Beneficii ale uleiului de ricin și riscurile utilizării

27 noiembrie 2019
Suferi de constipație? Știai că uleiul de ricin te poate ajuta în această situație? Descoperă în acest articol potențialele pericole și beneficii ale utilizării uleiului de ricin.

Uleiul de ricin este extras din semințele plantei Ricinus communis și este o alternativă naturală la medicamentele tradiționale. Uleiul de ricin are multe proprietăți și, prin urmare, diferite utilizări. În cele ce urmează, vom analiza principalele beneficii ale uleiului de ricin și riscurile asociate utilizării sale.

Utilizarea acestui produs natural îți poate influența pozitiv sau negativ sănătatea. Nu uita: produsele naturale nu au de obicei efecte secundare. Cu toate acestea, este important să te asiguri că nu suferi de nicio boală care ar putea face ca utilizarea uleiului de ricin să fie periculoasă pentru sănătatea ta.

Beneficii ale uleiului de ricin

Înainte de a discuta despre principalele beneficii ale uleiului de ricin și potențialele pericole ale utilizării sale, este important să citești rapoartele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) asupra acestei substanțe medicinale. Astfel, vei putea afla mai multe informații despre compoziția sa chimică și produsele farmaceutice aferente.

Persoanele care folosesc acest ulei au de obicei un scop clar: de a facilita realizarea mișcărilor intestinale. Consumul de ulei de ricin este un mod natural de a ameliora constipația, fie că aceasta este ocazională sau frecventă. Cu toate acestea, pentru a-l folosi în mod corect, este important să ai în vedere următoarele informații:

 • Uleiul de ricin se administrează întotdeauna pe stomacul gol, într-o doză unică de 25 ml.
 • Poate fi amestecat cu lapte, suc natural sau băuturi carbogazoase.
 • Efectele uleiului de ricin apar după aproximativ 2 – 6 ore după administrare.

Citește mai mult:

6 uleiuri vegetale pentru gene frumoase

Bărbat care suferă de constipație

Persoanele care suferă de constipație pot folosi uleiul de ricin pentru a facilitatea realizarea mișcărilor intestinale.

Un lucru important în legătură cu acest ulei este faptul că ar trebui să fie luat întotdeauna înainte de micul dejun și niciodată noaptea.

De asemenea, înainte de a lua ulei de ricin, gândește-te dacă vei fi departe de casă. Îți este frică să ai o mișcare intestinală într-un moment sau loc necorespunzător? Dacă răspunsul la această întrebare este da, cel mai bine este să folosești uleiul de ricin în alt moment mai potrivit.

Riscurile potențiale ale utilizării uleiului de ricin

În ciuda importantelor beneficii ale uleiului de ricin atunci când vine vorba de combaterea constipației, trebuie luate în considerare și potențialele pericole ale utilizării sale. Vei putea preveni astfel utilizarea greșită a acestui remediu natural.

În cele ce urmează, vom detalia principalele riscuri ale folosirii uleiului de ricin în funcție de tipul de utilizator:

 • Copii: Din cauza hipersensibilității copiilor sub 12 ani la acest tip de ulei, aceștia nu trebuie să-l folosească.
 • Femei însărcinate: Acest ulei nu trebuie utilizat de femeile însărcinate, deoarece poate provoca contracții și naștere prematură.
 • Femei care alăptează: Întrucât bebelușii nu pot consuma ulei de ricin, mamele nu ar trebui să-l ia în timp ce alăptează, deoarece poate trece în laptele matern.
 • Sindromul de colon iritabil: Datorită naturii delicate a acestei afecțiuni, uleiul de ricin nu este un remediu recomandat, nici măcar în timpul crizelor de constipație.
 • Obstrucție intestinală: Uleiul de ricin nu poate fi eficient pentru ameliorarea acestei afecțiuni și poate provoca dureri abdominale severe dacă pacientul nu are mișcări intestinale.
Beneficii ale uleiului de ricin în caz de constipație

De asemenea, nu trebuie să folosești ulei de ricin dacă suferi de hemoroizi, colită sau probleme similare. Poți experimenta dureri puternice și te poți deshidrata.

Nu este recomandat să folosești ulei de ricin dacă iei medicamente pentru aritmie sau diuretice sau dacă suferiți de o afecțiune cardiacă.

Citește mai mult:

5 uleiuri esențiale și beneficiile lor

Sfaturi pentru a te bucura din plin de principalele beneficii ale uleiului de ricin

Dacă iei în considerare cu atenție toate aspectele menționate mai sus, uleiul de ricin poate fi o modalitate excelentă de a calma crizele de constipație. Cu toate acestea, dacă ai vreo îndoială, este de preferat să soliciți sfatul medicului sau al farmacistului înainte de a lua orice medicament sau remediu natural.

Deși acest ulei poate ajuta la facilitarea mișcărilor intestinale, nu este bine să depinzi de el tot timpul. Prin urmare, cel mai bun lucru este să previi constipația adoptând în primul rând o dietă bogată în fructe și legume. De asemenea, nu uita să acorzi prioritate și să incluzi exercițiile fizice în rutina ta zilnică.

Ai folosit vreodată uleiul de ricin pentru a ameliora constipația? Cum a fost experiența ta? Sperăm că ai aflat mai multe despre pericolele și beneficiile uleiului de ricin și că sfaturile noastre te vor ajuta să folosești corect acest remediu natural.

De asemenea, îți recomandăm să nu depășești niciodată doza zilnică recomandată. În caz de supradozaj, pot apărea simptome precum diareea, colicile acute sau pierderile severe de electroliți. Prin urmare, trebuie să-ți amintești întotdeauna să utilizezi ulei de ricin cu precauție.

 • Cañete Sera, Nielser, Martínez Aguilar, Yordan, Más Toro, Dairon, & Ruiz Corrales, Cristina. (2018). Inducción de diarrea metabólica con aceite ricino en aves neonatales. Revista de Producción Animal30(3), 63-65. Recuperado en 09 de julio de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2224-79202018000300010&lng=es&tlng=es.
 • Nogueira, B. M., Carrúez, A. J., & Barriga, E. G. Tratamiento de la diarrea y del estreñimiento. FARMACOLOGÍA CLÍNICA Y TERAPÉUTICA MÉDICA, 323.
 • Peiro, P. S., Lucas, M. O., & Tejero, S. S. (2010). Cuidados en el estreñimiento. Medicina naturista4(2), 15-22.