Utilizările săpunului neutru
Săpunul neutru este o alternativă excelentă pentru persoanele care au probleme cu săpunurile normale disponibile în comerț sau care doresc să-și îmbunătățească aspectul pielii. Este un produs care oferă multe beneficii și care are puține contraindicații. Cunoști toate utilizările săpunului neutru?
Săpunul neutru are un nivel de pH foarte asemănător cu cel al pielii umane și, prin urmare, este recomandat pentru pielea sensibilă. Acest tip de săpun nu conține coloranți, parfumuri sau alte componente nocive care sunt adesea prezente în săpunurile industriale.
Trebuie remarcat faptul că săpunul neutru este potrivit pentru toate tipurile de piele. De asemenea, este foarte benefic pentru scalp și păr. În orice caz, ar trebui să iei anumite măsuri de precauție, deoarece unele săpunuri pe care piața le promovează ca fiind neutre nu sunt deloc așa.
Ce este săpunul neutru?
Săpunul neutru are un nivel de pH similar cu cel al pielii umane. PH-ul este o valoare care indică gradul de aciditate al unei substanțe și care are valori cuprinse între 0 și 14. PH-ul pielii noastre este de 5,5, iar săpunul neutru are același pH sau o valoare foarte apropiată de aceasta.
Acest tip de săpun este fabricat din uleiuri naturale sau grăsimi animale. Ele sunt, de obicei, de culoare albă sau bej. Dacă au o altă nuanță, este posibil ca producătorul să fi adăugat o componentă diferită, fie artizanală, fie industrială.
Săpunurile din această clasă sunt hipoalergenice, ceea ce înseamnă că prezintă un risc foarte scăzut de a provoca alergii, deși acesta nu poate fi exclus. Datorită acizilor grași, săpunurile neutre au proprietăți hidratante și, de asemenea, higroscopice, ceea ce înseamnă că absorb umezeala din mediu și o transferă pe piele.
Îți recomandăm:
Utilizările săpunului neutru
Săpunul neutru are multiple utilizări, dar oamenii îl folosesc cel mai frecvent pentru curățarea generală zilnică a feței și a corpului. Datorită proprietăților sale, cei cu pielea sensibilă sau cu probleme dermatologice folosesc frecvent acest tip de produs.
Acest tip de săpun este ideal pentru pielea uscată, grasă și mixtă. În cazul pielii uscate, aceasta oferă umiditate, mai ales dacă este făcut cu glicerină. În cazul tenului gras, ajută la eliminarea uleiului acumulat în pori și scapă de sebumul care este prezent în coșuri și puncte negre.
Oamenii îl folosesc frecvent și pe pielea iritată. Cu toate acestea, există și alte utilizări mai puțin frecvente:
- Este ideal pentru curățarea rănilor și vindecare.
- Contribuie la sănătatea scalpului. În general, lasă părul curat și hidratat.
- Elimină mirosul de umezeală din dulap. Ajută la eliminarea mirosurilor neplăcute.
- Curăță ustensilele. Acest tip de săpun, împreună cu puțin oțet, ajută la curățarea grăsimii de pe ustensilele de bucătărie.
- Întreține încuietorile. Curățarea încuietorilor cu acest săpun le menține în stare bună.
- Lubrifiază ușile și ferestrele. Elimină scârțâitul enervant al balamalelor deteriorate.
Vezi și:
Când să profiți de utilizările săpunului neutru
Mulți oameni sunt alergici sau sensibili la săpunul obișnuit, dar nu știu că acesta este problema. Cel mai simplu mod de a verifica acest lucru este să testezi dacă există iritații după utilizarea produsului. Dacă da, oprește utilizarea pentru câteva zile și apoi folosește-l din nou. Dacă iritația apare din nou, există o alergie la acel săpun.
Mâncărimea sau usturimea după utilizarea săpunului, chiar dacă nu există semne vizibile de iritare, este, de asemenea, un semn de alergie. Orice arsură sau durere după spălarea cu săpun indică o alergie. Săpunul nu ar trebui să provoace niciodată simptome incomode atunci când îl utilizezi. Dacă se întâmplă acest lucru, probabil că pielea nu asimilează bine produsul.
Persoanele cu alergii ale pielii sau pielea prea sensibilă reacționează la componentele obișnuite din săpunurile comerciale, în special la triclosan, formaldehidă, parabeni și/sau laurilsulfat de sodiu. Dacă apar reacții adverse, cel mai bine este să începi să utilizezi un săpun neutru.
Nu putem garanta că săpunurile neutre nu vor provoca o reacție adversă, în special pe pielea foarte sensibilă. Prin urmare, cel mai bine este să le testezi mai întâi pe antebraț. Dacă nu există nicio reacție, poți să le utilizezi în siguranță.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
D’Santiago, I., & de Marcano, M. E. V. (1996). El pH de los jabones. Dermatología Venezolana, 34(3).
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.