Logo image
Logo image

Uleiuri esențiale contra anxietății

3 minute
Suferi de anxietate? Folosește aceste uleiuri esențiale în mai multe moduri pentru a-ți reduce anxietatea și a o ține sub control!
Uleiuri esențiale contra anxietății
Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Poate te-ai întrebat de mai multe ori cum să ții sub control anxietatea fără a lua medicamente care provoacă efecte secundare. Aceste reacții adverse includ oboseala, letargia sau apatia. Din fericire, în acest articol, vei descoperi o alternativă naturală. Îți prezentăm cele mai bune uleiuri esențiale contra anxietății!

Mai multe articole de îngrijire primară ne arată faptul că 1 din 4 vizite medicale are ca obiect anxietatea. Acest lucru este foarte grav. Din acest motiv, vom descoperi împreună cum să ameliorăm anxietatea folosind 3 uleiuri esențiale.

Cele mai bune uleiuri esențiale contra anxietății

1. Lavandă

Some figure
Uleiul de lavandă este un ulei esențial tradițional cu efecte calmante și relaxante.

Prima modalitate de a controla anxietatea este cu ajutorul uleiului de lavandă. Lavanda este o plantă pe care mulți o consideră medicinală datorită proprietăților sale calmante și relaxante.

Cum o poți folosi pentru a controla anxietatea? Punând câteva picături din acest ulei esențial într-un infuzor sau folosindu-l pentru un masaj delicat. Procedând astfel, poți obține următoarele beneficii:

  • Stimulează o stare emoțională pozitivă.
  • Scade oboseala cauzată de stres.
  • Reduce ostilitatea.
  • Promovează armonia și echilibrul emoțiilor.

Un sfat pentru a crește efectele lavandei atunci când suferi de anxietate este să faci o baie fierbinte. Pentru acest lucru, pune câteva picături de ulei esențial în apă. Acesta este un remediu ideal pe care ar trebui să-l practici cel puțin o dată la două săptămâni pentru a ține anxietatea sub control.

Citește și:

Cum să ameliorezi anxietatea la copii

2. Mușcată

Uleiul de mușcată nu este foarte cunoscut. Cu toate acestea, la fel ca lavanda, are proprietăți benefice care sunt foarte utile pentru oricine suferă de anxietate. La fel ca în cazul precedent, poți folosi uleiul într-un infuzor, astfel încât aroma sa să se răspândească în cameră și să-ți ofere toate beneficiile aromaterapiei.

  • Reduce anxietatea și agitația.
  • Echilibrează sistemul nervos.
  • Reduce schimbările de dispoziție.
  • Ameliorează oboseala nervoasă.

Este important să știi faptul că poți amesteca uleiul de mușcată cu uleiul de lavandă. În acest fel, îi vei spori efectele și vei primi de două ori mai multe beneficii.

Cum poți controla anxietatea cu ajutorul acestui amestec? Există un truc, pe lângă punerea uleiului într-un infuzor: fă un masaj ușor al picioarelor cu acesta sau folosește-l pe alte părți ale corpului.

3. Ylang ylang

Some figure
Deși nu este la fel de cunoscută, mulți susțin că această floare poate calma anxietatea.

Dacă vrei să descoperi cum să ții sub control anxietatea cu uleiuri esențiale, poți folosi și ylang-ylang, care înseamnă „floarea florilor”. Nu este foarte cunoscut, dar proprietățile sale pot avea un impact surprinzător asupra anxietății, deoarece:

  • Este un antidepresiv natural.
  • Ajută la reducerea tensiunii nervoase.
  • Ajută la controlul fricii și al frustrărilor.
  • Încurajează stima de sine.

Dacă te afli într-o stare de anxietate profundă, poți respira aburi cu câteva picături de ylang-ylang. Trebuie doar să aduci apa la punctul de fierbere și să adaugi câteva picături de ulei esențial. Atunci când apa fierbe, oprește focul și, cu un prosop deasupra capului, apleacă-te peste ea și inspiră aburul de ylang-ylang. Ai grijă să nu te arzi!

Citește mai mult:

Anxietatea pe timp de noapte: cauze și remedii

Sfaturi suplimentare pentru controlul anxietății

Pe lângă utilizarea uleiurilor esențiale menționate, este important să întreprinzi și alte acțiuni. De exemplu, poți pune uleiul esențial preferat într-un infuzor și poți medita timp de aproximativ 5 sau 10 minute. În acest fel, te vei putea relaxa mult mai mult.

De asemenea, trebuie să evidențiem importanța exercițiilor fizice. Dacă nu îți place să alergi, poți face yoga. Este o activitate foarte pozitivă care reduce anxietatea și sporește bunăstarea. Pe lângă toate acestea, mersul la un psiholog este, fără îndoială, esențial în acest caz.

Sperăm că ai învățat cum să folosești aceste uleiuri esențiale contra anxietății. De asemenea, te încurajăm să începi terapia profesională, deoarece te va ajuta să înțelegi cauza anxietății și îți va oferi instrumentele necesare pentru a o ameliora. Cu ajutorul uleiurilor esențiale, te vei simți mult mai bine.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Avello Lorca, Marcia, Fernández Rocca, Pola, Faundez Curiante, Benjamín, Zagal Montecinos, Ana María, Gordon Martí, Jenny, & Valenzuela Zambrano, Bárbara. (2011). Fitoaromaterapia como complemento para mejorar la salud laboral. Revista Cubana de Plantas Medicinales16(3), 279-295. Recuperado en 25 de febrero de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1028-47962011000300008&lng=es&tlng=es.
  • Fajardo Hurtado, L. Y. (2018). Efecto de los aceites esenciales en los síntomas emocionales de la ansiedad, depresión y estrés una revisión literaria.
  • Gnatta, Juliana Rizzo, Dornellas, Eliane Vasconcellos, & Silva, Maria Júlia Paes da. (2011). O uso da aromaterapia no alívo da ansiedade. Acta Paulista de Enfermagem24(2), 257-263. https://dx.doi.org/10.1590/S0103-21002011000200016
  • Gnatta, Juliana Rizzo, Piason, Patricia Petrone, Lopes, Cristiane de Lion Botero Couto, Rogenski, Noemi Marisa Brunet, & Silva, Maria Júlia Paes da. (2014). Aromatherapy with ylang ylang for anxiety and self-esteem: a pilot study. Revista da Escola de Enfermagem da USP48(3), 492-499. https://dx.doi.org/10.1590/S0080-623420140000300015

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.