Trebuie să spălăm mai des câinii în timpul pandemiei?
În această perioadă, este important să fim atenți cu privire la igiena personală și să respectăm recomandările experților. Prin urmare, există proprietari de animale de companie pe bună dreptate îngrijorați. Trebuie să spălăm mai des câinii în timpul pandemiei? Este aceasta o parte necesară a protejării gospodăriilor noastre?
La televizor și la radio, în ziare și în reviste… În orice mod posibil, specialiștii din domeniul sănătății și autoritățile guvernamentale pun un accent deosebit pe importanța spălării corecte a mâinilor. Această insistență nu este întâmplătoare, deoarece este una dintre cele mai simple și eficiente metode de a evita răspândirea oricărei boli… nu doar a coronavirusului.
Printr-un gest simplu, precum spălarea mâinilor cu apă și săpun, eliminăm particulele patogene de pe piele și evităm transferul lor în cavitățile oro-nazale, acolo unde produc infecții. În mod natural, mulți proprietari de animale de companie extrapolează aceste recomandări și, prin urmare, se întreabă dacă ar trebui să-și spele mai des animalele de companie în timpul pandemiei de coronavirus.
Animalele de companie și baia
Baia este un ritual care oferă numeroase beneficii pentru animalele de companie. Acest lucru este valabil mai ales pentru câini, deoarece patrupedele își petrec o mare parte din viață în aer liber. Pisicile și iepurii, datorită obiceiurilor lor de igienă și comportamentelor de îngrijire, nu necesită, în general, îmbăiere.
Spălarea păstrează blana animalului fără mirosuri și ajută la eliminarea impurităților, a celulelor moarte și a părului. Desigur, îmbăierea animalelor ajută și la eliminarea sau depistarea paraziților.
Citește mai mult:
Trebuie să spălăm mai des câinii în timpul pandemiei?
Ținând cont de importanța spălării mâinilor în timpul pandemiei de COVID-19, ce se întâmplă când vine vorba de animalele de companie? Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie să luăm în considerare două scenarii diferite: proprietarii de animale de companie nu sunt infectați și proprietarii au testat pozitiv pentru COVID-19. Dar, înainte de a face acest lucru, trebuie să clarificăm un aspect important.
Au fost publicate mai multe studii științifice cu privire la perioada de timp în care SARS-CoV-2 rămâne suspendat în aer. Conform cercetărilor efectuate recent, se pare că virusul poate rămâne în aer timp de aproximativ 3 ore. Aceasta înseamnă că este un virus deosebit de „greu” și că petrece puțin timp „plutind” în mediu.
După trei ore, particulele de virus cad pe sol sau pe suprafețe. În funcție de tipul de suprafață pe care virusul cade, acesta își poate menține capacitatea infecțioasă o anumită perioadă de timp.
Proprietarii de animale de companie care nu sunt infectați cu coronavirus
Andrea locuiește în casă împreună cu partenerul și câinele ei, Lucas. Niciunul dintre ei nu prezintă semne ale infectării cu coronavirus. Cu toate acestea, ei urmează recomandările experților și, în același timp, se întreabă ce măsuri ar trebui să ia în ceea ce-l privește pe Lucas.
După cum am explicat deja, virusul persistă destul de puțin timp în aer. Acest lucru înseamnă că este foarte puțin probabil ca Lucas, în timpul plimbărilor sale, să prindă în blană particule virale care plutesc în mediu.
Solul este însă o problemă diferită. Acolo, particulele virale pot rămâne o perioadă mai lungă de timp. În plus, Lucas poate lua particulele pe labe în timp ce merge sau pe nas în timp ce adulmecă. Ținând cont de acest aspect, este foarte important să spălăm labele, botul și coada câinelui după fiecare plimbare înainte de a lăsa animalul liber în casă.
În ceea ce privește frecvența băilor pentru animalele de companie, dovezile științifice sugerează faptul că îmbolnăvirea cauzată de aerosoli este un factor de o importanță redusă. Prin urmare, nu pare a fi necesar ca proprietarii să-și spele animalele mai des decât de obicei.
Există încă multe întrebări fără răspuns atunci când vine vorba de comportamentul acestui virus. Prin urmare, dacă plimbăm animalele într-o zonă cu trafic intens sau dacă membrii gospodăriei au un risc mai mare de îmbolnăvire, atunci trebuie să spălăm mai des câinii în timpul pandemiei de coronavirus.
Proprietarii de animale de companie care sunt infectați cu coronavirus
Daniela locuiește împreună cu partenerul său și cățelușa lor Lola. Partenerul Danielei a testat pozitiv pentru COVID-19, însă ea nu. În acest exemplu, pe lângă măsurile de izolare pe care Daniela și partenerul ei trebuie să le pună în practică, cei doi trebuie să ia în considerare și îngrijirea Lolei.
În ciuda lipsei unor dovezi care să arate că animalele de companie pot suferi de sau răspândi coronavirusul, Lola ar putea acționa ca o „suprafață”. Prin urmare, dacă partenerul Danielei tușește în jurul Lolei, particulele respiratorii expulzate pot ateriza pe blana cățelușei. Ținând cont de acest lucru, pentru a reduce riscul de infectare, Daniela trebuie să o spele mai des pe Lola pentru a elimina posibilele particule virale. Mai mult, Daniela trebuie să evite să-și atingă fața după ce a pus mâna pe Lola (sau pe orice altă suprafață care ar putea fi contaminată).
Cum spălăm câinii în timpul pandemiei de coronavirus?
Când vine momentul îmbăierii animalului de companie, folosește șamponul obișnuit și lăsă-l să acționeze timp de câteva minute. Între timp, masează produsul în blana animalului, acordând o atenție deosebită picioarelor. Nu uita să nu freci prea tare, deoarece acest lucru poate răni animalul. Freacă suficient pentru a face clăbuci, deoarece acest lucru va ajuta la o mai bună curățare a blănii.
- În niciun caz NU trebuie să folosești înălbitor, amoniac sau oțet atunci când speli animalele de companie. Aceste produse pot arde și răni grav animalele.
- Evită să folosești produse de curățare pentru uz casnic sau produse destinate igienei umane.
- NU trebuie să folosești alcool pentru a îmbăia animalul de companie sau pentru a-i curăța picioarele. Această substanță poate provoca iritații foarte grave.
Și, desigur, după șamponarea animalului de companie, este extrem de important să-i clătești bine blana pentru a elimina eventualele particule virale și șamponul.
Frecvența cu care proprietarii trebuie să-și spele animalele de companie depinde de măsurile de izolare impuse și de nivelul de expunere a animalului la persoane infectate. În anumite cazuri, animalele vor necesita o îmbăiere mai frecventă – poate chiar zilnic.
Citește mai mult:
Aspecte de luat în considerare în ceea ce privește spălarea animalelor de companiei în timpul pandemiei de coronavirus
Desigur, nu toate animalele de companie sunt ușor de îmbăiat. Un exemplu ar fi iepurii. În acest caz, poți lua în considerare utilizarea de prosoape igienice concepute pentru animale. Un caz concret este un proprietar de animal de companie testat pozitiv pentru COVID-19, ce își lasă patrupedul în grija altei persoane în perioada de carantină.
În această situație, îngrijitorul temporar trebuie să-i facă baie animalului imediat ce ajunge acasă. În plus, dezinfectarea tuturor lucrurilor animalului este, de asemenea, extrem de importantă pentru prevenirea unei eventuale contaminări. După prima baie a animalului de companie, îngrijitorul și patrupedul pot interacționa normal.