Logo image
Logo image

Vitamina C topică: de ce este importantă pentru piele?

5 minute
Există suficiente studii care dovedesc eficacitatea vitaminei C topice în obținerea și menținerea unui ten sănătos. Care sunt beneficiile vitaminei C pentru piele?
Vitamina C topică: de ce este importantă pentru piele?
Franciele Rohor de Souza

Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza

Ultima actualizare: 27 mai, 2023

Vitamina C topică este unul dintre cele mai recomandate produse pentru piele. Există suficiente dovezi ale beneficiilor pe care le aduce sănătății pielii. De fapt, are o mare varietate de aplicații.

Deși acest nutrient este obținut prin aportul de fructe și legume, în prezent este disponibil și în formulări pentru uz extern. Potrivit unui articol publicat de Indian Dermatology Online Journal, vitamina C este apreciată pentru acțiunea antioxidantă și pentru capacitatea sa de a preveni fotoîmbătrânirea.

Includerea sa în rutina obișnuită de înfrumusețare atenuează impactul cauzat de radiațiile solare asupra pielii, combătând în același timp radicalii liberi, petele și acneea.

Despre vitamina C topică pentru piele

Vitamina C este un micronutrient faimos pentru că întărește sistemul imunitar. Aceasta favorizează producerea de celule albe în sânge, care sunt prima linie de apărare a organismului împotriva infecțiilor. Are, de asemenea, un ușor impact asupra reducerii anxietății emoționale.

Organismul nu poate sintetiza acest micronutrient. Prin urmare, trebuie să-l obțineți din surse externe, precum alimentele sau sub produsele topice. Atât intern, cât și extern, acționează ca un puternic antioxidant. Combate agenții nocivi, precum poluarea, lumina soarelui sau tutunul.

Formulările topice cu vitamina C sunt utilizate în dermatologie pentru o mare varietate de patologii. Un studiu distribuit în Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology cataloghează acest produs ca fiind fotoprotector, anti-pigmentar și anti-îmbătrânire. Poate fi găsit sub formă de ser, fiole și chiar creme.

Descoperiți: Baby skin sau pielea de bebeluș: ten luminos și impecabil în mod natural

Some figure
Formulele topice de vitamina C se găsesc sub formă de seruri, creme, măști, etc.

Ce beneficii are vitamina C topică pentru piele?

Vitamina C topică are multe beneficii pentru piele. În general, contribuie la un ten sănătos, fără pete, elastic și cu mai puține semne de îmbătrânire. Să vedem care sunt principalele sale avantaje!

Este potrivită pentru toate tipurile de piele

Un studiu a constatat că majoritatea oamenilor pot folosi vitamina C topică pe termen lung, fără reacții adverse. În cazuri foarte rare, cei cu piele hipersensibilă pot prezenta iritații ușoare.

Ajută la hidratare

Doi derivați ai vitaminei C topice au efecte hidratante asupra pielii. Mai exact, fosfatul de ascorbil și magneziul asorbic. Ambele substanțe ajută pielea să-și păstreze umiditatea naturală.

Reduce roșeața și uniformizează nuanța pielii

Cercetările au descoperit că vitamina C locală ajută la blocarea producției de melanină. Acest lucru are ca efect estomparea petelor de piele.

Vitamina C are și acțiune antiinflamatoare, care ajută la reducerea roșeții. Rezultatul este o piele mai netedă, mai uniformă.

Reduce intensitatea cearcănelor

Un studiu din 2009 a constatat că utilizarea externă a acestui nutrient, sub formă de ascorbat de sodiu 10%, ajută la ameliorarea cearcănelor. Efectul apare după 6 luni de utilizare continuă.

Promovează producția de colagen

Vitamina C este un element fundamental pentru activarea a doi dintre factorii care sintetizează colagenul: prolil hidroxilază și lizil hidroxilază. Prin urmare, favorizează producerea acestei substanțe.

Colagenul se epuizează în timp și acest lucru duce la apariția liniilor fine și a ridurilor.

Ajută la prevenirea lăsării pielii

Colagenul oferă flexibilitate și fermitate pielii. Deoarece vitamina C topică promovează producția de colagen, ajută și la prevenirea lăsării pielii. Lăsarea pielii este generată de îmbătrânirea naturală, pierderea extremă în greutate sau stresul oxidativ.

Descoperiți: Reînnoirea celulară: secretul pentru o piele tânără

Protejează împotriva radiațiilor solare

Pielea care prezintă semne de îmbătrânire sau daune cauzate de soare are un nivel scăzut de vitamina C. Nu se știe încă dacă aceasta este o cauză sau o consecință. Ceea ce este clar este că această vitamină oferă antioxidanți și, prin urmare, combate daunele cauzate de radiațiile solare.

Ajută la calmarea arsurilor

Un studiu a constatat că vitamina C accelerează reînnoirea celulară. Acesta este procesul prin care celulele deteriorate sunt înlocuite cu altele noi, sănătoase. Prin urmare, este considerat un compus care ajută la tratarea arsurilor solare.

Promovează vindecarea

Vitamina C în toate formele sale contribuie la accelerarea vindecării rănilor. Aceasta reduce riscul de inflamație și infecție.

Utilizări ale vitaminei C topice

Vitamina C topică poate fi găsită în seruri și alte tipuri de produse de îngrijire a pielii. Acestea au concentrații diferite, așa că cel mai bine este să consultați dermatologul pentru a afla ce vi se potrivește.

  • În general, se recomandă utilizarea dimineața. Mai întâi, trebuie să vă spălați fața cu produse blânde.
  • Când pielea este curată și uscată, aplicați câteva picături de vitamina C ușor pe față și pe gât.
  • La final, trebuie să aplicați cremă hidratantă și de protecție solară.

Începeți să o aplicați la fiecare două zile. Dacă pielea o tolerează, o puteți aplica zilnic. Efectele apar după aproximativ trei luni de utilizare. Dacă apare o iritație sau disconfort, cel mai bine este să întrerupeți aplicarea.

Some figure
După aplicarea unui tratament cu vitamina C, este indicat să folosiți creme de protecție solară pentru a evita reacțiile de fotosensibilitate.

Riscuri ale vitaminei C topice

Studiile au fost făcute numai la adulți. Prin urmare, nu este recomandat să utilizați acest produs la copii, deoarece nu există nicio certitudine cu privire la siguranța acestuia.

Mulți oameni experimentează mâncărime după utilizarea acestui ingredient. Atât timp cât simptomul nu este foarte intens, acesta poate fi atenuat cu o cremă hidratantă.

Dacă aveți antecedente de alergie sau sensibilitate, faceți mai întâi un test pe o porțiune mică de piele. Aplicați o cantitate mică de produs pe antebraț și așteptați 24 de ore. Dacă nu există nicio reacție, puteți să aplicați produsul în mod obișnuit.

Vitamina C este aprobată de dermatologi pentru utilizarea pe piele

Vitamina C topică este unul dintre cele mai studiate produse. Există suficiente dovezi ale eficacității și siguranței sale. Chiar și așa, nu strică niciodată să consultați medicul sau dermatologul înainte de a o încerca, mai ales dacă aveți anumite probleme de piele.

Dacă produsul nu generează nicio reacție deranjantă, poate fi inclus în rutina zilnică de înfrumusețare. Efectele pozitive sunt rodul perseverenței și al timpului. Pe pielea care o tolerează bine, vitamina C poate fi folosită dimineața și seara pentru un efect mai puternic.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Telang P. S. (2013). Vitamin C in dermatology. Indian dermatology online journal, 4(2), 143–146. https://doi.org/10.4103/2229-5178.110593.
  • de Oliveira IJ, de Souza VV, Motta V, Da-Silva SL. Effects of Oral Vitamin C Supplementation on Anxiety in Students: A Double-Blind, Randomized, Placebo-Controlled Trial. Pak J Biol Sci. 2015 Jan;18(1):11-8. doi: 10.3923/pjbs.2015.11.18. PMID: 26353411.
  • Al-Niaimi F, Chiang NYZ. Topical Vitamin C and the Skin: Mechanisms of Action and Clinical Applications. J Clin Aesthet Dermatol. 2017;10(7):14-17.
  • Pullar, J. M., Carr, A. C., & Vissers, M. (2017). The Roles of Vitamin C in Skin Health. Nutrients, 9(8), 866. https://doi.org/10.3390/nu9080866.
  • Ohshima H, Mizukoshi K, Oyobikawa M, Matsumoto K, Takiwaki H, Kanto H, Itoh M. Effects of vitamin C on dark circles of the lower eyelids: quantitative evaluation using image analysis and echogram. Skin Res Technol. 2009 May;15(2):214-7. doi: 10.1111/j.1600-0846.2009.00356.x. PMID: 19626722.
  • Telang P. S. (2013). Vitamin C in dermatology. Indian dermatology online journal, 4(2), 143–146. https://doi.org/10.4103/2229-5178.110593.
  • Herane Herane, M. I. (2001). Vitamina C tópica: usos en dermatología. Rev. chil. dermatol, 191-196.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.