8 produse care afectează tiroida
 

8 produse care afectează tiroida

Pastele de dinți și produsele antibacteriene pot conține un ingredient care, deși ajută la distrugerea anumitor microorganisme, ar putea fi foarte dăunător pentru funcționarea glandei tiroide.
8 produse care afectează tiroida
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Verificat și aprobat de medicul Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Tiroida este o mică glandă în formă de fluture situată chiar în partea inferioară a gâtului. Aceasta îndeplinește o funcție foarte importantă, deoarece este responsabilă de procesele metabolice ale corpului. Utilizarea anumitor produse ar putea influența apariția problemelor tiroidiene din cauza cantității de substanțe chimice și toxine din compoziția lor. Descoperiți 8 produse care afectează tiroida!

8 produse care afectează tiroida

Atunci când există anomalii în glanda tiroidă, multe organe ale corpului pot fi afectate. În consecință, calitatea vieții poate fi redusă din cauza apariției diferitelor tulburări și boli. Expunerea la anumite toxine este una dintre principalele cauze ale problemelor glandei tiroide.

Urmarea unui plan de alimentație sănătoasă poate ajuta la reducerea impactului toxinelor asupra organismului. Cu toate acestea, există obiceiuri și produse care sunt ignorate și care ar putea afecta grav tiroida. Minimizarea toxicității este importantă pentru a preveni această modificare, fără a uita să consultați medicul de familie dacă credeți că aveți simptome tiroidiene.

Pesticide

Produse care afectează tiroida pentru fertilizarea plantelor

 

Mai multe studii au reușit să stabilească faptul că persoanele care sunt în contact cu anumite pesticide într-un fel sau altul prezintă un risc mai mare de probleme tiroidiene.

Un astfel de studiu a fost realizat pe femei căsătorite cu bărbați care folosesc pesticide în activitatea lor zilnică în Iowa și Carolina de Nord (Statele Unite). S-a constatat că aproximativ 20% dintre acestea sufereau de o problemă legată de tiroidă.

Unele dintre produsele analizate au fost antifungicele sau clordanul. Acestea cresc riscul apariției problemelor tiroidiene. Cu toate acestea, cauza exactă este încă necunoscută.

Un studiu recent al Universității din Almería a confirmat legătura dintre utilizarea pesticidelor și dezvoltarea bolilor tiroidiene.

Ignifuge

Produsele ignifuge sau eterii difenilici polibromurați (PBDE) pot provoca tulburări în funcționarea glandei tiroide. Aceste tipuri de produse se găsesc pe ecranele televizorului și computerului. Le putem găsi și în spuma poliuretanică.

Pentru a înrăutăți lucrurile, PBDE-urile sunt legate de problemele de comportament și dezvoltare, deoarece glanda tiroidă este legată de sistemul nervos. Acest articol din Legea pediatrică spaniolă privind agenții neurotoxici de mediu confirmă acest lucru.

Cel mai bine este să înlocuiți produsele care le conțin.

Plastic, pe lista de produse care afectează tiroida

Plasticul pe lista de produse care afectează tiroida

 

Pe lângă faptul că au un impact negativ asupra corpului, materialele plastice pot fi periculoase pentru tiroidă. Problemele de sănătate sunt cauzate de o substanță chimică care se scurge din sticlele de plastic: antimoniu.

Oamenii de știință de la Universitatea din Copenhaga au găsit antimoniu în băuturile din fructe și sucurile din sticle de plastic. În plus, nivelul este de 2,5 ori mai mare decât ceea ce este considerat sigur.

Anumiți ftalați din unele materiale plastice s-au dovedit a afecta funcția tiroidiană.

Material antiaderent

Unele materiale antiaderente sunt fabricate din acid perfluorooctanoic (PFOA). Această substanță chimică este utilizată la fabricarea teflonului, a ambalajelor alimentare și a altor produse utilizate în mod obișnuit în casă.

Potrivit unui studiu realizat de specialiștii britanici, această substanță chimică poate afecta tiroida chiar dacă este vorba de niveluri moderate. Prin urmare, este mai bine să evităm utilizarea unor asemenea produse.

Paste de dinți cu triclosan

Unele paste de dinți populare conțin un ingredient cunoscut sub numele de triclosan. Acesta ar putea afecta funcționarea tiroidei, testosteronului și estrogenilor, pe lângă prevenirea funcționării unor antibiotice.

Triclosanul interferează cu hormonii produși de tiroidă. În plus, ar putea modifica dezvoltarea normală a sistemului de reproducere și a metabolismului.

Dacă aveți nevoie de mai multe informații, citiți acest articol din Rețeaua de reviste științifice din America Latină, Caraibe, Spania și Portugalia.

Produse antibacteriene

Femeie care se dă cu cremă de mâini

 

Există săpunuri și loțiuni antibacteriene care conțin triclosan. Acest lucru este confirmat de un studiu realizat de Societatea Endocrină.

Triclosanul acționează ca antibiotic pentru a controla bacteriile de pe picioare, mâini, dinți și alte zone ale corpului. Cu toate acestea, poate fi dăunător altor funcții ale corpului, cum ar fi glanda tiroidă.

Metale grele

Multe substanțe chimice de uz casnic au o anumită cantitate de metale grele, cum ar fi mercurul, plumbul și aluminiul. Acestea pot duce la tulburări autoimune ale tiroidei, cum ar fi bolile Hashimoto și Graves-Basedow.

Acest articol din revista Bioagro expune riscul potențial al metalelor grele.

Soia

Soia conține fitoestrogeni care pot inhiba peroxidaza tiroidiană. Un studiu recent realizat de Universitatea din Insulele Baleare demonstrează această afirmație.

Ce face acest produs este să perturbe funcția normală a tiroidei. Blochează capacitatea organismului de a utiliza iodul. Acesta este procesul prin care sunt produși hormonii tiroidieni. Cu toate acestea, nu există dovezi care să arate că soia este 100% dăunătoare adulților. Cel mai bine este să reduceți consumul și să consultați medic, astfel încât acesta să vă poată recomanda cea mai potrivită doză în caz de probleme cu tiroida.

Un alt dezavantaj al soiei este faptul că mare parte din aceasta este modificată genetic (OMG). Acest lucru ar putea influența sănătatea. În mod ideal, în această situație, căutați doar produse naturale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.