Logo image
Logo image

Tratarea răcelii fără medicamente - 5 sfaturi utile

4 minute
Poți învinge răcelile acasă cu ajutorul câtorva remedii naturiste și sfaturi simple. Citește în continuare și ia aminte!
Tratarea răcelii fără medicamente - 5 sfaturi utile
Sergio Alonso Castrillejo

Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo

Ultima actualizare: 22 iunie, 2020

În articolul de azi, îți vom prezenta cinci trucuri pentru tratarea răcelii fără medicamente la tine acasă. Poți ameliora simptomele infecțiilor virale urmând câteva sfaturi simple, administrându-ți remediul favorit și, mai presus de toate, odihnindu-te.

Inflamarea tractului respirator superior care survine atunci când ești răcit îți poate cauza multă durere și disconfort. Mai jos, îți propunem câteva sfaturi care te vor ajuta să ameliorezi simptomele experimentate și să accelerezi procesul de vindecare.

5 măsuri pentru tratarea răcelii fără medicamente

1. Evită antibioticele

În primul rând, răcelile sunt infecții virale. Antibioticele sunt inutile împotriva unei asemenea infecții și o pot chiar agrava. Acest tip de medicamente este recomandat doar pentru tratarea problemelor cauzate de bacterii.

Dacă nu ești sigur că suferi de o infecție virală, consultă un medic.

Principalul simptom al răcelilor este reprezentat de inflamarea tractului respirator superior. Nasul, gâtul, traheea, laringele, sinusurile și urechile pot fi afectate. Remediile și medicamentele pe care le iei trebuie să poată ameliora disconfortul de la nivelul sistemului respirator.

2. Spune da remediilor naturiste

Some figure
Unele alimente, datorită proprietăților antivirale sau abilității de a ameliora simptomele experimentate, te pot ajuta să tratezi o răceală fără medicamente.

Anumite remedii naturiste te pot ajuta să învingi răcelile la tine acasă. Următoarele ingrediente conțin substanțe vindecătoare care ies în evidență datorită proprietăților lor antivirale, decongestionante sau expectorante:

  • Ghimbirul este un expectorant care poate crește temperatura corporală, accelerând vindecarea infecțiilor.
  • Poți pisa, toca sau felia usturoi pentru a profita de conținutul său de alicină, substanța care îi asigură proprietățile de stimulare a imunității. Acest aliment reprezintă un remediu puternic împotriva virusurilor.
  • Scorțișoara Ceylon este un expectorant, antiinflamator și antiviral natural.
  • Lămâia galbenă și cea verde sunt bogate în vitamina C și constituie, de asemenea, expectorante naturale.
  • Ardeiul iute de Cayenne consumat în cantități mici fortifică sistemul imunitar și acționează asemenea unui decongestionant.
  • Mierea ameliorează tusea prin stimularea expulzării mucusului.
  • Lemnul dulce este expectorant și antiviral, putând să reducă tusea, inflamațiile și iritațiile.

3. Hidratează-te

O altă măsură esențială pentru tratarea răcelilor acasă este să te menții hidratat. Acest obicei susține eliminarea mucusului și a flegmei, ceea ce va ameliora congestia.

Citește și:

Sirop cu miere și morcovi care elimină flegma

Pe lângă apă, poți consuma și infuzii preparate din ingredientele menționate mai sus. Dacă nu vrei să bei doar apă și ceai, poți să-ți mărești aportul de lichide consumând mai multe fructe, supe și sucuri.

4. Menține-ți căile respiratorii umede

Some figure
Băile de aburi elimină mucusul și ameliorează simptomele răcelilor.

Un alt sfat pentru tratarea răcelilor fără medicamente este să-ți menții căile respiratorii umede. Această măsură este utilă mai ales dacă ai o tuse seacă sau gâtul iritat.

O modalitate de a-ți menține căile respiratorii umede este să folosești un umidificator de cameră. Unele mărci îți oferă posibilitatea să folosești și uleiuri esențiale, cele mai recomandate fiind cel de eucalipt, de lămâie, de pin și de șovârf.

Ar putea să te intereseze:

Remedii pentru dureri de gât ușor de preparat acasă

O altă variantă este să faci o baie de aburi pentru a-ți deschide, curăța și umezi căile respiratorii în mod direct.

5. Odihnește-te

Răceala este un simptom care arată faptul că sistemul imunitar este slăbit și că pacientul are nevoie de odihnă. Te poți vindeca fără prea multă bătaie de cap. Privește procesul ca pe unul de purificare prin care organismul trebuie să treacă din când în când.

Dacă te forțezi să menții rutina obișnuită, nu faci decât să-ți agravezi simptomele și să prelungești durata răcelii. În plus, crește riscul de apariție a complicațiilor.

Folosește-te de această perioadă pentru a te relaxa. Cu alte cuvinte, profită din plin de „mini-vacanța” ta. Bea infuzii din plante, menține-ți temperatura corporală ridicată și evită schimbările de temperatură. Oferă-i corpului tău toată odihna de care are nevoie. Încearcă să nu ieși din casă și, dacă ești fumător sau consumator de băuturi alcoolice, evită aceste substanțe până te faci bine.

Nu ezita să consulți un medic dacă…

Some figure
Consultă un medic dacă aparții unui grup cu risc ridicat de complicații sau dacă simptomele tale se agravează.
  • … faci parte dintr-un grup cu risc crescut de complicații. În această categorie intră gravidele, bebelușii, copiii cu vârsta sub 5 ani, persoanele cu HIV sau SIDA, imigranții lipsiți de imunitate, populațiile migratoare și călătorii.
  • … nu poți să respiri.
  • … mucusul pe care îl expectorezi este galben, verde, roz sau orice altă culoare în afară de alb.
  • … simți durere sau disconfort în urechi.
  • … ai o febră mai mare de 38°C, iar acest simptom persistă mai mult de 4 zile sau reapare după ce a dispărut.
  • … ai simptome care nu sunt specifice răcelilor sau disconfortul experimentat este foarte mare.
  • … tusea nu dispare în timp sau se intensifică.

Tratarea răcelii fără medicamente este posibilă dacă urmezi pașii prezentați în acest articol și îi permiți corpului tău să se odihnească. Remediile naturiste te vor ajuta să te simți din nou bine în doar câteva zile.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Nair, S. S., Pharande, R. R., Bannalikar, A. S., & Mukne, A. P. (2015). In vitro antimycobacterial activity of acetone extract of Glycyrrhiza glabra. Journal of Pharmacy & Pharmacognosy Research.
  • Oduwole, O., Meremikwu, M. M., Oyo-Ita, A., & Udoh, E. E. (2014). Honey for acute cough in children. Evidence-Based Child Health. https://doi.org/10.1002/ebch.1970
  • Saeed, S., & Tariq, P. (2008). Cinnamon (Cinnamomum zeylanicum L.). International Journal of Biology and Biotechnology.
  • González Requejo, Á. (2015). Catarro de vías altas.
  • Luis, J., & Bañuelos, V. (2017). Infecciones agudas de la vía aérea superior. In Neumología clínica.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.