Utilizările, contraindicațiile și beneficiile ceaiului de tei
 

Utilizările, contraindicațiile și beneficiile ceaiului de tei

Ceaiul de tei este asociat cu relaxarea, așa că încurajează somnul și are efect analgezic.
Utilizările, contraindicațiile și beneficiile ceaiului de tei

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Probabil vă bucurați de gustul dulceag și floral al ceaiului de tei. Acesta este preparat din frunzele și fructele unui copac numit Tilia, celebru pentru efectele sale sedative. De fapt, specia Tilia cordata, denumită și tei nordic sau tei cu frunze mici, este considerată cea mai puternică în acest sens. Care sunt utilizările, contraindicațiile și beneficiile ceaiului de tei?

Utilizările și beneficiile ceaiului de tei

Medicina tradițională folosește și alte părți ale teiului, cum ar fi florile și scoarța. În plus, ceaiurile conțin cel puțin două specii diferite de tei.  În mod obișnuit, se aleg T. cordata și T. platyphyllos, denumite alternativ tei comun și tei cu frunze mari. Vă explicăm de ce acest amestec poate contribui la sănătatea organismului!

1. Promovează relaxarea

De sute de ani, ceaiul de tei este un aliat al relaxării. A fost folosit chiar și pentru ameliorarea simptomelor de anxietate. Potrivit unui studiu publicat în Journal of Ethnopharmacology, extractul din specia T. tomentosa (tei argintiu sau tei maghiar) are puternice proprietăți sedative.

De fapt, cercetările au descoperit că poate acționa la fel ca acidul gamma-aminobutiric (GABA), o substanță care suprimă excitabilitatea neuronală. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a explica acest fenomen.

Femeie cu cefalee

2. Este un antiinflamator natural

Daunele oxidative cauzate de radicalii liberi pot duce la inflamație. Din fericire, unele părți ale copacilor Tilia, cum ar fi florile și mugurii, conțin antioxidanți numiți flavonoide.

Mugurii conțin tilirozidă, quercetină și kaempferol. În primul rând, s-a demonstrat că tilirozidul este capabil să inhibe radicalii liberi.

În al doilea rând, există dovezi științifice ce arată că kaempferolul poate reduce inflamația și poate ajuta la combaterea mutațiilor celulare. Cu toate acestea, mai sunt necesare studii în acest sens.

3. Ameliorează durerea ușoară

Antioxidanții din ceaiul de tei pot reduce durerea. Conform unui studiu efectuat pe rozătoare cu picioare umflate, administrarea de 100 miligrame de tilirozidă per kilogram de greutate corporală reduce inflamația cu 27% și durerea cu 31%.

De asemenea, un studiu efectuat pe femei cu poliartrită reumatoidă a constatat că suplimentarea cu 500 miligrame de quercetină reduce durerea și markerii inflamației. Acum, dacă ne gândim că 80 miligrame de quercetină pe zi este o doză mare, 500 miligrame este extrem de mare, așa că sunt necesare mai multe cercetări pentru aplicarea sa clinică.

4. Are proprietăți diuretice

În medicina tradițională, ceaiul de tei este folosit pentru a induce transpirația și tuse productivă în probleme minore de sănătate respiratorie, cum ar fi răceala. În Germania, se consumă 1 până la 2 căni de ceai de tei înainte de culcare pentru a stimula transpirația la adulți și la copiii cu vârsta peste 12 ani.

Se crede că aceste efecte sunt produse de o combinație de compuși vegetali. Pentru a fi mai specifici, este vorba despre quercetină, kaempferol și acid p-cumaric. Dar sunt necesare studii suplimentare.

5. Poate scădea tensiunea arterială

Unele componente ale ceaiului de tei, inclusiv tilirozida, rutozida și acidul clorogenic, sunt asociate cu scăderea tensiunii arteriale. De fapt, studiul asupra rozătoarelor a constatat că injectarea a 1, 5 și 10 miligrame de tilirozidă per kilogram de greutate corporală a scăzut tensiunea arterială sistolică.

6. Ar îmbunătăți calitatea somnului

Aceasta este una dintre cele mai cunoscute utilizări ale ceaiului de tei. Dar ce spune știința? Potrivit unui studiu publicat în Journal of Clinical Sleep Medicine, compușii vegetali din această infuzie au efecte sedative care favorizează relaxarea.

În același mod, o investigație asupra rozătoarelor a arătat că extractele din arborii Tilia din Mexic sunt capabile să provoace sedare. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că extractul este capabil să deprime sistemul nervos și să ducă la somnolență.

7. Ameliorează problemele gastrice

În medicina populară, ceaiul de tei este un remediu eficient pentru problemele de stomac. Un studiu realizat pe copii cu diaree rezistentă la antibiotice a constatat că tilirozidul prezent în această plantă are proprietăți antibacteriene utile în gastroenterita bacteriană. Cu toate acestea, sun tnecesare mai multe dovezi pentru a susține acest beneficiu.

Femeie care poate profita de beneficiile ceaiului de tei

Riscuri și recomandări pentru utilizarea ceaiului de tei

Potrivit Agenției Europene a Medicamentului (EMA), consumul de ceai de tei cu moderație este sigur. În cifre, acest lucru se traduce în 2 – 4 grame de amestec de ceai pe zi. O cană de 200 mililitri conține aproximativ 1.5 grame de ceai, așa că nu este recomandat să beți mai mult de 3 căni pe zi.

De asemenea, persoanele cu următoarele caracteristici ar trebui să evite întotdeauna ceaiul de tei:

  • Copii
  • Femei însărcinate sau care alăptează
  • Alergie la arborii din genul Tilia
  • Pacienți cu boli de inimă
  • Persoane care iau medicamente care conțin litiu sau diuretice

Beneficiile ceaiului de tei: întotdeauna cu moderație

Ceaiul de tei este apreciat în medicina populară pentru nenumăratele sale beneficii pentru sănătate: de la inducerea relaxării și a somnului, până la ameliorarea durerilor de stomac. Desigur, având în vedere efectele sale sedative, trebuie să fie ingerat cu moderație. Nu este recomandat să beți mai mult de 3 căni pe zi.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Allio, A., Calorio, C., Franchino, C., Gavello, D., Carbone, E., & Marcantoni, A. (2015). Bud extracts from Tilia tomentosa Moench inhibit hippocampal neuronal firing through GABAA and benzodiazepine receptors activation. Journal of ethnopharmacology, 172, 288–296. https://doi.org/10.1016/j.jep.2015.06.016
  • Toker, G., Küpeli, E., Memisoğlu, M., & Yesilada, E. (2004). Flavonoids with antinociceptive and anti-inflammatory activities from the leaves of Tilia argentea (silver linden). Journal of ethnopharmacology, 95(2-3), 393–397. https://doi.org/10.1016/j.jep.2004.08.008
  • Chen, A. Y., & Chen, Y. C. (2013). A review of the dietary flavonoid, kaempferol on human health and cancer chemoprevention. Food chemistry, 138(4), 2099–2107. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2012.11.139
  • Dahlhamer, J., Lucas, J., Zelaya, C., Nahin, R., Mackey, S., DeBar, L., Kerns, R., Von Korff, M., Porter, L., & Helmick, C. (2018). Prevalence of Chronic Pain and High-Impact Chronic Pain Among Adults – United States, 2016. MMWR. Morbidity and mortality weekly report, 67(36), 1001–1006. https://doi.org/10.15585/mmwr.mm6736a2
  • Grochowski, D.M., Locatelli, M., Granica, S., Cacciagrano, F. and Tomczyk, M. (2018), A Review on the Dietary Flavonoid Tiliroside. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 17: 1395-1421. https://doi.org/10.1111/1541-4337.12389
  • Carullo, G., Cappello, A. R., Frattaruolo, L., Badolato, M., Armentano, B., & Aiello, F. (2017). Quercetin and derivatives: useful tools in inflammation and pain management. Future medicinal chemistry, 9(1), 79–93. https://doi.org/10.4155/fmc-2016-0186
  • Aderogba, M. A., McGaw, L. J., Bezabih, M., & Abegaz, B. M. (2011). Isolation and characterisation of novel antioxidant constituents of Croton zambesicus leaf extract. Natural product research, 25(13), 1224–1233. https://doi.org/10.1080/14786419.2010.532499
  • Roth T. (2007). Insomnia: definition, prevalence, etiology, and consequences. Journal of clinical sleep medicine : JCSM : official publication of the American Academy of Sleep Medicine, 3(5 Suppl), S7–S10.
  • Aguirre-Hernández, E., Martínez, A. L., González-Trujano, M. E., Moreno, J., Vibrans, H., & Soto-Hernández, M. (2007). Pharmacological evaluation of the anxiolytic and sedative effects of Tilia americana L. var. mexicana in mice. Journal of ethnopharmacology, 109(1), 140–145. https://doi.org/10.1016/j.jep.2006.07.017
  • Calzada, F., Juárez, T., García-Hernández, N., Valdes, M., Ávila, O., Mulia, L. Y., & Velázquez, C. (2017). Antiprotozoal, Antibacterial and Antidiarrheal Properties from the Flowers of Chiranthodendron pentadactylon and Isolated Flavonoids. Pharmacognosy magazine, 13(50), 240–244. https://doi.org/10.4103/0973-1296.204564

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.