TSH-ul scăzut: care sunt cauzele și tratamentele?
 

TSH-ul scăzut: care sunt cauzele și tratamentele?

TSH este hormonul responsabil de reglarea producției de hormoni tiroidieni. Dezechilibrul său generează atât hipotiroidism, cât și hipertiroidism.
TSH-ul scăzut: care sunt cauzele și tratamentele?
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 04 august, 2022

TSH-ul sau hormonul de stimulare tiroidiană este o moleculă implicată în posibile disfuncții ale glandei tiroide. De aceea, atunci când avem anumite simptome legate de acest organ, medicul solicită un test care să măsoare nivelurile de TSH din sânge. Cum se manifestă TSH-ul scăzut?

Un TSH scăzut indică o modificare care trebuie studiată în detaliu.

Ce este TSH?

TSH este numit și hormon de stimulare tiroidiană sau, din punct de vedere tehnic, tirotropină. Este eliberat de hipofiză după stimulul pe care îl primește de la hipotalamus printr-un alt hormon cunoscut sub numele de hormon de eliberare a tirotropinei sau TRH. 

Odată ce TSH ajunge în sânge, acesta intră în contact cu celulele glandei tiroide pentru a produce încă doi hormoni:

  • T3 sau triiodotironina: este mult mai activ decât T4 și acționează asupra țesuturilor, adică reglează metabolismul acestora.
  • T4 sau tiroxina: are activitate minimă asupra țesuturilor. Este mai mult un rezervor de T3, deoarece atunci când T4 ajunge în țesuturi, poate fi transformat în T3, care este cel care exercită acțiunea finală.

T3 și T4 vor merge la țesuturi pentru a controla metabolismul proteinelor, carbohidraților și grăsimilor. În plus, la bebeluși, acești hormoni sunt foarte importanți deoarece ajută la dezvoltarea normală a țesutului cerebral.

Glanda tiroidă este stimulată de TSH, care, la rândul său, depinde de TRH.

De ce apare TSH-ul scăzut în sânge?

Scăderea TSH-ului în sânge poate apărea din cauza disfuncției hipotalamusului, a glandei pituitare sau a tiroidei. Potrivit unui studiu publicat în 2017, care a analizat în jur de 4.554 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 93 de ani, prevalența hipotiroidismului a fost de 9,1%. Prevalența hipertiroidismului a fost de 0,8%.

Ambele tulburări pot afecta aproape 10% din populație. Hormonul în cauză este reglat în 3 moduri:

  • Cantitatea de TRH eliberată de hipotalamus
  • Glanda pituitară, care este responsabilă de stocarea și eliberarea TSH-ului atunci când este cazul.
  • Feedback-ul negativ al hormonilor tiroidieni

Ce este un feedback negativ?

Când sunt produși prea mulți hormoni tiroidieni, aceștia se acumulează în sânge. Hipotalamusul și glanda pituitară detectează această creștere și reduc producția de TRH și TSH. Acesta este un feedback negativ.

Hormonii înșiși se reglează pentru a crea niveluri stabile în sânge. Fără acest mecanism, am avea constant în hipertiroidism sau hipotiroidism.

Nivelurile de TSH în sânge

Nivelurile normale de TSH în sânge sunt între 0,4 și 4 mUI/L. Un alt nivel înseamnă că există o disfuncție la nivelul tiroidei.

În general, în prima jumătate a sarcinii, TSH-ul scade. La nou-născuți, acest hormon este adesea crescut. Analiza trebuie efectuată de profesioniști din domeniul sănătății și specialiști în endocrinologie.

Cele mai frecvente cauze ce duc la TSH-ul scăzut

TSH-ul scăzut înseamnă că există atât de mult T3 și T4 în sânge încât există un feedback negativ la nivelul glandei pituitare. De obicei, apare hipertiroidismul.

Există și TSH scăzut din cauza hipotiroidismului secundar. Acest lucru se întâmplă atunci când există o disfuncție a glandei pituitare, fie pentru că o parte a acesteia a fost distrusă, fie pentru că ceva o împiedică să funcționeze corect, cum ar fi o tumoare pe creier.

Și hipotiroidismul terțiar poate fi de vină. Hipotalamusul nu funcționează și nu mai produce TRH, prin urmare nu trimite semnale glandei pituitare pentru a produce TSH.

În primul caz, când există o supraproducție de hormoni tiroidieni periferici, vom găsi niveluri de T3 și T4 foarte mari în sânge, indicând un suprametabolism. Corpul va începe să ardă toate grăsimile și zaharurile din organism pentru a produce energie.

În fața disfuncției hipotalamice și hipofizare, hormonii tiroidieni vor fi scăzuți. Metabolismul organismului va fi mai lent, așa că va începe să acumuleze grăsimi.

Există mai multe medicamente care pot modifica analizele funcției tiroidiene, indiferent de boala de bază. Potrivit studiilor, unele dintre medicamentele care pot generala nivelurile scăzute de TSH sunt următoarele:

  • Corticosteroizi
  • Analogi ai somatostatinei, cum ar fi Octreotide
  • Dopamină
  • Dobutamină
  • Amiodaronă

Tratamentul dezechilibrelor nivelului de TSH

Hipertiroidism

Simptomele hipertiroidismului sunt nervozitate, palpitații, hiperactivitate și transpirație crescută. Există, de asemenea, hipersensibilitate la căldură, apetit crescut și pierdere în greutate.

Dacă credeți că ați putea avea hipertiroidism, consultați medicul. Acesta va efectua determinări sanguine ale TSH, T3 și T4. Dacă TSH-ul este scăzut și hormonii tiroidieni sunt mari, diagnosticul de hipertiroidism este cert, conform studiilor.

Cauzele pot varia de la o tumoare tiroidiană la o boală autoimună, în care anticorpii creați supraexcită celulele tiroidiene. Există medicamente care reduc și controlează simptomele.

Pacient cu TSH-ul scăzut la medic

Hipotiroidism

Simptomele contrare celor de mai sus, cum ar fi oboseala, creșterea în greutate, intoleranța la frig și hipotermia, sunt indicative ale hipotiroidismului. Este posibil să existe tumori în creier care distrug glanda pituitară sau care o comprimă, împiedicând-o să elibereze TSH. Poate fi vorba și de o producție scăzută de T3 și T4 în glanda tiroidă.

T4 liber scăzut și nivelurile scăzute de TSH dezvăluie o problemă mai gravă legată de distrugerea glandei pituitare, numită hipotiroidism central, potrivit cercetărilor. Dacă TSH-ul este normal sau ridicat, suspiciunea este îndreptată spre glanda tiroidă.

TSH-ul scăzut sugerează o tulburare hormonală

După cum puteți vedea, TSH-ul scăzut poate fi asociat cu funcționarea inadecvată a diferitelor organe. În acest sens, este de o importanță vitală să se efectueze testele pertinente pentru a identifica structura afectată și a începe tratamentul. Prin urmare, dacă suferiți de oricare dintre simptomele menționate, nu ezitați să solicitați asistență medicală cât mai curând posibil.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.