8 trucuri pentru a elimina petele negre de pe șosete
Există diferite trucuri pe care le putem folosi pentru a îndepărta petele negre de pe șosete, fie că sunt din bumbac, lână sau sintetice, albe sau de altă culoare. Aceste articole de îmbrăcăminte tind să se păteze pe talpă.
De obicei, punem șosetele în mașina de spălat împreună cu toate hainele. Însă, pentru a îndepărta petele negre, trebuie să luăm câteva măsuri speciale în momentul înmuierii și chiar la uscare.
De ce apar petele negre pe șosete?
Purtăm șosete pentru a ne proteja de murdărie, pentru a preveni frecarea în pantofi și chiar pentru a reduce transpirația și mirosul neplăcut.
Petele negre de pe șosete apar pe călcâi sau pe antepicior, adică în locurile care suportă cea mai mare greutate. Motivele sunt diverse:
- Șosetele intră în contact cu solul.
- Picioarele nu au fost spălate și uscate bine.
- Pantofii sunt murdari în interior, în special branțurile.
Pe lângă petele negre, se pot forma scame, mirosuri urâte sau rupturi. După câteva spălări, șosetele par vechi și trebuie aruncate.
Trucuri pentru a îndepărta petele negre de pe șosete
1. Separați hainele
Prima măsură care trebuie luată este separarea hainelor.
Șosetele trebuie să fie spălate împreună cu haine care sunt confecționate din țesături similare. În plus, evitați amestecarea tonurilor închise cu cele deschise. Dacă șosetele sunt pătate, necesită un tratament special.
2. Înmuiați șosetele în înălbitor
Odată ce ați separat șosetele cu pete, trebuie să le puneți la înmuiat. Dacă șosetele sunt albe, puteți folosi înălbitor, cunoscut și sub denumirea de clor sau hipoclorit de sodiu.
Pentru a face acest lucru, respectați această procedură:
- În 2 litri de apă rece, adăugați 20 ml de înălbitor.
- Puneți șosetele în lighean și lăsați-le să se înmoaie timp de 30 de minute sau mai mult.
- Apoi, clătiți-le cu apă rece și spălați-le ca de obicei.
Descoperiți și: Îndepărtarea petelor de ulei de pe haine cu 5 trucuri
Dacă urmează să le spălați manual, este indicat să purtați mănuși pentru a evita reacțiile alergice sau agravarea dermatitei.
3. Înmuiați șosetele în oțet
În cazul articolelor de îmbrăcăminte colorate, nu puteți folosi clor. În schimb, puteți folosi oțet combinat cu detergent și puțină sare.
Procedura este similară cu cea anterioară:
- Într-o găleată cu apă umplută pe jumătate, adăugați o jumătate de cană de oțet și o lingură de sare, precum și două linguri de detergent.
- Lăsați șosetele la înmuiat 2 ore sau peste noapte.
- Apoi, clătiți-le și spălați-le ca de obicei.
Utilizarea oțetului pentru spălare este la fel de eficientă. Nu prezintă aceleași riscuri precum clorul, iar oțetul este biodegradabil, conform studiilor pe această temă.
4. Folosiți bicarbonat de sodiu
Puteți folosi bicarbonat de sodiu pentru șosetele albe pătate. Acest produs este considerat o opțiune bună pentru îndepărtarea petelor negre de pe șosete.
Urmați această procedură:
- Înmuiați șosetele în apă caldă.
- Dizolvați o lingură de bicarbonat de sodiu în câteva picături de apă, formând o pastă groasă.
- Puneți pasta pe pete.
- Frecați ușor cu o periuță de dinți folosită.
- Așteptați 15 minute.
- La final, clătiți cu apă călduță și puneți șosetele în mașina de spălat.
5. Aplicați lămâie
Există produse naturale, precum lămâia, care ajută la eliminarea petelor. Se folosește și înainte de spălare. Pentru a face acest lucru, trebuie să tăiați fructele în jumătate. Puteți aplica o jumătate de lămâie pe fiecare șosetă umezită în prealabil.
Frecați energic petele cu pulpa lămâii. Puneți șosetele la soare timp de 2 ore. Apoi, clătiți-le cu apă călduță și spălați-le ca de obicei.
6. Folosiți peroxid de hidrogen
Există cercetări care indică faptul că peroxidul de hidrogen este la fel de eficient ca înălbitorul și mult mai rentabil și sigur.
Turnați puțin peroxid de hidrogen pe pată și lăsați-l să acționeze câteva minute. Apoi, înmuiați șosetele în apă rece. Spălați-le în mod obișnuit.
Nu trebuie să frecați pentru a nu întinde petele.
7. Puneți șosetele în mașina de spălat
Când puneți șosetele în mașina de spălat, este foarte important să țineți cont de câteva aspecte:
- Întoarceți-le pe dos înainte de spălare.
- Nu le spălați împreună cu haine delicate sau blugi.
- Nu folosiți balsam de rufe.
- Nu folosiți uscătorul, deoarece căldura le deformează.
- Stoarceți la turații mici.
- Utilizați apă la 30 °C.
- Alegeți un ciclu scurt de spălare.
- Scuturați-le puțin înainte de agățarea pe sârmă.
8. Spălați-le manual
Dacă urmează să spălați șosetele manual, folosiți apă ușor călduță și evitați să utilizați balsam de rufe și detergenți puternici. Înainte de a le întinde, scuturați-le puțin.
Cum să evitați petele negre pe șosete?
Menținerea șosetelor curate este un aspect important al igienei. Acest lucru previne apariția mirosurilor neplăcute și formarea de ciuperci care cauzează probleme de sănătate la nivelul picioarelor. Luați în considerare câteva recomandări:
- Nu mergeți pe podele murdare în șosete deschise la culoare. Folosiți șosete închise la culoare.
- Spălați-vă și uscați-vă bine picioarele înainte de a vă pune șosetele. Acest lucru este foarte important pentru sănătate.
- Spălați branțurile pantofilor sport.
- La alte tipuri de încălțăminte, curățați bine interiorul, folosind o cârpă umezită cu puțin alcool.
Descoperiți și: Cum se îndepărtează petele de protecție solară de pe haine și prosoape
Șosete curate în fiecare zi
Alături de pantofi, șosetele sunt articole vestimentare care sunt foarte aproape de sol. Prin urmare, sunt foarte expuse la murdărie. În plus, sunt spălate foarte des și se pot strica rapid.
Din fericire, luând anumite măsuri, le puteți prelungi durata de viață utilă. Acest lucru nu necesită mult timp și vă scutește de nevoia de a merge la magazin pentru a cumpăra mereu șosete noi.
Cu toate acestea, este important să clarificăm faptul că aceste trucuri pentru a îndepărta petele negre de pe șosete nu funcționează întotdeauna. Totul depinde de sursa petei și de cât de mult timp au stat șosetele murdare.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Campos Villalta, Y., & Amay Sánchez, G. (2021). Exposición a sustancias químicas y enfermedades respiratorias en trabajadores del área de lavandería de un hospital. Quito – Ecuador, Universidad Internacional SEK. https://repositorio.uisek.edu.ec/handle/123456789/4395
- Corral Maldonado, R., Altamirano Tene, M. & Pauta Coello, D. (2017). Experimentación y sistematización de procedimientos para eliminar diversas manchas de acuerdo al tipo de base textil. Cuenca – Ecuador, Universidad del Azuay. https://dspace.uazuay.edu.ec/handle/datos/7152
- Garcia-Bertran, S., Serra-Baldrich, N. Baselga, E., de Lucas, R. & Piquero-Casals, J. (2017). Agentes externos en la dermatitis atópica: nuevos conceptos en multiprotección. Piel (Barcelona), volumen 32(6), pp. 339–348. https://www.academia.edu/download/63082585/garcia-bertran201720200424-71465-2pxie.pdf
- Ong, N. et al (2020 ). A comparative study on the cost effectiveness and whiteness effect of homemade bleach mixture vs. industrial bleach. J. Phys. Vol. 1529. doi:10.1088/1742-6596/1529/3/032053.
- Wittich, R. & Schmook, B. (2005). ¿Qué necesitamos saber sobre el uso del cloro? Revista Ecofrontera, Pp. 30-35. Disponible en: https://revistas.ecosur.mx/ecofronteras/index.php/eco/article/download/860/853
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.