ceară în canalul urechii.

Până în prezent, nu există dovezi științifice solide care să susțină utilizarea uleiului de măsline ca remediu pentru otită. În ciuda acestui fapt, unele date anecdotice sugerează că ar putea fi eficace. De fapt, potrivit Academiei Americane de Pediatrie (AAP), aplicarea câtorva picături de ulei de măsline în ureche este sigură.

Cum se folosește:

 • Mai întâi, încălzește ușor puțin ulei de măsline.
 • Apoi, aplică 3 picături în urechea afectată (nu supraîncălzi uleiul, verifică-l cu atenție!).
 • După aceea, înclină capul și lasă-l să acționeze câteva minute – apoi scurge-l.
 • Dacă simptomele persistă, repetă procedeul a doua zi.

2. Oțet de mere

Oamenii au folosit oțet de cidru de mere din cele mai vechi timpuri ca remediu pentru otită și alte infecții ale urechii. Cu toate acestea, la fel ca în cazul anterior, nu există dovezi care să susțină aceste efecte. Ceea ce sugerează unele studii este faptul că oțetul este eficient împotriva bacteriilor, virușilor și ciupercilor.

Cum se folosește:

 • Pentru început, combină părți egale de oțet de mere și apă caldă.
 • Apoi, înclină capul și aplică 5 picături în fiecare ureche afectată, folosind o pipetă sau o seringă.
 • Apoi, acoperă urechea cu o dischetă de bumbac și lasă remediul să acționeze 5 minute.
 • După aceea, scurge reziduul (dacă există).
 • Repetă procedura zilnic până când infecția dispare.

3. Ulei de busuioc

Busuioc folosit în remedii naturale pentru otită
Busuiocul are efecte antiinflamatoare și antibacteriene pentru a controla posibilele infecții ale urechii.

Datorită proprietăților sale antibacteriene și antiinflamatoare, uleiul de busuioc poate fi unul dintre cele mai bune remedii pentru otită. Aplicarea acestuia reduce iritația canalului urechii și ajută la oprirea dezvoltării microorganismelor patogene.

Cum se folosește:

 • Mai întâi, diluează câteva picături de ulei de busuioc într-o lingură de apă caldă.
 • Apoi, pune amestecul într-o pipetă și aplică 3 sau 5 picături în urechea afectată.
 • Lasă-l să acționeze timp de 5 minute, înclinând capul.
 • Repetă utilizarea remediului în fiecare zi, până când disconfortul dispare.

4. Ghimbir

Utilizarea externă a uleiului de ghimbir te poate ajuta să ții sub control simptomele otitei. Datorită ușoarelor sale efecte analgezice și antiinflamatoare, acesta reduce durerea și iritația urechii. Calmează chiar și disconfortul asociat cu otita, cum ar fi durerile de cap și iritabilitatea.

Cum se folosește:

 • Mai întâi, pune 2 sau 3 picături de ulei de ghimbir într-o lingură de apă caldă sau ulei purtător, cum ar fi uleiul de măsline.
 • După amestecare, aplică-l în canalul urechii și masează.
 • Evită să pui produsul direct pe urechea exterioară.

Pe scurt despre remedii naturale pentru otită…

Otita se va ameliora datorită antibioticelor prescrise de medic. Cu toate acestea, în timp ce se vindecă, poate provoca simptome incomode, cum ar fi durerea, inflamația și țiuitul în urechi. Prin urmare, completează tratamentul medicamentos cu câteva remedii naturale pentru otită.

Dacă simptomele nu se îmbunătățesc, se agravează sau continuă mult timp, atunci este mai bine să te adresezi medicului specialist pentru a găsi cel mai bun tratament. Este important să reții faptul că această afecțiune poate fi simptomul altor boli.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Lieberthal, A. S., Carroll, A. E., Chonmaitree, T., Ganiats, T. G., Hoberman, A., Jackson, M. A., … Guideline, C. P. (2015). The Diagnosis and Management of Acute Otitis Media abstract. Pediatrics. https://doi.org/10.1542/peds.2012-3488
 • Fraise, A. P., Wilkinson, M. A. C., Bradley, C. R., Oppenheim, B., & Moiemen, N. (2013). The antibacterial activity and stability of acetic acid. Journal of Hospital Infection. https://doi.org/10.1016/j.jhin.2013.05.001
 • Gopal, J., Anthonydhason, V., Muthu, M., Gansukh, E., Jung, S., Chul, S., & Iyyakkannu, S. (2017). Authenticating apple cider vinegar’s home remedy claims: antibacterial, antifungal, antiviral properties and cytotoxicity aspect. Natural Product Research. https://doi.org/10.1080/14786419.2017.1413567
 • Kristinsson, K. G., Magnusdottir, A. B., Petersen, H., & Hermansson, A. (2005). Effective Treatment of Experimental Acute Otitis Media by Application of Volatile Fluids into the Ear Canal. The Journal of Infectious Diseases. https://doi.org/10.1086/430003
 • Abdulzahra, M. D., & Mohammed, H. F. (2014). The Antibacterial Effect of Ginger and Garlic Extracts on Some Pathogenic Bacteria Isolated from Patients with Otitis Media. International Research Journal of Medical Sciences.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.