Caracteristici și riscuri ale ceaiului Kombucha - Doza de Sănătate
 

Caracteristici și riscuri ale ceaiului Kombucha

Ceaiul Kombucha este o băutură fermentată de o colonie de bacterii și ciuperci. I se atribuie multe proprietăți, dar este important să știi efectele secundare pe care le poate avea.
Caracteristici și riscuri ale ceaiului Kombucha
Sergio Alonso Castrillejo

Scris și verificat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo.

Ultima actualizare: 19 martie, 2021

Ceaiul Kombucha devine din ce în ce mai popular în întreaga lume datorită numeroaselor sale beneficii pentru sănătate. Microorganismele însărcinate cu fermentarea ceaiului zaharos pentru a produce această băutură se numesc „ciuperci kombucha”. În ciuda beneficiilor sale multiple, ar trebui să cunoști și riscuri ale ceaiului Kombucha.

La începutul procesului de fermentare, există diferite tipuri de microorganisme. Însă, cu timpul, supraviețuiesc doar cele care alcătuiesc corpul gelatinos caracteristic ciupercii Kombucha. Restul mor din cauza gradului ridicat de aciditate și substanțelor antibiotice secretate în ceai.

Aroma ceaiului Kombucha depinde de timpul de fermentare. Prin urmare, este mai ușor și mai dulce dacă fermentează mai puțin timp și capătă treptat o aromă mai intensă și mai acidă.

Caracteristici nutriționale

Vase cu ceai Kombucha
Aroma ceaiului Kombucha depinde de durata de fermentare, aceasta fiind mai fină în cazul unei fermentații mai prelungite.

Ceaiul Kombucha are următoarele beneficii nutriționale:

 • Este bogat în vitamine și minerale necesare proceselor biochimice importante care au loc în corp. Acestea includ vitamina B și C, fier, zinc, cupru și mangan.
 • Conține o cantitate variabilă de antioxidanți din ceaiul negru pe care oamenii îl folosesc pentru a face ceai Kombucha. Prezența lor depinde de timpul de fermentare.
 • Conține o cantitate mare de microorganisme, ceea ce îi oferă un efect probiotic puternic.

Beneficiile ceaiului Kombucha

Lipsa studiilor referitoare la această băutură înseamnă că nu putem confirma faptul că beneficiile atribuite în mod tradițional acesteia sunt adevărate. Totuși, antioxidanții și microorganismele prezente în ceaiul Kombucha pot fi asociate cu o îmbunătățire a funcțiilor digestive.

Oamenii susțin că ceaiul Kombucha are proprietăți benefice pentru sănătatea cardiovasculară, funcțiile hepatice și stres. De asemenea, trebuie să ne amintim că această băutură este preparată din ceai verde sau negru. Prin urmare, va avea și beneficiile acestuia, cum ar fi:

 • Ameliorarea problemelor de concentrare
 • Efect diuretic
 • Acțiune purificatoare
 • Efect stimulator
 • Proprietăți astringente

Riscuri ale ceaiului Kombucha

Riscul de contaminare

Riscuri ale ceaiului Kombucha pentru femei
Unul dintre riscurile ceaiului Kombucha este contaminarea cu microorganisme în procesul de fermentare.

Cele mai mari riscuri ale ceaiului Kombucha sunt legate de contaminarea cu microorganisme dacă nu respecți o serie de măsuri de igienă specifice.

În timpul fermentării, ceaiul Kombucha poate fi expus la numeroase bacterii și ciuperci care sunt dăunătoare sănătății. Dacă nu îl lași să fermenteze suficient timp, băutura nu va avea suficientă aciditate și alcool pentru a elimina aceste microorganisme.

Contaminarea cu mucegaiul Aspergillus, care produce toxine dăunătoare ficatului, este detectată frecvent, la fel și contaminarea cu bacteriile din genul Helicobacter pylori sau Salmonella. Prin urmare, nu recomandăm această băutură persoanelor care suferă de orice afecțiune intestinală sau hepatică.

Nu recomandăm consumul de ceai Kombucha persoanelor imunosupresate sau celor care au deficiențe în funcționarea sistemului imunitar. Femeile gravide, femeile care alăptează, copiii cu vârsta sub 5 ani, pacienții cu HIV sau orice altă infecție ar trebui să se abțină de la consumul de ceai Kombucha.

Consumul excesiv de ceai Kombucha

Chiar dacă nu aparții niciunui grup anterior, ar trebui să bei ceaiul Kombucha cu moderație, deoarece excesul poate provoca tulburări digestive.

De asemenea, trebuie să menționăm faptul că este o băutură cu un conținut ridicat de alcool și zahăr. Prin urmare, ar trebui să-ți monitorizezi restul dietei pentru a te asigura că nu depășești nivelurile maxime recomandate pentru aceste substanțe.

Ceaiul industrial Kombucha

Poți cumpăra ceai Kombucha fabricat industrial. În acest caz, producătorii sterilizează băutura, dar aceasta își pierde efectul probiotic, rezultând o băutură cu valoare nutritivă redusă.

Pe scurt, această băutură poate fi benefică dacă este consumată cu măsură. Totuși, consumul acesteia nu garantează niciun beneficiu pe termen scurt sau lung, în afară de cele pe care le produce ceaiul în sine. De fapt, unii cred că a bea doar ceai negru sau verde este mai sănătos. Acest lucru se datorează faptului că nu conține alcool sau microorganisme care pot deranja stomacul. Reține acest lucru atunci când bei Kombucha!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Qadir MI., Role of green tea flavonoids and other related contents in cancer prevention . Crit Rev Eukaryot Gene Expr, 2017. 27 (2): 163-171.
 • Srinivasan R., Smolinske S., Greenbaum D., Probable gastrointestinal toxicity of kombucha tea. Journal of General Internal Medicine, 2002.
 • Plaza Díaz J., Ruiz Ojeda FJ., Vilchez Padial LM., Gil A., Nutrients, 2017.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.