Uleiul de ricin negru jamaican: origine, beneficii și proprietăți
Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza
Din semințele plantei Ricinus communis, se realizează uleiul de ricin negru, denumit adesea „jamaican”, deoarece aceasta este țara în care a fost descoperit.
În general, acest ulei este apreciat pentru că are efecte antioxidante, antimicrobiene și antiinflamatoare. De asemenea, varianta jamaicană este adesea utilizată pentru a îmbunătăți sănătatea părului și pentru a promova creșterea sa. Aflați mai multe despre proprietățile sale!
Uleiul de ricin negru jamaican: utilizări și posibile beneficii
Majoritatea utilizărilor și beneficiilor atribuite acestei variante de ulei de ricin sunt susținute de dovezi anecdotice. Deocamdată, nu există studii științifice care să arate că este eficient. Să vedem câteva dintre ele:
- Stimulează creșterea și îngroșarea părului.
- Hidratează părul.
- Reduce vârfurile despicate.
- Îndreaptă părul ondulat sau creț natural.
- Ameliorează problemele scalpului, cum ar fi mătreața, mâncărimea, alopecia și altele.
- Promovează creșterea sprâncenelor și a genelor.
- Luminează pielea.
- Previne erupțiile.
- Relaxează mușchii.
Nativii din Jamaica sugerează că acest ulei poate fi folosit ca laxativ. Cu toate acestea, este recomandat să îl aplicați local, mai degrabă decât să-l ingerați. Acum, vă vom arăta câteva detalii pe care ar trebui să le luați în considerare cu privire la beneficiile menționate anterior.
Aflați mai multe despre varianta galbenă: Beneficii ale uleiului de ricin și riscurile utilizării
Sănătatea părului și uleiul de ricin negru
Uleiul de ricin negru jamaican are mulți fani. Conform lor, varianta aceasta are efecte similare cu cele ale altor uleiuri. Deși s-a demonstrat că uleiul de mentă și uleiul de lavandă stimulează creșterea părului, nu există studii care să certifice aceleași efecte în ceea ce privește uleiul jamaican.
Hidratant natural
Considerat un hidratant natural, acest ulei poate fi găsit în produsele de machiaj, precum și în produsele de îngrijire personală. Din acest motiv, apărătorii acestei substanțe afirmă că, la fel cum poate contribui la sănătatea pielii, este capabil să facă același lucru cu părul.
Pentru a-l utiliza, se recomandă să amestecați forma originală nediluată cu un ulei purtător (nucă de cocos, măsline sau migdale).
Diferențe între uleiul de ricin galben și negru
După cum am menționat, există două tipuri de ulei de ricin disponibile, iar diferența constă în modul în care sunt fabricate. Cel galben este obținut prin presarea la rece a semințelor de Ricinus communis, iar varianta jamaicană este preparată prin prăjirea semințelor și folosirea căldurii pentru extragerea uleiului.
Riscuri și recomandări de utilizare
Uleiul de ricin este legat de iritații și disconfort la nivelul pielii și al ochilor. Un studiu publicat în Jurnalul iranian de cercetări farmaceutice a constatat că dozele mari pot provoca greață, vărsături, dureri abdominale și diaree.
Femeile însărcinate ar trebui să evite cu orice preț consumul de ulei de ricin. În cazul utilizării pe piele, recomandarea este să aplicați o cantitate mică pe interiorul brațului și să o lăsați să acționeze 24 de ore pentru a vedea dacă apare o reacție nefavorabilă.
În cele din urmă, trebuie să fiți atenți atunci când consumați semințe de ricin. Se știe că acestea au o componentă otrăvitoare care poate duce la complicații de sănătate. Din fericire, această componentă toxică nu se găsește în ulei.
Vă cade părul? Cum să opriți căderea părului cu remedii naturale: rețete utile
Uleiul de ricin negru jamaican: nu există dovezi științifice
În ciuda faptului că este utilizat pe scară largă pentru tratarea părului și promovarea sănătății acestuia, nu există dovezi științifice care să susțină aceste efecte ale uleiului de ricin negru. Prin urmare, se recomandă utilizarea acestuia cu precauție, mai ales în cazul în care aveți o problemă medicală.
Pe cât posibil, utilizarea acestuia ar trebui să se limiteze la remedii topice. Cu toate acestea, cel mai bine este să consultați un medic sau un dermatolog pentru a determina dacă utilizarea uleiului este sigură, în funcție de caracteristicile individuale.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Iqbal, J., Zaib, S., Farooq, U., Khan, A., Bibi, I., & Suleman, S. (2012). Antioxidant, Antimicrobial, and Free Radical Scavenging Potential of Aerial Parts of Periploca aphylla and Ricinus communis. ISRN pharmacology, 2012, 563267. https://doi.org/10.5402/2012/563267
- Oh, J. Y., Park, M. A., & Kim, Y. C. (2014). Peppermint Oil Promotes Hair Growth without Toxic Signs. Toxicological research, 30(4), 297–304. https://doi.org/10.5487/TR.2014.30.4.297
- Lee, B. H., Lee, J. S., & Kim, Y. C. (2016). Hair Growth-Promoting Effects of Lavender Oil in C57BL/6 Mice. Toxicological research, 32(2), 103–108. https://doi.org/10.5487/TR.2016.32.2.103
- Ghazikhanlou Sani, K., Jafari, M. R., & Shams, S. (2010). A comparison of the efficacy, adverse effects, and patient compliance of the sena-graph®syrup and castor oil regimens for bowel preparation. Iranian journal of pharmaceutical research : IJPR, 9(2), 193–198.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.